Παρασκευή 3 Μαρτίου 2017

Για τις εκλογοαπολογιστικές διαδικασίες στις ΚΟΒ

Σωτήρης Κοτζαμπασόπουλος
ΚΟΒ Αλεξάνδρειας Ημαθίας

Οι ΚΟΒ, στο βαθμό που είναι οι Οργανώσεις του Κόμματος μέσα στην εργατική τάξη, στους μικρομεσαίους αγρότες και αυτοπασχολούμενους - δηλαδή είναι οι Οργανώσεις από την ικανότητα και ετοιμότητα των οποίων τελικά θα κριθεί η έκβαση της ταξικής πάλης για την ανατροπή του καπιταλισμού, με την κατάληψη της εξουσίας από την εργατική τάξη μέσω της δικτατορίας του προλεταριάτου για την οικοδόμηση του σοσιαλισμού-κομμουνισμού - απαιτείται να αναβαθμίσουν τους τρόπους και τις μεθόδους με τις οποίες μετράνε το προχώρημα της δράσης τους στην προσπάθεια επίτευξης του σκοπού του ΚΚ.

Κεντρικό ρόλο σε αυτή την προσπάθεια και με βάση τις αρχές του δημοκρατικού συγκεντρωτισμού παίζουν οι εκλογοαπολογιστικές διαδικασίες που είναι κορυφαία στιγμή στη ζωή των ΚΟΒ. Η αναβάθμιση ιδεολογικοπολιτική και οργανωτική των εκλογοαπολογιστικών διαδικασιών είναι απαραίτητο βήμα προς την κατεύθυνση της οικοδόμησης του Κόμματος μέσα στην εργατική τάξη και κατά συνέπεια την ανασύνταξη του εργατικού κινήματος. Πρέπει να αποτυπώνει την επιτελική και ενιαία αντίληψη του Κόμματος για την κατάσταση του κινήματος, τον αντικειμενικό συσχετισμό της ταξικής πάλης, τις αδυναμίες του υποκειμενικού παράγοντα στο τοπικό και κλαδικό επίπεδο και πάντα σε σχέση με το σκοπό του Κόμματος. Η διεκπεραιωτική και τυπική διεξαγωγή της διαδικασίας, όπου η αυτοκριτική και κριτική συζήτηση σχετικά με τα καθήκοντα και τις χρεώσεις των μελών, όσο σκληρή κι αν είναι, δεν συνδέεται με τα παραπάνω, περισσότερο συσκοτίζει τα πράγματα παρά μετατρέπει την εμπειρία της χρονιάς σε πείρα που θα βοηθήσει για την επόμενη χρονιά να γίνει ένα βήμα πιο κοντά προς το σκοπό του ΚΚ.
Τα καθήκοντα και οι χρεώσεις των μελών πρέπει να κρίνονται με βάση το κατά πόσο και σε ποιο βαθμό το μέλος υλοποίησε το ατομικό του επιτελικό σχέδιο μέσα στους χώρους που εργάζεται και ζει. Αρα τα καθήκοντα και οι χρεώσεις των μελών πρέπει να είναι ενταγμένα σε ένα επιτελικό σχέδιο της ΚΟΒ, πάντα σε σχέση με το σκοπό του Κόμματος. Αυτό ακριβώς είναι και το βασικό καθήκον της καθοδήγησης της ΚΟΒ και των παραπάνω οργάνων. Οργανικά συνδεδεμένο με το ζήτημα αυτό είναι η καταστατική λειτουργία των ΚΟΒ με βάση τις αρχές του δημοκρατικού συγκεντρωτισμού. Δεν υπάρχει ασφαλέστερος γνώμονας από τις καταστατικές αρχές.
Δεν είμαστε μέλη του φιλολογικού συλλόγου «ο Παρνασσός». Είμαστε μέλη του Κόμματος των Μαρξ, Ενγκελς, Λένιν. Του Κόμματος της Κομμούνας. Του Κόμματος της Οκτωβριανής Επανάστασης. Του Κόμματος του ΔΣΕ. Είμαστε μέλη του ΚΚ που έχει ένα πολύ συγκεκριμένο σκοπό και όλη μας η δράση καθορίζεται από αυτό το σκοπό. Μπαίνουμε στο Κόμμα εθελοντικά αλλά η δράση μας από κει και πέρα υπόκειται στις υποχρεώσεις και τα δικαιώματα που απορρέουν από τις ανάγκες του σκοπού. Στις δύσκολες μέρες που έρχονται, όπου όλα είναι πιθανά, ακόμα και η εμφάνιση επαναστατικής κατάστασης, πρέπει να καλύψουμε καθυστερήσεις, να αναπληρώσουμε κενά και να ξεπεράσουμε αδυναμίες σε μη επαναστατικές συνθήκες.
Οσο πιο στέρεα γίνει αυτή η δουλειά, τόσο πιο έτοιμοι θα είμαστε την κρίσιμη στιγμή.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου