Χαιρετιστήρια μηνύματα από Κομμουνιστικά, Εργατικά Κόμματα και άλλες οργανώσεις

Χαιρετιστήρια μηνύματα στάλθηκαν από 102 Κομμουνιστικά και Εργατικά κόμματα και άλλες επαναστατικές οργανώσεις. 
(51 από Ευρώπη, 25 από Ασία, 18 από Αμερική, 7 από Αφρική και 1 από Ωκεανία)
Παρουσιάζονται αποσπάσματα από αυτά τα μηνύματα.

ΕΥΡΩΠΗ


Κομμουνιστικό Κόμμα Αλβανίας
Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας στο μακρύ του δρόμο, από την ίδρυσή του μέχρι σήμερα, έχει στην πλάτη του μια ένδοξη ιστορία, η οποία χαρακτηρίζεται από την αδιάκοπη και αποφασιστική πάλη ενάντια στο καπιταλιστικό σύστημα για τη νίκη του σοσιαλισμού και του κομμουνισμού. Πλέον έχει μετατραπεί σε ένα σημαντικό παράγοντα με κύρος για το πολιτικό σκηνικό της Ελλάδας και το Διεθνές Κομμουνιστικό Κίνημα. Η ενεργός συμμετοχή και δράση των αντιπροσώπων του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας στο Ελληνικό και Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι ένας δείκτης της αγωνιστικής θέσης και κύρους της στην υπεράσπιση των σοσιαλιστικών και κομμουνιστικών ιδανικών, στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων της εργατικής τάξης και των πλατιών στρωμάτων της πόλης και του χωριού, στην ισχυροποίηση του κομμουνιστικού κινήματος στην περιοχή και ευρύτερα.

Κόμμα της Εργασίας Αυστρίας
«Το κόμμα μας παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και τους αγώνες του ΚΚΕ και του ταξικού εργατικού και λαϊκού κινήματος στην Ελλάδα. Παρέμεινε στο πλευρό του, όταν κάποια άλλα κόμματα και δυνάμεις στην Ευρώπη και τον κόσμο έσπερναν αυταπάτες και το εγκαλούσαν για την απόρριψη κάθε συνεργασίας με τις οπορτουνιστικές δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ και κάθε συμμετοχής του σε αστικές κυβερνήσεις. Η δικαίωση της πολιτικής του ΚΚΕ στην πράξη αποτελεί σημαντική παρακαταθήκη για τα Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα σε όλον τον κόσμο».

Κόμμα Εργασίας Βελγίου
«Το θέμα του Συνεδρίου σας καλύπτει πολλές από τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν η εργατική τάξη και οι λαοί με την κρίση που κλυδωνίζει τον κόσμο σήμερα. Τα κόμματα που λαμβάνουν σοβαρά υπόψη τους την πάλη για μία νέα κοινωνία χρειάζεται να μελετούν συνεχώς και να αξιολογούν σωστά τις εξελίξεις στο οικονομικό και πολιτικό πεδίο, τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο».

Κομμουνιστικό Κόμμα Βελγίου (Βαλονία - Βρυξέλλες)
«Αντιμέτωποι με προκλήσεις οι Ελληνες εργαζόμενοι παλεύουν θαρραλέα με το Κόμμα σας στο πλευρό τους και τη μακρά του παράδοση στους αγώνες. Με αυτή την έννοια δεν αμφιβάλλουμε ότι στο Συνέδριό σας θα αναλυθούν τα βασικά επίκαιρα θέματα ώστε να διασφαλιστεί ότι οι αγώνες σας θα έχουν την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη στήριξη».

Νέο Κομμουνιστικό Κόμμα Βρετανίας
«Το ΚΚΕ με συνέπεια δουλεύει για να ανασυγκροτηθεί το διεθνές κομμουνιστικό κίνημα μετά το αντεπαναστατικό κύμα που ανέτρεψε τη Σοβιετική Ενωση και τις Λαϊκές Δημοκρατίες στην Ανατολική Ευρώπη.
Η αγωνιστική στάση του ελληνικού κομμουνιστικού κινήματος είναι έμπνευση για τους κομμουνιστές και άλλους που παλεύουν στην Ευρώπη ενάντια στην ΕΕ. Σήμερα το ΚΚΕ είναι στην πρώτη γραμμή της αντεπίθεσης ενάντια στο καθεστώς λιτότητας που ο γαλλογερμανικός ιμπεριαλισμός έχει επιβάλει σε όλη την ΕΕ».

Κομμουνιστικό Κόμμα Βρετανίας
«Το Κομμουνιστικό Κόμμα Βρετανίας τιμά τον αγώνα αρχών σας για το σοσιαλισμό και ενάντια στον ιμπεριαλισμό. Κυρίως επικροτούμε τη συνεπή στάση σας κατά της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ως μιας καπιταλιστικής οργάνωσης που ενεργεί για την ενίσχυση των εθνικών αρχουσών τάξεων, ενάντια στα συμφέροντα της εργασίας και της εργατικής τάξης.
Η στάση σας είναι ιδιαίτερα σημαντική για τους κομμουνιστές της Βρετανίας στον αγώνα μας για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων, ενάντια στις επιθέσεις της ΕΕ, και ιδίως σήμερα, στον αγώνα μας ενάντια στα σχέδια της άρχουσας τάξης μας να επιβάλει μια νέα φιλοκαπιταλιστική συμφωνία εκτός της ΕΕ και σε στενότερη συνεργασία με τις ΗΠΑ».

Κομμουνιστικό Κόμμα Βοημίας - Μοραβίας
«Πιστεύουμε ότι το 20ό Συνέδριο του ΚΚΕ, ως ενός σημαντικού μέλους του παγκόσμιου κομμουνιστικού και προοδευτικού κινήματος, θα συμβάλει σε αυτήν την προσπάθεια με όλες του τις δυνάμεις. Δύο φορές πιο σημαντική είναι αυτή η προσπάθεια στην παραμονή της 100ής επετείου της Μεγάλης Οχτωβριανής Σοσιαλιστικής Επανάστασης».

Κόμμα των Βουλγάρων Κομμουνιστών
«Στις σύνθετες συνθήκες που περνάμε, όπου το μεγάλο κεφάλαιο διεθνώς παίρνει τη δική του ρεβάνς, το κόμμα σας όχι μόνο παραμένει πιστό στις αρχές του μαρξισμού - λενινισμού και του προλεταριακού διεθνισμού, αλλά είναι πρωτοπόρο στους σύγχρονες αγώνες. Και σ' αυτούς τους δύσκολους καιρούς εξακολουθεί να είναι δυνατή η φιλία και η δημιουργική συνεργασία μεταξύ των Ελλήνων και των Βουλγάρων κομμουνιστών».

Ένωση των Κομμουνιστών στη Βουλγαρία
«Στις συνθήκες της διεθνούς κατάστασης το ΚΚΕ υπερασπίζεται τον σοσιαλιστικό δρόμο, πράγμα που εμπνέει τους λαούς του κόσμου, οι οποίοι παλεύουν για τη δημιουργία μιας ελεύθερης από την εκμετάλλευση κοινωνίας.
Το κόμμα σας αποτελεί ισχυρό στήριγμα του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος».

 Κομμουνιστικό Κόμμα Βουλγαρίας
Το Κομμουνιστικό Κόμμα Βουλγαρίας συγχαίρει εσάς και όλους τους κομμουνιστές της Ελλάδας με την ευκαιρία της διεξαγωγής του Εικοστού συνεδρίου του κόμματος. Πιστεύουμε ότι και στο εξής το κόμμα σας θα υπερασπίζεται και θα αναπτύσσει τη θεωρία του Μαρξισμού-Λενινισμού προς όφελος του εργαζόμενου λαού. Είμαστε πεισμένοι ότι το αποτέλεσμα της δουλειάς του Εικοστού συνεδρίου του ΚΚΕ θα αποτελέσει μια νέα συμβολή του κόμματός σας στο θησαυροφυλάκιο του κομμουνιστικού κινήματος όλου του κόσμου.

Πόλος για την Κομμουνιστική Αναγέννηση στη Γαλλία
Απέναντι στους αποστάτες τμημάτων του PGE, οι οποίοι αρνήθηκαν το παρελθόν τους, τις αρχές και τον τρόπο οργάνωσής τους, απέναντι στον εκφυλισμό του PCF-PGE (ΓΚΚ-ΚΕΑ) που είναι απλά δορυφόρος του PS (Σοσιαλιστικό Κόμμα), το PRCF -Πόλος για την Κομμουνιστική Αναγέννηση στη Γαλλία- σήκωσε ψηλά τη σημαία του μαρξισμού - λενινισμού και παλεύει για τη δημιουργία εκ νέου ενός αληθινού Κομμουνιστικού Κόμματος στη χώρα μας από τους κομμουνιστές της Γαλλίας. Αυτός ο στόχος δεν θα επιτευχθεί με αυτοανακηρύξεις ή με θέσεις. Θα επιτευχθεί με την υπομονετική δουλειά για την ενότητα της δράσης που στη συνέχεια θα φέρει την οργανωτική ενότητα των κομμουνιστών.

Επαναστατικό Κόμμα - Κομμουνιστές (Γαλλία)
«Η σημασία του περιεχομένου των θέσεων σχετικά με την κατάσταση στη χώρα σας και στον κόσμο αναδεικνύει την ανάγκη για τους επαναστάτες να κατανοήσουν με ακρίβεια τη ρευστή και μεταβαλλόμενη κατάσταση στο πλαίσιο της βαθιάς και παρατεταμένης κρίσης του καπιταλισμού και την όξυνση των αντιθέσεων μέσα στον ιμπεριαλισμό. Αποδεικνύει ότι η οργανωτική δουλειά και η μορφωτική δουλειά είναι απολύτως αναγκαίες σε αυτό το πλαίσιο.
Θα παρακολουθήσουμε τη δουλειά σας με πολλή προσοχή. Εκτιμάμε τις πολύ καλές σχέσεις ανάμεσα στα δυο μας κόμματα και σας ευχόμαστε κάθε επιτυχία στο Συνέδριό σας».

Κομμουνιστικό Επαναστατικό Κόμμα της Γαλλίας
«Το Κομμουνιστικό Επαναστατικό Κόμμα της Γαλλίας παρακολουθεί με ιδιαίτερη προσοχή τη δραστηριότητα του κόμματός σας. Η πείρα σας από τη μάχη ενάντια στον οπορτουνισμό, που διαπερνά ολόκληρη την ιστορία σας, μας είναι ιδιαίτερα πολύτιμη, όπως και οι αναλύσεις που ξεκινήσατε σχετικά με την ιστορία του κομμουνιστικού κινήματος, την ήττα του σοσιαλισμού».

 Γερμανικό Κομμουνιστικό Κόμμα
Με αφορμή το 20ό Συνέδριο του κόμματός σας σας στέλνουμε θερμούς αδελφικούς χαιρετισμούς και ευχές για την επιτυχία των σημαντικών εργασιών σας.
Το Γερμανικό Κομμουνιστικό Κόμμα αισθάνεται θαυμασμό για την ηρωική και όλο και σκληρότερη πάλη του ΚΚΕ ενάντια στην αυξανόμενη εξαθλίωση μεγάλων τμημάτων του ελληνικού λαού και συμφωνεί με τη σαφή μαρξιστική - λενινιστική ανάλυσή σας όσον αφορά τις συνθήκες της ταξικής πάλης σε διεθνές και εθνικό επίπεδο.

Κομμουνιστικό Κόμμα στη Δανία
«Παρακολουθούμε στενά τις μάχες σας, αναγνωρίζοντας ότι οι σταθερές θέσεις για την ΕΕ, το ΝΑΤΟ, τον ιμπεριαλισμό και τον καπιταλισμό, που συνδέονται με το σταθερό αποφασιστικό αγώνα για το σοσιαλισμό - κομμουνισμό, είναι σήμερα πιο απαραίτητες από ποτέ.
Θα μελετήσουμε πολύ προσεκτικά τις Θέσεις που προτείνονται για το Συνέδριο, κι έπειτα θα μελετήσουμε τις Αποφάσεις του Συνεδρίου».

Δανέζικο Κομμουνιστικό Κόμμα
Σας μεταφέρουμε θερμούς χαιρετισμούς στο 20ό σας Συνέδριο και ελπίζουμε ότι θα έχετε επιτυχία στη συζήτηση των πολύ σημαντικών θεμάτων που τίθενται, όπως την ενίσχυση του κόμματός σας ως προϋπόθεση για την πάλη για την ανασύνταξη του εργατικού κινήματος, για την πάλη ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και για την οικοδόμηση της κοινωνικής συμμαχίας σε αντικαπιταλιστική αντιμονοπωλιακή κατεύθυνση για την επίτευξη του σοσιαλισμού.

Κομμουνιστικό Κόμμα (Ελβετίας)
Συμμεριζόμαστε τη θέση σας ενάντια τη ΕΕ και στο ΝΑΤΟ. Οι θέσεις βάζουν με έμφαση την πάλη ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο ως προτεραιότητα σε μια εποχή που πολλά αριστερά κόμματα έχουν συγχύσεις για το αντι-ιμπεριαλιστικό ζήτημα. Η πάλη για την ειρήνη είναι μια απόφαση που έχουμε υιοθετήσει και εμείς, με μια ανανεωμένη συμβολή στο κίνημα ειρήνης στην Ελβετία.
Με τον ίδιο τρόπο, εκτιμάμε την ορθή ανάλυση σας για τις σοβαρές αυταπάτες που η κυβέρνηση του Τσίπρα έσπειρε στους λαούς της Ευρώπης και σε πολλές ομάδες με σχέσεις με το ΚΕΑ, που αποτελεί προπύργιο του οπορτουνισμού και δημιουργεί συγχύσεις στη ιδεολογική πάλη για το σοσιαλισμό. Από την μεριά μας, κάνουμε ταπεινές προσπάθειες να ανασυγκροτήσουμε ένα κόμμα πρωτοπόρο με βάση τον Μαρξισμό-Λενινισμό και νέα στελέχη στην Ελβετία και να συμβάλουμε, για παράδειγμα, στην ανάπτυξη της ΠΣΟ στη χώρα μας.

Ελβετικό Κόμμα Εργασίας
Παρακολουθήσαμε με μεγάλη προσοχή τις πρόσφατες εξελίξεις στην Ελλάδα, τη λεγόμενη κρίση χρέους, την επίθεση των μονοπωλίων που ελέγχουν την ΕΕ κατά των εργαζομένων, με τη στήριξη της ελληνικής αστικής τάξης, την πλήρη συνθηκολόγηση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ -ΑΝΕΛ. Εκφράζουμε την αμέριστη αλληλεγγύη μας με την πάλη των Ελλήνων εργαζομένων για τα δικαιώματά τους, καθώς και με την πάλη του κόμματός σας για τα δίκαια συμφέροντα των εργαζομένων και του ελληνικού λαού, ενάντια στον ιμπεριαλισμό και τη δικτατορία των μονοπωλίων, για το σοσιαλισμό.

Κομμουνιστικό Κόμμα Ιρλανδίας
Τώρα, περισσότερο από ποτέ, υπάρχει ανάγκη για τη μεγίστη ενότητα των κομμουνιστών και όλων των αντιιμπεριαλιστικών δυνάμεων. Η ενότητα είναι απαραίτητη, και το ΚΚΕ έχει ένα ουσιαστικό ρόλο να παίξει σε αυτή τη στρατηγική, αν θέλουμε να βάλουμε τέλος στην κυριαρχία του ιμπεριαλισμού και να σώσουμε τον πλανήτη μας από την καταστροφή από τον κρατικό μονοπωλιακό καπιταλισμό και να προχωρήσουμε προς το σοσιαλισμό

Κόμμα Εργατών Ιρλανδίας
«Οι Θέσεις για το 20ό Συνέδριο αποτελούν εφαλτήριο για την ενίσχυση του ΚΚΕ, την οικοδόμηση και την ισχυροποίηση των Οργανώσεων Βάσης του Κόμματος, καθώς και την επέκταση της εμβέλειας και της επιρροής του Κόμματος στα πλαίσια της ανασύνταξης του εργατικού κινήματος και της ανάπτυξης της κοινωνικής συμμαχίας προς μια αντικαπιταλιστική και αντιμονοπωλιακή κατεύθυνση, στην πάλη κατά των ιμπεριαλιστικών πολέμων και για την εργατική εξουσία».

Κομμουνιστικό Κόμμα των Λαών της Ισπανίας
Στην 100ή επέτειο της Μεγάλης Οχτωβριανής Επανάστασης αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σημασία το 20ό Συνέδριο του ΚΚΕ που θα συζητήσει τα βασικά στοιχεία της ταξικής πάλης σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, όπου οι συνθήκες σήμερα προσομοιάζουν με αυτές πριν έναν αιώνα. Η καπιταλιστική κρίση, η επίθεση στα δικαιώματα των εργαζομένων, η ιμπεριαλιστική επιθετικότητα κατά των λαών κλπ., είναι κοινοί παράγοντες που πρέπει να αντιμετωπίζουμε καθημερινά οι κομμουνιστές του ΚΚΕ και του ΚΚΛΙ

Ένωση του Λαού της Γαλικίας (Ισπανία)
Το Κόμμα μας και το Πατριωτικό Μέτωπο στο οποίο συμμετέχουμε, το Εθνικό Μπλόκο Γαλικίας, παρακολουθεί στενά τους αγώνες του ελληνικού λαού ενάντια στις συνθήκες που έχει επιβάλει η τρόικα, σε συμφωνία με την ελληνική κυβέρνηση, και υπάρχουν τόσες ομοιότητες στις σκληρές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι εργατικές και λαϊκές τάξεις, από την καταστροφή των εργατικών και λαϊκών δικαιωμάτων, ωστόσο γνωρίζουμε και την αταλάντευτη αντίσταση του ελληνικού λαού που καθοδηγείται από το ΚΚΕ

Κομμουνιστικό Κόμμα (Ιταλία)
Αγαπητοί σύντροφοι, συμφωνούμε πλήρως με την επιστημονική ανάλυση στις Θέσεις σας για την κατάσταση σήμερα και με τα καθήκοντα και στόχους που καθορίζονται για το κόμμα σας. Κατά τη γνώμη μας, οι Θέσεις σας συμπεριλαμβάνουν κατευθύνσεις για τη στρατηγική και τακτική που έχουν γενικότερη ισχύ, ανεξαρτήτως εθνικών ιδιαιτεροτήτων, και αποτελούν σημαντική προσφορά στην ανάπτυξη του Μαρξισμού - Λενινισμού και στην πάλη του Διεθνούς Κομμουνιστικού Κινήματος. Έχουμε μεγάλη εκτίμηση για τις προσπάθειές σας στην πάλη ενάντια στον οπορτουνισμό, ρεφορμισμό και αναθεωρητισμό, για την ενότητα και την ενίσχυση του Διεθνούς Κομμουνιστικού Κινήματος σε μια  πραγματική επαναστατική και μαρξιστική - λενινιστική βάση. Γνωρίζοντας ότι η κατάσταση, σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, συνεχώς εξελίσσεται και μεταβάλλεται γρήγορα, τα ΚΚ πρέπει να γίνουν έτοιμα να αντιμετωπίσουν οποιεσδήποτε συνθήκες και με το σφίξιμο των ιδεολογικών και πολιτικών δεσμών μεταξύ τους, με ένα πιο συγκεντρωτικό συντονισμό των δράσεών τους σε διεθνές επίπεδο. Ένα πρώτο, θετικό βήμα σε αυτή την κατεύθυνση ήταν η συγκρότηση της Ευρωπαϊκής Κομμουνιστικής Πρωτοβουλίας. Το κόμμα μας εντάχθηκε σε αυτή την κίνηση από την αρχή και θα στηρίξει την ενίσχυση και ανάπτυξή της.
Αγαπητοί σύντροφοι, το Κομμουνιστικό Κόμμα (Ιταλία) σας εύχεται καλή δουλειά στο Συνέδριό σας και νέες επιτυχίες στην πάλη σας για τα συμφέροντα του ελληνικού και διεθνούς προλεταριάτου. Θέλουμε να σας διαβεβαιώσουμε ότι μπορείτε να βασιστείτε στη συντροφική μας στήριξη και αλληλεγγύη στην κοινή μας πάλη.

Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα Κροατίας
«Σας μεταφέρουμε θερμές ευχές για την επιτυχία του Συνεδρίου σας. Επίσης, εμείς θέλουμε το ΚΚΕ να ενισχύσει παραπέρα τη δική του διακριτή ταξική θέση στη χώρα του και στο διεθνές εργατικό κίνημα, προς όφελος της κοινής πάλης ενάντια στο βάναυσο εκμεταλλευτικό καπιταλιστικό σύστημα».

ΑΚΕΛ. (Κύπρος)
Τα Κόμματα μας έχουν μακρά ιστορία συντροφικών σχέσεων, βασισμένων στον αλληλοσεβασμό και στην κοινή πεποίθηση για την ανάγκη ενότητας δράσης των Κομμουνιστικών Κομμάτων. Παρά τις διαφορετικές προσεγγίσεις και τοποθετήσεις ανάμεσα στα Κόμματα μας σε ορισμένα θέματα, θεωρούμε ότι έχουμε πολύ σημαντικά καθήκοντα να προωθήσουμε από κοινού στα πλαίσια του διεθνούς κομμουνιστικού και αντιιμπεριαλιστικού κινήματος που λόγω και του αντίξοου διεθνούς περιβάλλοντος γίνονται πιο επιτακτικά.

Σοσιαλιστικό Κόμμα Λετονίας
Το ΚΚΕ βρίσκεται δικαιωματικά στην πρωτοπορία του ευρωπαϊκού και του παγκόσμιου κομμουνιστικού κινήματος, συνεχίζει την επιστημονική επεξεργασία των θέσεων των κλασικών του Μαρξισμού - Λενινισμού, διεξάγει ανελέητη πάλη με τον οπορτουνισμό

Λευκορώσικο Κομμουνιστικό Κόμμα Εργαζομένων - Τμήμα του ΚΚΣΕ
Το Λευκορωσικό Κομμουνιστικό Κόμμα Εργαζομένων - Τμήμα του ΚΚΣΕ (ΛΚΚΕ - ΚΚΣΕ) και η κοινωνική ένωση της χώρας "Για την Ένωση και το Κομμουνιστικό Κόμμα της Ένωσης" (ΚΟΧ ΕΚΚΕ) απευθύνουν εγκάρδιο χαιρετισμό σε εσάς τους εκλεγμένους από ηρωικούς κομμουνιστές της Ελλάδας.
Έχουμε υψηλή εκτίμηση για τη θεωρητική και πρακτική συμβολή του ΚΚΕ ως πρωτοπορίας της εργατικής τάξης της Ελλάδας και των εργαζόμενων συμμάχων της στην επαναστατική πάλη για το σοσιαλισμό στη χώρα σας, στην Ευρώπη μέσω της "Πρωτοβουλίας" και σε όλον τον κόσμο μέσα από το "Σολιντνέτ" και εκφράζουμε την πεποίθηση ότι θα αναπτύσσεται και στις τρεις κατευθύνσεις.
Αξιοποιούμε την ευκαιρία για να επιβεβαιώσουμε την αλληλεγγύη μας προς τους Έλληνες συντρόφους και την πρόθεσή μας να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για τη συνέχιση των καλύτερων παραδόσεων συνεργασίας μεταξύ του ΚΚΕ και του ΚΚΣΕ, μεταξύ του ελληνικού και του σοβιετικού λαού και του αναπόσπαστου τμήματός του, του λαού της Λευκορωσίας.

Κομμουνιστικό Κόμμα Λευκορωσίας
Το 20ό Συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας είναι ένα σημαντικό γεγονός στη ζωή του ελληνικού λαού, που σηματοδοτεί ένα νέο στάδιο στην ιστορία της ανάπτυξης του σοσιαλιστικού κράτους και της κοινωνίας και έχει τεράστια σημασία για το διεθνές κομμουνιστικό και εργατικό κίνημα.
Το ΚΚ Λευκορωσίας εκφράζει την ισχυρή πεποίθηση ότι και στο μέλλον οι κομμουνιστές της Ελλάδας θα επιλύουν με συνέπεια και επιτυχία τα καθήκοντα που θα θέτει το 20ό Συνέδριο του κόμματος προς όφελος του ελληνικού λαού.

Σοσιαλιστικό Λαϊκό Μέτωπο Λιθουανίας
Τα τελευταία τριάντα χρόνια από τη νίκη της παγκόσμιας αντεπανάστασης, η κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης και του παγκόσμιου σοσιαλιστικού συστήματος, το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας αναμφισβήτητα στέκεται στην πρώτη γραμμή του διεθνούς κομμουνιστικού και εργατικού κινήματος.
Στη δράση του, το ΚΚΕ άντεξε στην κομμουνιστική υστερία που κατέκλεισε ολόκληρη την Ευρώπη. Όχι μόνο κράτησε τις θέσεις του, αλλά και ενίσχυσε παραπέρα την επιρροή του στο συνδικαλιστικό κίνημα και στις εργαζόμενες μάζες, καθώς και στο επίπεδο της πολιτικής πάλης, και έγινε πηγή έμπνευσης για κομμουνιστικά και εργατικά κόμματα σε όλο τον κόσμο, αλλά κυρίως στην Ευρώπη, ως ζωντανό παράδειγμα ότι οι κομμουνιστικές ιδέες παραμένουν δυνατές και ζωντανές.
Η συνεισφορά του ΚΚΕ στο επίπεδο της θεωρητικής δουλειάς, αναπτύσσοντας παραπέρα την επιστήμη του μαρξισμού - λενινισμού σύμφωνα με τη σύγχρονη πραγματικότητα του 21ου αιώνα, είναι επίσης σπουδαία. Οι αναλύσεις και οι προβληματισμοί του ΚΚΕ βοηθούν τους κομμουνιστές σε όλο τον κόσμο να κατανοήσουν σωστά τα πιο κρίσιμα θεωρητικά και στρατηγικά ζητήματα του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος, όπως η κατάρρευση της ΕΣΣΔ, οι αυξανόμενοι ανταγωνισμοί των ιμπεριαλιστικών κρατών και των ιμπεριαλιστικών ενώσεων (ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, BRICS κτλ.) και η κατάσταση στην Κίνα κτλ.

Κομμουνιστικό Κόμμα Λουξεμβούργου
Το 20ό Συνέδριό σας πραγματοποιείται σε μια χρονική στιγμή, εν μέσω διαρκούς καπιταλιστικής κρίσης κατά την οποία συνεχίζουν να οξύνονται οι ανταγωνιστικές αντιφάσεις μέσα στο σύστημα του ιμπεριαλισμού, κατά την οποία η άρχουσα τάξη υπερασπιζόμενη το συμφέρον της για τη διαφύλαξη της εξουσίας της καταργεί τις κατακτήσεις της εργατικής τάξης ύστερα από αγώνες δεκαετιών και κατά την οποία ο κίνδυνος για ξέσπασμα νέου πολέμου μεγαλώνει.

Κομμουνιστικό Κόμμα Μακεδονίας (ΠΓΔΜ)
«Ο πολιτικός ρόλος του ΚΚΕ έχει μεγάλη αξία για την περιοχή, και για την Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο. Ιδιαίτερα μετά την πτώση του τείχους του Βερολίνου το πλαίσιο για τα ΚΚ στη Νοτιοανατολική Ευρώπη είναι πολύ δύσκολο».

Κομμουνιστικό Κόμμα Μάλτας
«Οι κομμουνιστές της Μάλτας πιστεύουμε ακράδαντα ότι ένα πιο δυνατό ΚΚΕ αποτελεί λύση για την εργατική τάξη, για να μπορέσει να βγει από την κρίση και τη διαχείρισή της από διάφορες αστικές κυβερνήσεις, ιδιαίτερα της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, που μαζί με την τρόικα έχει επιβάλει τη λιτότητα και έχει οδηγήσει τους εργαζόμενους σε ακραία φτώχεια και χαμηλούς μισθούς».

Μαρξιστικό Κίνημα «Λαϊκή Αντίσταση» (Μολδαβία)
Η συνεπής θέση του ΚΚΕ, που πολλές φορές έδειξε ότι το σύνθημα διάφορων αστών "αριστερών" για τη δυνατότητα "μιας άλλης Ευρώπης", με ατομική ιδιοκτησία στα μέσα παραγωγής και διατήρηση της Ευρωένωσης και των άλλων ιμπεριαλιστικών θεσμών, είναι αυταπάτη και συνειδητή εξαπάτηση των εργαζομένων, απέδειξε περίλαμπρα την ορθότητά της, όταν η "αριστερή" κυβέρνηση του Τσίπρα, αφού έγραψε στα παλιά της τα παπούτσια τα αποτελέσματα του παλλαϊκού δημοψηφίσματος που η ίδια οργάνωσε, συνθηκολόγησε άνευ όρων μπροστά στην τρόικα (ΕΚΤ, ΕΕ και ΔΝΤ).
Ετσι, το ΚΚΕ είναι ο αναγνωρισμένος ηγέτης του κομμουνιστικού κινήματος στην περιοχή, το Κόμμα που αποτελεί σημείο αναφοράς των Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων των άλλων χωρών

Κομμουνιστικό Κόμμα Νορβηγίας
«Το ΚΚ Νορβηγίας θαυμάζει τη σημαντική δουλειά του ΚΚΕ για την εργατική τάξη και το λαό στην Ελλάδα, για τη Διεθνή Συνάντηση Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων, για την "Ευρωπαϊκή Κομμουνιστική Πρωτοβουλία". Εκτιμάμε πολύ τις θεωρητικές επεξεργασίες του 19ου Συνεδρίου.
Εκτιμάμε επίσης το γεγονός ότι σταθερά ενημερώνετε και συζητάτε με τα ΚΚ για σημαντικά θέματα γύρω από την προοπτική του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος».

Νέο Κομμουνιστικό Κόμμα Ολλανδίας
«Ευχαριστούμε το ΚΚΕ για την πολιτική και ιδεολογική στήριξη, μια πολύ σημαντική έκφραση της διεθνιστικής αλληλεγγύης. Ευχόμαστε και είμαστε πεπεισμένοι ότι το ΚΚΕ θα βρει περισσότερους και νέους τρόπους να οργανώσει και να συσπειρώσει μεγαλύτερα τμήματα της εργατικής τάξης στην Ελλάδα».

Ουγγρικό Εργατικό Κόμμα
«Εξ ονόματος του Ουγγρικού Εργατικού Κόμματος εκφράζουμε την αναγνώρισή μας στο Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας επειδή παλεύει με συνέπεια για την υπόθεση της σοσιαλιστικής επανάστασης.
Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας δείχνει το παράδειγμα σε όλο το κομμουνιστικό κίνημα του πώς οργανώνεται η πάλη με τις μάζες, με τα σωματεία, πώς πείθεται η νεολαία, πώς συνδέεται η πάλη μέσα στο Κοινοβούλιο με την εξωκοινοβουλευτική πάλη, πώς γίνεται διαφώτιση και επαναστατική διαπαιδαγώγηση των μαζών. Το ΚΚΕ εμπλούτισε και εμπλουτίζει τα Κομμουνιστικά Κόμματα της Ευρώπης και του κόσμου με την ανεκτίμητη εμπειρία της πάλης στις σύγχρονες συνθήκες».

Ένωση Κομμουνιστών Ουκρανίας

Κομμουνιστικό Κόμμα Ουκρανίας
«Εμείς οι κομμουνιστές της Ουκρανίας είμαστε αλληλέγγυοι με εσάς στον αγώνα σας για την υπεράσπιση του κομμουνιστή δημάρχου της Πάτρας, Κώστα Πελετίδη, η δίκη του οποίου έγινε επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, μετά τη δίωξη της φασιστικής Χρυσής Αυγής. Εκτιμούμε ιδιαίτερα τη διεθνή αλληλεγγύη και την υποστήριξή σας προς το κόμμα μας, τη δράση του οποίου επιδιώκει να απαγορεύσουν το κυρίαρχο στην Ουκρανία εθνικιστικό - ολιγαρχικό καθεστώς και οι εκπρόσωποί του, εξαπολύοντας πολιτικές διώξεις, καταστολή, σωματική και ηθική τρομοκρατία».

 Κομμουνιστικό Κόμμα Πολωνίας
Δεν μπορούμε να υποτιμήσουμε τη σημασία του 20ού Συνεδρίου και τις θέσεις του. Μπορεί να δείξει τον τρόπο με τον οποίο θα χτιστεί η εργατική εξουσία και δείχνει και την επαναστατική εναλλακτική. Οι θέσεις του Συνεδρίου επιβεβαιώνουν τη βαθιά κατανόηση των διαδικασιών του σύγχρονου καπιταλισμού όπως η αυξανόμενη ταξική ανισότητα, νέοι ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι και αντιθέσεις μεταξύ των καπιταλιστικών κρατών. Αυτή η κατανόηση είναι το κλειδί για να επιτευχθεί η νίκη. Το Κομμουνιστικό Κόμμα Πολωνίας τονίζει ότι η επιτυχία του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος θα είναι επίσης επιτυχία του διεθνούς κομμουνιστικού και εργατικού κινήματος

Πορτογαλικό Κομμουνιστικό Κόμμα
Με την ευκαιρία του 20ού Συνεδρίου του ΚΚΕ, μεταφέρουμε τους συντροφικούς χαιρετισμούς σε σας και μέσα από εσάς στους συνέδρους και ευχόμαστε κάθε επιτυχία στους σκληρούς αγώνες των Ελλήνων κομμουνιστών, υπερασπίζοντας τα συμφέροντα των εργαζομένων και λαού της Ελλάδας.
Με πολύ προσοχή και με το πνεύμα της αλληλεγγύης, εμείς στην Πορτογαλία παρακολουθούμε τη σταθερή αντίσταση και τους θαρραλέους αγώνες της εργατικής τάξης, της νεολαίας και των λαϊκών μαζών στην Ελλάδα ενάντια στις πολιτικές της βάρβαρης εκμετάλλευσης και λεηλασίας του εθνικού πλούτου που εφαρμόζονται από την άρχουσα τάξη και καταδικάζουμε τους εγκληματικούς εκβιασμούς και απαιτήσεις της ΕΕ και του ΔΝΤ που οι διαδοχικές κυβερνήσεις έχουν επιβάλει στον ελληνικό λαό. Το ΠΚΚ εκφράζει την αλληλεγγύη του στους επίμονους αγώνες των Ελλήνων κομμουνιστών ενάντια στην αισχρή πολιτική της συνθηκολόγησης και της υποταγής της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, για την απελευθέρωση της Ελλάδας από την  υποταγή στον ιμπεριαλισμό, για το δικαίωμα του ελληνικού λαού να επιλέξει το δικό του δρόμο.

Ρουμάνικο Σοσιαλιστικό Κόμμα
Το Ρουμανικό Σοσιαλιστικό Κόμμα έχει την τιμή να σας στείλει τους πιο θερμούς χαιρετισμούς με αφορμή το Συνέδριο σας. Είμαστε βέβαιοι ότι θα αποτελέσει ένα νέο βήμα μπροστά στην πάλη σας για τα δικαιώματα της εργατικής τάξης, για το σοσιαλισμό και την πρόοδο.

Ρουμανικό ΚΚ - XXI αιώνα
Μετά από 27 χρόνια πάλης του αριστερού κινήματος της Ρουμανίας, καταχωρήθηκε νομικά το Ρουμανικό ΚΚ - XXI αιώνα, με αρχικά ΡΚΚ-XXI, στις 27/6/2016. Όπως είναι γνωστό, το ΚΚ Ρουμανίας πρώτα ιδρύθηκε στις 8/5/1921. To ΡΚΚ-XXI έχει ως βασικό στόχο την προώθηση του εθνικού συμφέροντος, σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, δηλαδή την προώθηση της κοινωνικής προόδου, της συνέχειας του κράτους, της οικονομικής ανασυγκρότησης της χώρας και να περιφρουρηθεί η μνήμη της 45χρονης ιστορίας του σοσιαλισμού, επειδή μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα το 1989 προβάλλεται ένας άγριος αντικομμουνισμός, με στόχο την παραχάραξη της ιστορίας.....
To ΡΚΚ-XXI εύχεται κάθε επιτυχία στις εργασίες του 20ού Συνεδρίου του ΚΚΕ και με βάση τις αποφάσεις του να γίνει ένα κόμμα που θα έχει πιο αποφασιστική ιδεολογική και πολιτική επίδραση και οργάνωση για να κινητοποιηθούν οι μάζες στη διαδικασία ανάταξης της κοινωνικής συμμαχίας των εργαζομένων του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, με τους φτωχούς αγρότες και άλλους αυτοαπασχολούμενους, με τη μεγαλύτερη ένταξη της νεολαίας και γυναικών από τις λαϊκές οικογένειες σε αυτή τη συμμαχία.

Κόμμα των Κοινοτήτων της Ρουμανίας
Είναι πεποίθησή μας ότι το επικείμενο Συνέδριό σας θα αποτελέσει ένα σημαντικό βήμα στην παραπέρα ενίσχυση του κόμματός σας, του εργατικού κινήματος στην Ελλάδα και του κομμουνιστικού και εργατικού κινήματος στα Βαλκάνια, στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο και ότι θα βοηθήσει εκείνους που παλεύουν για έναν καλύτερο, πιο δίκαιο κόσμο, το σοσιαλισμό.
Εμείς, το Κόμμα των Κοινοτήτων της Ρουμανίας, σας στηρίζουμε ολόψυχα και ελπίζουμε ότι το αυτό το Συνέδριο θα βοηθήσει στην ενίσχυση των διμερών σχέσεων μας, προς όφελος της εργατικής ενότητας που απαιτείται για τους αγώνες ενάντια στο κοινό μας εχθρό - τον καπιταλισμό.

Κομμουνιστικό Εργατικό Κόμμα Ρωσίας
Οι κομμουνιστές του ΚΕΚΡ με σεβασμό σημειώνουν, ότι το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας δεν τσιμπάει το δόλωμα της βελτίωσης του καπιταλισμού μέσα από τη συμμετοχή στις λεγόμενες κυβερνήσεις της «κεντροαριστεράς» ή της «εθνικής εμπιστοσύνης». Το ΚΚΕ επεξεργάζεται το ζήτημα της πάλης της εργατικής τάξης και των συμμάχων της για την ανατροπή της εξουσίας των καπιταλιστών, εξετάζει το ζήτημα της οικοδόμησης της εξουσίας της εργατικής τάξης μέσα από την οργάνωση των εργαζομένων στις φάμπρικες, στα εργοστάσια, στο χώρο της δουλειάς και της ζωής.

Κομμουνιστικό Κόμμα Ρωσικής Ομοσπονδίας
Η Κεντρική Επιτροπή του Κομμουνιστικού Κόμματος Ρωσικής Ομοσπονδίας απευθύνει αδελφικό χαιρετισμό στους αντιπροσώπους του 20ού Συνεδρίου του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας, σε όλα τα μέλη του Κόμματος, τους οπαδούς και τους συμμάχους του στον κοινό αγώνα.
Όλα αυτά τα χρόνια έχετε σημαντική συμβολή στην ανάπτυξη του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος. Τρέφουμε υψηλή εκτίμηση στις πρωτοβουλίες σας, που επιτρέπουν στους κομμουνιστές όλου του κόσμου να διεξάγουν τακτικές συναντήσεις, να ανταλλάσσουν εμπειρίες, να επεξεργάζονται κοινές δραστηριότητες και να εκφράζουν αλληλεγγύη σε όσους τη χρειάζονται.
Είμαστε υπερήφανοι για τη φιλία του αδελφού Κομμουνιστικού κόμματος Ελλάδας και είμαστε πάντα έτοιμοι για κοινό αγώνα για τα κοινά ιδανικά, για τα δικαιώματα των εργαζομένων, για το σοσιαλισμό.
Ευχόμαστε στο 20ό Συνέδριο του ΚΚΕ επιτυχείς εργασίες.

Κομμουνιστικό Κόμμα Σοβιετικής Ένωσης
Η ΚΕ του ΚΚΣΕ εξ ονόματος των κομμουνιστών της Σοβιετικής Ένωσης, που διεξάγουν τον αγώνα ενάντια στην προσωρινά νικήτρια ντόπια και διεθνή αντεπανάσταση για την ιδεολογική και οργανωτική ενότητά τους και την αναγέννηση της κοινής Πατρίδας του Σοβιετικού λαού - της Ένωσης Σοβιετικών Σοσιαλιστικών Δημοκρατιών, σας χαιρετά εγκάρδια με την ευκαιρία της διεξαγωγής του τακτικού 20ού Συνεδρίου του κόμματός σας.
Στο ΚΚΕ βλέπουμε, όπως και πρώτα, τον αξιόπιστο μαχητικό συνεργάτη στην πάλη ενάντια στον ιμπεριαλισμό για την εξουσία των εργατών και των φυσικών τους συμμάχων - της εργαζόμενης αγροτιάς, της λαϊκής διανόησης και των αυτοαπασχολουμένων, για έναν αυθεντικά επιστημονικό σοσιαλισμό στα κράτη μας, στην Ευρώπη, την Ασία και σε όλον τον κόσμο.
Χαιρόμαστε για τη στενή συνεργασία μας για την υπεράσπιση της καθαρότητας της μαρξιστικολενινιστικής θεωρίας και για τη δημιουργική της ανάπτυξη στην εφαρμογή στη σύγχρονη πραγματικότητα, για την ολόπλευρη ανάπτυξη της ταξικής πάλης του προλεταριάτου με όλες τις μορφές, περιλαμβανομένων των κοινοβουλευτικών και εξωκοινοβουλευτικών, και σε κάθε κλίμακα - εθνική, περιφερειακή και παγκόσμια, σε αντιστοιχία με την αθάνατη τακτική "Προλετάριοι όλων των χωρών, ενωθείτε!".
Ζήτω το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας - η πρωτοπορία της εργατικής τάξης της Ευρώπης και όλου του κόσμου!

Κομμουνιστές Σερβίας
«Για το κόμμα μας, το ΚΚΕ είναι πρωτοπόρο Κομμουνιστικό Κόμμα στην καπιταλιστική Ευρώπη και ένα από τα πιο δραστήρια κόμματα στο παγκόσμιο κομμουνιστικό κίνημα. Είμαστε πολύ γνώριμοι με το οργανωμένο και ανθρώπινο δυναμικό του ΚΚΕ, αλλά πιο πολύ εκτιμούμε τον ηθικό, ιδεολογικό και μαρξιστικό - λενινιστικό προσανατολισμό σας ως ειλικρινή και ανιδιοτελή έκφραση του προλεταριακού διεθνισμού».

Κομμουνιστικό Κόμμα Σλοβακίας
Επιτρέψτε μου εκ μέρους του ΚΚ Σλοβακίας να εκφράσω την πεποίθηση ότι το 20ό Συνέδριο του ΚΚΕ θα είναι ωφέλιμο όχι μόνο για την εργατική τάξη της Ελλάδας, αλλά και για το κομμουνιστικό και εργατικό κίνημα στη χώρα μας.
Αναμένουμε με ενθουσιασμό τα αποτελέσματα των συζητήσεών σας στο 20ό Συνέδριο, με βάση την πείρα από την πάλη για τα εργατικά δικαιώματα, την ειρήνη και το σοσιαλισμό. Το κόμμα σας είναι ένα από τα κόμματα στο διεθνές κομμουνιστικό κίνημα με το οποίο επιδιώκουμε να ενισχύσουμε τις διμερείς μας σχέσεις.

Nέο Κομμουνιστικό Κόμμα Γιουγκοσλαβίας
Το 20ό Συνέδριό σας είναι ένα πολύ σημαντικό γεγονός για την εργατική τάξη και το λαό της Ελλάδας, αλλά την ίδια στιγμή είναι ένα πολύ σημαντικό γεγονός για το σύνολο του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος, καθώς το παράδειγμά σας στον αγώνα, το θάρρος και την ιδεολογική καθαρότητα θαυμάζεται και μελετάται από τους κομμουνιστές από πολλές άλλες χώρες.
Η ορθότητά σας στην ανάλυση, η ενδεικτική καθαρότητα των στόχων σας, η αποτελεσματική σας πολιτική πρακτική μεταξύ των εργαζόμενων μαζών, η πολιτική σας συνοχή, η αφοσίωσή σας στο μαρξισμό - λενινισμό και τον επιστημονικό σοσιαλισμό, κάνει το ΚΚΕ ένα παράδειγμα για το σύνολο του κομμουνιστικού κινήματος.
Είμαστε περήφανοι να μοιραζόμαστε μαζί σας πολλές αναλύσεις και θέσεις σε διεθνές επίπεδο. Και οι δύο υπερασπιζόμαστε την ανάγκη τα κόμματα να είναι σταθερά στην υπεράσπιση του μαρξισμού - λενινισμού, του δημοκρατικού συγκεντρωτισμού, την ενίσχυση των δεσμών με τις εργαζόμενες μάζες και να έχουμε ένα Κομμουνιστικό Κόμμα το οποίο είναι πραγματικά μια οργάνωση της εργατικής τάξης, ανεξάρτητο από τις αστικές πολιτικές.
Είμαστε πεπεισμένοι ότι η κοινή δουλειά των οργανώσεών μας, μαζί με πολλά άλλα, θα βοηθήσει να αποσαφηνιστούν οι θέσεις στο διεθνές κομμουνιστικό κίνημα και να ενισχυθούν οι μαρξιστικές - λενινιστικές θέσεις, ιδιαίτερα στην Ευρώπη, όπου απειλούνται ή έχουν ξεχαστεί σε πολλά κόμματα που έχουν πέσει θύμα του θριάμβου των οπορτουνιστικών και ρεβιζιονιστικών πολιτικών και τα οποία έχουν γίνει απλές μαριονέτες της σοσιαλδημοκρατίας, που ακόμα και συμμετέχουν σε κυβερνήσεις που δεν κάνουν τίποτα άλλο από το να διαχειρίζονται τον καπιταλισμό.
Είμαστε βέβαιοι ότι αυτό το 20ό Συνέδριο θα φέρει νέα όπλα και νέα ώθηση στην κοινή μας πάλη ενάντια στον ιμπεριαλισμό, για το σοσιαλισμό - κομμουνισμό. Ευχόμαστε η σχέση της φιλίας, της αλληλεγγύης και της συνεργασίας μεταξύ του Νέου Κομμουνιστικού Κόμματος της Γιουγκοσλαβίας και του ΚΚΕ, καθώς και μεταξύ των λαών της Σερβίας και της Ελλάδας να εδραιωθεί περαιτέρω και να αναπτυχθεί.

Κομμουνιστικό Κόμμα Σουηδίας
ο ΚΚ Σουηδίας στέλνει τους πιο θερμούς χαιρετισμούς στο 20ό Συνέδριό σας. Έχουμε διαβάσει τις θέσεις σας και έχουμε αντλήσει το συμπέρασμα ότι είναι σημαντικές για το παγκόσμιο εργατικό κίνημα και όχι μόνο για το ΚΚΕ. Το κείμενο όχι μόνο περιγράφει την κατάσταση στο κόσμο σήμερα και τις προκλήσεις για το ΚΚΕ στην Ελλάδα, αλλά είναι ένα πολύπλευρο κείμενο που συνδυάζει τη μαρξιστική ανάλυση με επεξεργασίες για το ρόλο του κόμματος. Αυτό κάνει τις θέσεις πολύ σημαντικό εφόδιο όχι μόνο για πληροφορίες, αλλά και ένα πολύ σημαντικό ιδεολογικό ντοκουμέντο για να μελετηθεί από κάθε κόμμα.
Επίσης θέλουμε να δηλώσουμε ότι είμαστε περήφανοι και ευγνώμονες για όλη τη στήριξη που έχουμε λάβει από το κόμμα σας, από την Ελλάδα και από τα μέλη του στη Σουηδία. Ιδιαίτερα θέλουμε να ευχαριστήσουμε τους συντρόφους μας, στελέχη του ΚΚΕ, Έλληνες και μετανάστες στη Σουηδία που έχουν δουλέψει πολλά χρόνια ως σύνδεσμος ανάμεσα στα κόμματά μας, διευκολύνοντας πολλές συναντήσεις και σεμινάρια με στελέχη του ΚΚΕ στη χώρα μας.

Κομμουνιστικό Εργατικό Κόμμα - για την Ειρήνη και το Σοσιαλισμό (Φινλανδία)
«Το Κομμουνιστικό Κόμμα Εργατών - για την Ειρήνη και το Σοσιαλισμό (Φινλανδία) συγχαίρει τα μέλη του κόμματός σας και τους ανθρώπους της εργατικής τάξης για το 20ό Συνέδριο του ΚΚΕ. Είμαστε σίγουροι ότι το Συνέδριό σας θα έχει επιτυχία στη συζήτηση και ανάπτυξη των θέσεων του κόμματός σας στον πρακτικό εξοπλισμό του αγώνα σας ενάντια στον καπιταλισμό, στην κατεύθυνση του σοσιαλισμού στη χώρα σας».


ΑΣΙΑ

Κομμουνιστικό Κόμμα Αζερμπαϊτζάν
«Λόγω της θέσης αρχής των κομμουνιστών, το Κόμμα ήταν, είναι και θα είναι στην πρωτοπορία του εργαζόμενου λαού και γι' αυτό η πάλη που διεξάγει ακούραστα το ΚΚΕ θα ολοκληρωθεί οπωσδήποτε με νίκη!».

Κομμουνιστικό Κόμμα Βιετνάμ
«Το Κομμουνιστικό Κόμμα του Βιετνάμ πάντοτε εκτιμάει και είναι ευγνώμον για την υποστήριξη που οι Έλληνες κομμουνιστές δώσανε στο βιετναμέζικο λαό, στους αγώνες μας για εθνική απελευθέρωση και ενοποίηση καθώς και στη σημερινή μας πάλη για ανανέωση, εθνική ανοικοδόμηση και διατήρηση της ανεξαρτησίας, της κυριαρχίας, της ενότητας και εδαφικής
ακεραιότητας».

Κομμουνιστικό Κόμμα Βιρμανίας (Μιανμάρ)
Ως μια φτωχή και καθυστερημένη χώρα, αλλά με πολλούς αναξιοποίητους φυσικούς και ανθρώπινους πόρους, η χώρα μπαίνει στο στόχαστρο πολλών χωρών για εκμετάλλευση, μαζί με τους τοπικούς τους συνεργάτες και δεκανίκια διαφόρων αποχρώσεων.
Αν και δεν μπορούμε να συμμετέχουμε δραστήρια στο διεθνές κομμουνιστικό και εργατικό κίνημα εξαιτίας των αντικειμενικών μας περιορισμών, προσπαθούμε με όλες τις δυνάμεις μας να ενισχύσουμε το εργατικό κίνημα στη χώρα, με βάση την κατάσταση που επικρατεί εκεί. Στηριζόμαστε στις εθνότητες και στους λαούς της Βιρμανίας, που έχουν μακρά παράδοση πάλης ενάντια σε κάθε είδος καταπίεσης και καταπιεστή και θα έχουν τη συμβολή τους στην κοινή πάλη της εργατικής τάξης σε όλο τον κόσμο. Θα ενωθούμε με τους εργαζόμενους του κόσμου στην πάλη για να κόψουμε τα πλοκάμια των ιμπεριαλιστών και των καπιταλιστικών πολυεθνικών

Ενοποιημένο Κομμουνιστικό Κόμμα Γεωργίας
Το ΚΚ Ελλάδας αποτελεί ένα πρωτοπόρο κόμμα κομμουνιστών και στέκει στην πρωτοπορία του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος. Γι’ αυτό το Συνέδριο του ΚΚΕ αποτελεί σημαντικό γεγονός όχι μόνο για τους Έλληνες κομμουνιστές και τους εργαζόμενους της Ελλάδας, αλλά και για όλο το διεθνές αριστερό κίνημα.
Είμαστε σίγουροι ότι το 20ό Συνέδριο του ΚΚΕ θα κάνει, όπως και στο παρελθόν, μια ενδιαφέρουσα και ακριβή γενίκευση των διαδικασιών που συμβαίνουν στον κόσμο και των νεότερων εξελίξεων στο μέτωπο της ταξικής πάλης. Εμείς, οι κομμουνιστές της Γεωργίας, θα παρακολουθήσουμε με ενδιαφέρον τα συμπεράσματα του Συνεδρίου.

Κομμουνιστική Ομάδα SHISO - UNDO Ιαπωνία
«Δώσαμε ιδιαίτερη προσοχή στο καθήκον ανασύνταξης του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος, όπου το κόμμα σας δίνει όλες του τις δυνάμεις, και έχουμε μάθει πολλά από τις δράσεις αυτές. Ο αγώνας ανάμεσα στην επαναστατική κομμουνιστική κοσμοθεωρία και το ρεφορμισμό, τον οπορτουνισμό συνεχίζεται ακόμα στις γραμμές του. Συνεχίζεται η σύγκρουση ανάμεσα στη γραμμή της «αντίστασης - ρήξης» και της γραμμής της «προσαρμογής - ενσωμάτωσης» στο ιμπεριαλιστικό σύστημα".
Η μάχη για ανασύνταξη των επαναστατικών δυνάμεων, όπως τεκμηριώνεται στις Θέσεις, έχει οριστεί ως το βασικό καθήκον για τα τελευταία 18 χρόνια και από την ίδρυση της Ομάδας μας, αφού έχουμε κάνει προσπάθειες για να το ξεπεράσουμε και να σημειώσουμε πρόοδο. Ο ρεφορμισμός και ο οπορτουνισμός, που έλκονται από την πολιτική της "προσαρμογής - ενσωμάτωσης" και υπάρχουν ως εναλλακτικές δυνάμεις για την αστική κυριαρχία, δρουν ακόμα στην Ευρώπη και την Ιαπωνία ως ένα εμπόδιο στην ανάπτυξη της ταξικής πάλης».

 Κομμουνιστικό Κόμμα Ινδίας (Μαρξιστικό)
ο ΚΚ Ινδίας (Μαρξιστικό) μεταφέρει θερμούς χαιρετισμούς στο 20ό Συνέδριο του ΚΚΕ. Με αυτή την ευκαιρία, στέλνουμε επαναστατικούς χαιρετισμούς στην ηγεσία και σε όλα τα μέλη του ΚΚΕ και εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας.
Το ΚΚΕ παίζει σημαντικό ρόλο όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στο διεθνές κομμουνιστικό κίνημα. Οι αποφάσεις που θα πάρετε σε αυτό το Συνέδριο θα έχουν πολύ μεγάλη σημασία.
Η παγκόσμια οικονομική κατάσταση συνεχίζει να παραμένει δύσκολη, αφού οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις δεν έχουν καταφέρει να βρουν αποτελεσματικά μέσα για μπει τέλος στην παρατεταμένη και συστημική κρίση του καπιταλιστικού συστήματος. Προσπαθούν να αποκτήσουν τον έλεγχο των φυσικών πόρων και αγορών με κάθε κόστος, στην αναζήτησή τους για κέρδη. Σε αυτή τη διαδικασία, η βασική αντίθεση του καπιταλισμού -ανάμεσα στο κοινωνικό χαρακτήρα της παραγωγής και την ιδιωτική ιδιοποίηση των αποτελεσμάτων της- οξύνεται. Ως αποτέλεσμα, οι ανισότητες και οι διαφορές ανάμεσα στους πλούσιους και στους φτωχούς διευρύνονται όλο και περισσότερο, αποκαλύπτοντας τις αντιφάσεις του καπιταλιστικού συστήματος.
Το ΚΚΙ(Μ) και το ΚΚΕ έχουν μια μακρά παράδοση φιλίας και συντροφικών σχέσεων. Πρόσφατα ο Γενικός Γραμματέας του Κόμματος μας ήταν επικεφαλής μιας αντιπροσωπείας που επισκέφτηκε την Ελλάδα για λεπτομερείς συζητήσεις για διάφορα θέματα με την καθοδήγηση του ΚΚΕ. Αυτές οι συζητήσεις και η επίσκεψη συνέβαλαν στην παραπέρα ενίσχυση των σχέσεων ανάμεσα στα δυο μας κόμματα. Το ΚΚΙ(Μ) στηρίζει τους αγώνες σας ενάντια στα μέτρα λιτότητας, ενάντια στην ΕΕ και στις άλλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις. Οι αγώνες του ΚΚΕ συνεχίζουν να μας δίνουν έμπνευση. Επίσης συγχαίρουμε τη σημαντική δουλειά που κάνει το ΚΚΕ και τα μέλη του στους πρόσφυγες.

Κομμουνιστικό Κόμμα Ινδίας
ο ΚΚΙ γνωρίζει καλά την επαναστατική ιστορία του ΚΚΕ για τα τελευταία 99 χρόνια, που έχει αντιμετωπίσει κάθε είδος καταστολής, δουλεύοντας παράνομα, νικώντας τη φασιστική κυριαρχία, με σημαντική αυτοθυσία. Το ΚΚΙ έχει την πεποίθηση ότι το ΚΚΕ θα έχει επιτυχία στο καθήκον της κομματικής οικοδόμησης για να παίξει ένα αποτελεσματικό ρόλο στην πάλη ενάντια στην εκμετάλλευση, στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και στη φτώχεια, στην πάλη για την οικοδόμηση της κοινωνικής συμμαχίας σε αντικαπιταλιστική-αντιμονοπωλιακή κατεύθυνση, για την ανατροπή του καπιταλισμού και για την εργατική εξουσία που είναι τα βασικά καθήκοντα που θέτει το 20ό Συνέδριο.

Κομμουνιστικό Κόμμα Ινδονησίας
ο ΚΚ Ινδονησίας συγχαίρει το ΚΚΕ με αφορμή το 20ό Συνέδριό του και ελπίζουμε ότι η συνεχής σας πάλη και θετική δουλειά για τα ιδανικά του σοσιαλισμού να δικαιωθούν στον 21ο αιώνα

Ιορδανικό Κομμουνιστικό Κόμμα
Είμαστε βέβαιοι ότι το επικείμενο συνέδριο σας θα εξετάσει όλα τα παγκόσμια και περιφερειακά θέματα κοινού ενδιαφέροντος, με βάση το μεγάλο κύρος που απολαμβάνει το Κόμμα σας σε παγκόσμιο επίπεδο αλλά και τη θέση της χώρας σας στο παγκόσμιο καπιταλιστικό σύστημα και στην ΕΕ, που υπαγορεύουν στο 20ό Συνέδριο σας σοβαρά καθήκοντα.
Το Ιορδανικό ΚΚ είναι πεπεισμένο ότι το Κόμμα σας θα χαράξει σημαντικά ορόσημα τα επόμενα τέσσερα χρόνια, θέτοντας όλες του τις ενέργειές για την εργατική τάξη της Ελλάδας, καθώς και για τη συνεργασία και την αλληλεγγύη με τα κομμουνιστικά κόμματα ανά τον κόσμο, για την αντιμετώπιση της παγκόσμιας ιμπεριαλιστικής επίθεσης.

Κόμμα Τουντέχ, Ιράν
«Το Κόμμα Τουντέχ του Ιράν έχει επίγνωση και θαυμάζει την τεράστια συμβολή που το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας έχει προσφέρει στον αγώνα του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος, ιδιαίτερα μετά την κυριαρχία της αντεπανάστασης στη Σοβιετική Ενωση και στις άλλες σοσιαλιστικές χώρες της Ανατολικής Ευρώπης. Έχουμε απεριόριστο σεβασμό στη διεθνιστική στάση του κόμματός σας και στο θαρραλέο αγώνα σας ενάντια στις καπιταλιστικές και αντιδραστικές δυνάμεις στην Ελλάδα, για την πορεία σας προς το σοσιαλισμό».

Σοσιαλιστικό Κίνημα Καζαχστάν
Τώρα το ΚΚΕ βρίσκεται στην πρωτοπορία όλου του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος και εμείς διδασκόμαστε από την πείρα της πάλης σας. Το ΚΚΕ απέδειξε σε όλους τη σταθερότητά του, τη στάση αρχών που ακολουθεί, άντεξε όλες τις δοκιμασίες από το 1918, παρέμεινε αταλάντευτο μετά την αντεπανάσταση στην ΕΣΣΔ και τις χώρες του σοσιαλιστικού στρατοπέδου και τώρα πάνω του έχει εναποτεθεί η μεγάλη αποστολή ενοποίησης των πρωτοπόρων τμημάτων της εργατικής τάξης όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και όλων των άλλων χωρών.
Είμαστε σίγουροι ότι το 20ό συνέδριο θα αποτελέσει σημείο καμπής τόσο για το ΚΚΕ, όσο και για τις τύχες των εκατομμυρίων εργαζομένων της Ελλάδας, θα δώσει κατεύθυνση ενίσχυσης της πάλης με το κεφάλαιο σε συνθήκες οριστικής αποσύνθεσης της σοσιαλδημοκρατίας στο πρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ. Η πολιτική αρχών του ΚΚΕ που προηγήθηκε σχετικά με αυτά τα "αριστερά στηρίγματα" του αστικού πολιτικού συστήματος αποδείχτηκε απολύτως σωστή, παρά τις επιθέσεις χιλιάδων αναθεωρητών και ρεφορμιστών κάθε είδους.
Αυτό δείχνει και υπογραμμίζει μια ακόμα φορά τον επαναστατικό χαρακτήρα του ΚΚΕ, που καθοδηγείται από ορθή μαρξιστικολενινιστική καθοδήγηση, που τώρα σταθεροποιείται με την ενίσχυση των θέσεων στο συνδικαλιστικό κίνημα της χώρας και την αύξηση της υποστήριξης των μαζών. Αυτό αποτελεί παράδειγμα σταθερότητας θέσεων, που αναπόφευκτα οδηγεί στην επιτυχία. Είμαστε σίγουροι ότι το 20ό συνέδριο θα δυναμώσει το κόμμα, θα το ενισχύσει ενόψει της περαιτέρω εμβάθυνσης της κρίσης του καπιταλισμού.

Λαϊκό Επαναστατικό Κόμμα του Λάος
«Ευχόμαστε την παραπέρα ανάπτυξη των φιλικών σχέσεων και παραδοσιακής συνεργασίας ανάμεσα στο Λαϊκό Επαναστατικό Κόμμα του Λάος και στο ΚΚΕ, για τα αμοιβαία συμφέροντα των δύο λαών μας, για την ειρήνη, τη φιλία και τη συνεργασία, για την ανάπτυξη στην περιοχή και στον κόσμο».

Λιβανέζικο Κομμουνιστικό Κόμμα
Τα κόμματά μας μοιράζονταν και εξακολουθούν να μοιράζονται μια κοινή πλατφόρμα αγώνων ενάντια στον καπιταλισμό, τον ιμπεριαλισμό, την κατοχή, τον πόλεμο και την εκμετάλλευση. Έχουμε αγωνιστεί μαζί σε όλα τα επίπεδα για τα δικαιώματα της εργατικής τάξης, που θα πρέπει τελικά να επιτευχθούν μέσω του σοσιαλισμού που τερματίζει την εποχή της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο. Σε μια περιοχή που απειλείται συνεχώς από την επιθετικότητα των ΗΠΑ, την ισραηλινή κατοχή και τις συνεχείς εξωτερικές παρεμβάσεις των καπιταλιστικών κέντρων, συμπεριλαμβανομένης της ΕΕ, προσδοκούμε στην ενίσχυση του συντονισμού και της αλληλεγγύης μας για τα συμφέροντα των λαών των χωρών μας.

Κομμουνιστικό Κόμμα Μπανγκλαντές
«Ελπίζουμε πως το ΚΚΕ θα πραγματοποιήσει με επιτυχία το διεθνές του καθήκον, να παλέψει ενάντια στη νεοφιλελεύθερη οικονομική ατζέντα, στον ιμπεριαλισμό, αναπτύσσοντας την αλληλεγγύη με τους λαούς που αγωνίζονται σε όλο τον κόσμο και χτίζοντας αυτό που αναφέρθηκε πιο πάνω, μια ευρεία αντιιμπεριαλιστική συμμαχία».

Προοδευτικό Βήμα του Μπαχρέιν
Στο Προοδευτικό Βήμα του Μπαχρέιν αναμένουμε το 20ό Συνέδριό σας και τις συζητήσεις και σημαντικές αποφάσεις του, ως σημείο καμπής του κοινού μας αγώνα για την ήττα των σχεδίων των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, ώστε να τις αποτρέψουμε να σύρουν τον κόσμο μας προς νέους πολέμους, διαιρέσεις και συγκρούσεις, βγάζοντας διδάγματα από τα τεκταινόμενα στην περιοχή μας, περιοχή που βιώνει την καταστροφή, τους πολέμους, τις θρησκευτικές διενέξεις και την κοινωνική διαίρεση, για να αντιμετωπίσουμε την επικίνδυνη ιμπεριαλιστική τάση που επιδιώκει σαφώς το ξαναμοίρασμα του κόσμου, μέσω της καταστολής των λαών και των προοδευτικών αγωνιζόμενων δυνάμεων με πρωτοπορία τους εργάτες, προκειμένου να διευκολυνθεί η επέκταση της κυριαρχίας της και η κλοπή του πλούτου των λαών και χωρών

Κομμουνιστικό Κόμμα Νεπάλ (Ενοποιημένο Μαρξιστικό - Λενινιστικό)

Κομμουνιστικό Κόμμα Πακιστάν
«Στην παρούσα φάση πολλά (λεγόμενα) Κομμουνιστικά Κόμματα βρίσκονται σε ανοιχτή και συγκαλυμμένη διατεταγμένη υπηρεσία του καπιταλισμού, δημιουργώντας απατηλές πολιτικές έννοιες όπως ο δημοκρατικός σοσιαλισμός και ο σοσιαλισμός του 21ου αιώνα. Το ΚΚ Πακιστάν πιστεύει ότι ο μόνος επιστημονικός τρόπος για να εξαφανιστεί ο καπιταλισμός εκφράζεται μέσω του μαρξισμού - λενινισμού. Υπάρχει μόνο μία διέξοδος και αυτή είναι η σοσιαλιστική επανάσταση με λαϊκή εξέγερση. Το Κόμμα σας παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στο ριζοσπαστικό προσανατολισμό του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος. Οι τοποθετήσεις του και τα ντοκουμέντα του αποτελούν πηγή έμπνευσης και καθοδήγησης για το διεθνές ριζοσπαστικό κομμουνιστικό κίνημα».

Παλαιστινιακό Κομμουνιστικό Κόμμα
«Το Παλαιστινιακό Κομμουνιστικό Κόμμα εκτιμά σοβαρά τον αγωνιστικό ρόλο σας στην αντιμετώπιση των σχεδίων της ελληνικής αστικής τάξης, που θέλει να διατηρήσει τον ελληνικό λαό και την οικονομία συνδεδεμένα με τον τροχό της ΕΕ, η οποία έχει ως στόχο τη φτωχοποίηση του ελληνικού λαού και άλλων ευρωπαϊκών λαών, προκειμένου να διαφυλαχτούν τα συμφέροντα της ευρωπαϊκής αστικής τάξης».

Κόμμα του Λαού της Παλαιστίνης
Εμείς στο Κόμμα του Λαού της Παλαιστίνης, στηριζόμενοι στη μακρά ιστορία των συντροφικών σχέσεων των δύο κομμάτων μας στο δρόμο της πάλης για την οικοδόμηση της κοινωνίας της κοινωνικής δικαιοσύνης και του σοσιαλισμού, φιλοδοξούμε στην ενίσχυση και ανάπτυξη αυτών των σχέσεων για αμοιβαίο όφελος των δύο κομμάτων και λαών μας.
Σύντροφοι, είμαστε πεισμένοι ότι το Συνέδριο σας θα καταλήξει σε συγκεκριμένες αποφάσεις και κατευθύνσεις που θα ενισχύσουν τον αγωνιστικό ρόλο του κόμματος σας στην υπηρεσία του λαού και της εργατικής σας τάξης στην απώθηση της επίθεσης που δέχεται. Επίσης, είμαστε πεισμένοι ότι οι δίκαιες υποθέσεις για τις οποίες αγωνιζόμαστε μαζί θα νικήσουν και οι λαοί μας θα απολαύσουν την εποχή της ελευθερίας, της δικαιοσύνης στο πλαίσιο της κοινωνίας και του σοσιαλισμού.

Κομμουνιστικό Κόμμα Σρι Λάνκα
Αξιοποιεί την ευκαιρία να εκφράσει τη βαθιά εκτίμηση και θαυμασμό για το διεθνιστικό ρόλο του ΚΚΕ στο συντονισμό των δράσεων στο Διεθνές Κομμουνιστικό Κίνημα μετά την κατάρρευση του σοσιαλισμού στην Ευρώπη.
Το Συνέδριό σας είναι σημαντικό στο πλαίσιο των προκλήσεων που τίθενται σε εθνικό και διεθνές επίπεδο από την παγκόσμια οικονομική κρίση, την ύφεση, τις τάσεις του προστατευτισμού, τα προβλήματα των μεταναστών και προσφύγων και την ένταση των ενδο-ιμπεριαλιστικών αντιθέσεων κλπ.

Λαϊκό Απελευθερωτικό Μέτωπο (JVP) Σρι Λάνκα
«Μελετάμε με ενθουσιασμό τον τρόπο με τον οποίο το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας, καθοδηγούμενο από τον μαρξισμό - λενινισμό, προσπαθεί να ερμηνεύσει τις εξελίξεις, τις νέες κατακτήσεις στην επιστήμη και την τεχνολογία με υλιστικό-διαλεκτικό τρόπο καθώς και την προσπάθειά του να ευθυγραμμίσει την εμπειρία του εργατικού και λαϊκού κινήματος με την κομμουνιστική ιδεολογία για την απελευθέρωση της εργατικής τάξης από την εκμετάλλευση».

Συριακό Κομμουνιστικό Κόμμα
«Εκφράζουμε τη βαθιά μας ευγνωμοσύνη για τις αλληλέγγυες θέσεις του ΚΚΕ στο δίκαιο αγώνα που διεξάγει ο συριακός λαός κατά της λυσσαλέας επίθεσης των ιμπεριαλιστικών κέντρων και του παγκόσμιου σιωνισμού, κατά της πατρίδας μας, της Συρίας, με στήριγμα τις τρομοκρατικές αντιδραστικές σκοταδιστικές δυνάμεις και τα καθεστώτα - μαριονέτες».

Κομμουνιστικό Κόμμα Τουρκίας
«Η διεθνιστική αλληλεγγύη μεταξύ του ΚΚΕ και του ΤΚΡ, η οποία διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην περιοχή μας και στην παγκόσμια επαναστατική διαδικασία, απέκτησε καινούριο ρυθμό ιδιαίτερα μετά το 1990. Αυτό εξασφαλίστηκε από την πάλη του ΚΚΕ και του ΤΚΡ, αρχικά αυτοτελώς το ένα από το άλλο, τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο ενάντια στη διάλυση των Κομμουνιστικών Κομμάτων, για το χαρακτηρισμό της σοσιαλιστικής επανάστασης ως έγκυρου και άμεσου ζητήματος, καθώς και για τη σημασία που απέδωσαν στο προλεταριάτο ως την πρωτοπόρα δύναμη για τη σοσιαλιστική επανάσταση. Σε αυτή την περίοδο η παρέμβαση του ΚΚΕ στο διεθνές κομμουνιστικό κίνημα στην κατεύθυνση των μαρξιστικών - λενινιστικών αρχών καθώς και η επιθυμία του να συσπειρώσει τα Κομμουνιστικά Κόμματα ήταν εξελίξεις κρίσιμης σημασίας.
Μπορούμε να επισημάνουμε ακόμη ότι η στρατηγική συνεργασία των δύο κομμάτων, που σταθερά αυξάνεται τα τελευταία χρόνια, έχει ιδιαίτερη σημασία από δύο απόψεις.
Πρώτα από όλα, γνωρίζουμε τη ζωτική σημασία που έχει για τις δύο χώρες μας η πίστη στην εγκυρότητα της σοσιαλιστικής επανάστασης και η συνεργασία για την προετοιμασία, την πραγματοποίησή της, την προστασία και την ανάπτυξή της.
Για να δώσουμε ένα πρόσφατο παράδειγμα, όταν το ΤΚΡ έπεσε θύμα επίθεσης οπορτουνιστικών δυνάμεων το 2014, η στήριξη του ΚΚΕ, ενός κόμματος που είχε την εμπειρία να αντιμετωπίσει τέτοιες επιθέσεις, ενίσχυσε βαθιά το ηθικό των κομμουνιστών στην Τουρκία».

Φιλιππινέζικο Κομμουνιστικό Κόμμα (PKP-1930)
Το ΚΚΕ διαδραματίζει πολύ σημαντικό ρόλο στο σημερινό Διεθνές Κομμουνιστικό Κίνημα και οι περιεκτικές Θέσεις της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ για το 20ό Συνέδριο ασφαλώς μελετώνται από αδελφά κόμματα σε όλο τον κόσμο.
Το PKP-1930 δεν ξεχνάει το σημαντικό ρόλο του ΚΚΕ στην ανασυγκρότηση του Διεθνούς Κομμουνιστικού Κινήματος μετά την τραγική κατάρρευση της σοσιαλιστικής κοινωνίας (η οποία κατάρρευση προκλήθηκε από τους ειδικούς πράκτορες του ιμπεριαλισμού που διείσδυσαν στα υψηλότερα κλιμάκια της ΕΣΣΔ και ορισμένων άλλων σοσιαλιστικών χωρών προς τα τέλη της δεκαετίας του 1980). Ο ρόλος που από την αρχή διαδραμάτισε το ΚΚΕ στη διοργάνωση των ετήσιων Διεθνών Συναντήσεων των Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων, καθώς και η συνεχής φιλοξενία του SOLIDNET, έχουν συμβάλει σε μεγάλο βαθμό στην άνοδο του Διεθνούς Κομμουνιστικού Κινήματος.ΑΜΕΡΙΚΗΚομμουνιστικό Κόμμα Βενεζουέλας
Το Κομμουνιστικό Κόμμα Βενεζουέλας αποτιμά ως ιδιαίτερα σημαντική τη συμβολή του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας στα σχεδόν 100 χρόνια Ιστορίας του, στην ταξική πάλη ενάντια στον κοινό μας εχθρό, τον καπιταλισμό, που σήμερα είναι στο ανώτερο στάδιό του, στο ιμπεριαλιστικό. Σας συντροφεύουμε στις προσπάθειές σας να επικρατήσει σε παγκόσμιο επίπεδο ο σοσιαλισμός - κομμουνισμός.
Το Κομμουνιστικό Κόμμα Βενεζουέλας αναγνωρίζει επίσης την προσπάθεια και τις δράσεις του Κόμματός σας για την εδραίωση και το δυνάμωμα του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος. Ηταν καθοριστικό για την παγκόσμια ταξική πάλη του προλεταριάτου, το κάλεσμα που απηύθυνε το ΚΚΕ το 1998 στα Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα σε όλο τον κόσμο, για να πάρουμε μέρος στη Διεθνή Συνάντηση Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων (ΔΣΚΕΚ), ως πλατφόρμα συζήτησης και αλληλεγγύης. Μια συνάντηση που πρέπει όλο και περισσότερο να αναλαμβάνει τις ευθύνες της σε περιόδους αντεπίθεσης της διεθνούς δεξιάς, που περιλαμβάνει το σοσιαλδημοκρατικό ρεφορμιστικό τμήμα καθώς και εκφράσεις της νεοφασιστικής ακροδεξιάς

Κομμουνιστικό Κόμμα Βραζιλίας
Με μεγάλη χαρά εκφράζουμε τα συγχαρητήρια μας στο Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας για την πραγματοποίηση του 20ού Συνεδρίου του.
Οι Βραζιλιάνοι κομμουνιστές εκφράζουμε την απεριόριστη αλληλεγγύη μας στο λαό, τους εργαζόμενους και τους Έλληνες κομμουνιστές στην πάλη που διεξάγουν ενάντια στην Τρόικα, για κοινωνική δικαιοσύνη και για εθνική κυριαρχία.

Βραζιλιάνικο Κομμουνιστικό Κόμμα
Το Βραζιλιάνικο Κομμουνιστικό Κόμμα χαιρετίζει το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας για την πραγματοποίηση του 20ού Συνεδρίου του το Μάρτιο του 2017. Για εμάς στο ΒΚΚ, το ΚΚΕ αποτελεί ισχυρό σημείο αναφοράς για την πεποίθησή του πως το καπιταλιστικό σύστημα δεν μπορεί να προσφέρει καλές συνθήκες ζωής και εργασίας για την πλειονότητα των εργαζομένων του κόσμου, την πρότασή του ότι η λύση για τα ουσιαστικά προβλήματα της ανθρωπότητας είναι ο Σοσιαλισμός προς την κατεύθυνση του Κομμουνισμού. Συμφωνούμε με την κριτική που κάνει το ΚΚΕ στις σοσιαλδημοκρατικές και  γενικότερα ρεφορμιστικές προτάσεις και με την πάλη του ενάντια στις οργανώσεις που είναι επικεφαλής του ευρωπαϊκού καπιταλισμού και ιμπεριαλισμού, όπως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το ΝΑΤΟ.

Κομμουνιστικός Πόλος Λουίς Κάρλος Πρέστες (Βραζιλία)
Χωρίς αμφιβολία, το ΚΚΕ έχει γίνει ένα από τα πιο σημαντικά Κομμουνιστικά Κόμματα, παίζοντας σημαντικό ρόλο στην ενότητα του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος.
Ως μαρξιστική - λενινιστική οργάνωση, θεωρούμε ότι η ιστορική εποχή μας χαρακτηρίζεται από την κυριαρχία του μονοπωλιακού καπιταλισμού, του ιμπεριαλισμού, και ότι η καπιταλιστική κρίση, που τσακίζει τις συνθήκες διαβίωσης της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων, έχει δομικό χαρακτήρα. Οι κομμουνιστές, ως πρωτοπορία του προλεταριάτου, έχουμε τη μοναδική αποτελεσματική εναλλακτική για το ξεπέρασμα του εκμεταλλευτικού συστήματος που οδηγεί την ανθρωπότητα στο γενικευμένο εκβαρβαρισμό.
Οι κομμουνιστές του ΚΚΕ έχουν δώσει παραδείγματα αντίστασης και ανιδιοτελούς αφοσίωσης στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια για όλους τους λαούς του κόσμου

Κομμουνιστικό Κόμμα Ελ Σαλβαδόρ
Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελ Σαλβαδόρ έχει την τιμή να απευθύνει χαιρετισμό στο 20ό Συνέδριο που θα ξεκινήσει στις 30 Μάρτη. Ευχόμαστε κάθε επιτυχία και οι αποφάσεις του Συνεδρίου να φωτίσουν το δρόμο της σοσιαλιστικής επανάστασης.

Κόμμα των Κομμουνιστών ΗΠΑ
«Από το άξιο κομμουνιστικό παράδειγμά σας έχουμε μάθει να γινόμαστε καλύτεροι αγωνιστές στη χώρα της πρώτης ιμπεριαλιστικής δύναμης. Το παράδειγμα που μας δίνουν οι πρωτοπόροι σύντροφοι του ΚΚΕ και της ΚΝΕ μάς εμπνέει, αλλά και μας φωτίζει το δρόμο προς το σοσιαλισμό.
Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι θα ήταν λάθος στρατηγικά να δοθεί στήριξη σε οποιονδήποτε υποψήφιο των αστικών κόμματων. Οσο ο Τραμπ είναι ρατσιστής και πολεμοκάπηλος, τόσο είναι και η Κλίντον. Αν και ένα μεγάλο μέρος της αντιδραστικής συνδικαλιστικής συνομοσπονδίας AFL-CIO στήριξε την Κλίντον και τώρα ικετεύει τον Τραμπ, εμείς οικοδομούμε ανεξάρτητες εκλογικές μορφές πάλης. Γνωρίζουμε ότι η εργατική τάξη σέβεται πολιτικά μόνο εκείνα τα κόμματα που λένε την αλήθεια! Η απόφαση του ΚΚΕ να μη συμμετάσχει στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν ολόσωστη. Το ΚΚΕ στάθηκε όρθιο μέσα από τη στάση αρχών και τη συνεπή πάλη ενάντια στους συμβιβασμένους και αποτελεί φάρο για όλα τα ΚΚ που αντιμετωπίζουν παρόμοιες καταστάσεις στις χώρες τους. Εμείς στις ΗΠΑ, για παράδειγμα, δεν δελεαστήκαμε. Κρατήσαμε τις θέσεις μας και δουλεύουμε για ανεξαρτησία από το δικομματικό παιχνίδι».

Δίκτυο Κομμουνιστικών Οργανώσεων, ΗΠΑ
Με αφορμή το 20ό Συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος (ΚΚΕ), θα θέλαμε να μεταφέρουμε τους θερμούς αγωνιστικούς μας χαιρετισμούς προς τους αντιπροσώπους και σε όλα τα μέλη του Κόμματός σας από ολόκληρη τη συλλογικότητά μας: Τη συντακτική επιτροπή του "Μαρξισμός - Λενινισμός Σήμερα" και του Δικτύου των Κομμουνιστικών Οργανώσεων.
Εκτιμάμε τον ηθικό και εποικοδομητικό ρόλο σας στο Διεθνές Κομμουνιστικό Κίνημα και ειδικά τη συνεπή στάση σας απέναντι στον οπορτουνισμό. Οι Έλληνες κομμουνιστές συνεχίζουν τη μακρόχρονη παράδοση του Κόμματος, της σταθερής μαχητικότητας και του αταλάντευτου διεθνισμού. Οι θεωρητικές συνεισφορές του ΚΚΕ στο κίνημά μας είναι τεράστιες.
Στη χώρα μας, η απουσία ενός μεγάλου, επαναστατικού μαρξιστικού - λενινιστικού κόμματος φαίνεται σε κάθε πεδίο μάχης, σε κάθε πολιτική στιγμή. Είναι ενθαρρυντικό ότι μαρξιστικά - λενινιστικά κόμματα, οργανώσεις και άτομα συζητούν για ανώτερο επίπεδο ενότητας. Μόνο ένα ενωμένο, μαχητικό, μεγάλο και αποτελεσματικό Κομμουνιστικό Κόμμα μπορεί να βγάλει τον αμερικανικό εργαζόμενο λαό από τη "Σκύλλα και τη Χάρυβδη" της δικομματικής τυραννίας, όπως λένε τόσο εύστοχα οι Έλληνες σύντροφοί μας. Το καθήκον της οικοδόμησης ενός νέου, μαχητικού, μεγαλύτερου Κομμουνιστικού Κόμματος στην Αμερική είναι σοβαρό. Αναγνωρίζουμε την επιτακτική ανάγκη για να παρέχουμε στην εργατική μας τάξη έναν πόλο για την απελευθέρωσή της. Είμαστε αισιόδοξοι ότι είμαστε σε αυτόν το δρόμο.

Κομμουνιστικό Κόμμα Ισημερινού
Οι σημαίες του ΚΚΕ ήταν στην πρώτη γραμμή των αγώνων των εργαζομένων, των αγροτών, των νέων, των καλλιτεχνών και των διανοούμενων της χώρας, κι εκεί οφείλεται ο σεβασμός στα στελέχη του και, ως εκ τούτου, στο ένδοξο και ιστορικό ΚΚΕ.
Η σιδερένια οργάνωση του ΚΚΕ επιδρά στην ανασύνταξη και την ετοιμότητα της εργατικής τάξης για πάλη, τη συσπείρωσή της με όλες τις κοινωνικές δυνάμεις που επίσης παλεύουν ενάντια στο καταστροφικό καπιταλιστικό σύστημα και τις επιθετικές ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, κυρίως τον ιμπεριαλισμό των ΗΠΑ, που έχει πλήξει με πολέμους διάφορες περιοχές του κόσμου και διατηρεί την εγκληματική του απειλή στους λαούς που αγωνίζονται για την ανεξαρτησία τους και επιλέγουν ένα δρόμο οικονομικής και κοινωνικής απελευθέρωσης και κυριαρχίας

Κομμουνιστικό Κόμμα Καναδά
Παρότι η ανατροπή της Σοβιετικής Ένωσης ήταν ένα μεγάλο πισωγύρισμα για τη σοβιετική εργατική τάξη και για το διεθνές κομμουνιστικό και εργατικό κίνημα, όπως σωστά είπε ο σύντροφος Κουτσούμπας, ο πάγος έσπασε, ο δρόμος άνοιξε και η πορεία χαράχτηκε. Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας είχε σημαντική συνεισφορά στο Διεθνές Κομμουνιστικό Κίνημα 100 χρόνια από τότε και στην πάλη της εργατικής τάξης της Ελλάδας για την απελευθέρωση και τον κοινωνικό μετασχηματισμό, για το σοσιαλισμό.

Κολομβιάνικο Κομμουνιστικό Κόμμα
Αποστέλλουμε το γνήσιο συντροφικό και αγωνιστικό χαιρετισμό μας με την ευκαιρία του 20ού Συνεδρίου σας που ξεκίνησε τις εργασίες του στις 30/3/2017 εκφράζοντας το σεβασμό μας προς τις αγωνιστικές και επαναστατικές παραδόσεις του ηρωικού κόμματος της ελληνικής εργατικής τάξης, του τιμημένου ΚΚΕ. Οι κομμουνιστές και κομμουνίστριες της Κολομβίας δε θα ξεχάσουμε ότι το κόμμα σας στα δύσκολα χρόνια των διώξεων, των δολοφονιών και γενοκτονιών χιλιάδων μελών και στελεχών του ΚΚ Κολομβίας, μας συμπαραστάθηκε αποφασιστικά και έμπρακτα στο πνεύμα ενός ειλικρινούς προλεταριακού διεθνισμού και μιας γνήσιας επαναστατικής αλληλεγγύης.
Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον επίσης θα παρακολουθήσουμε και θα μελετήσουμε τα συμπεράσματα του 20ού Συνεδρίου, τα οποία είμαστε βέβαιοι θα εμπλουτίσουν τη σκέψη και τις επεξεργασίες του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος και των ΚΚ παγκόσμια, δεδομένης της όξυνσης της ταξικής πάλης σε παγκόσμιο επίπεδο, γεγονός που επιβάλει την ανταλλαγή των εμπειριών μας και τον ειλικρινή και απροκατάληπτο συντροφικό διάλογο, θεωρητικό και πολιτικό, μεταξύ των αδελφών κομμάτων .

Κοινωνικό και Πολιτικό Κίνημα Πατριωτική Πορεία της Κολομβίας
Είναι πολλά τα καθήκοντα της εργατικής τάξης και των καταπιεσμένων της Κολομβίας. Πρέπει να αντικρούσουμε τις ακραίες συντηρητικές δράσεις που επιδιώκουν να στριμώξουν τις οργανώσεις μας μέσω της παραστρατιωτικής τρομοκρατίας και ταυτόχρονα πρέπει να αναπτύξουμε την αγροτική μεταρρύθμιση και να οικοδομήσουμε την εναλλακτική πολιτική διέξοδο για να προωθήσουμε την κοινωνική δικαιοσύνη που επιδιώκουμε για όλη την κοινωνία. Ερχονται δύσκολοι καιροί για το δημοκρατικό και λαϊκό στρατόπεδο, μια κατάσταση εξίσου προβληματική με την περίοδο της μακροχρόνιας ένοπλης σύγκρουσης. Ολα όσα έχουμε συσσωρεύσει είναι σε διαδικασία μετάβασης για να μετατραπούν σε δημιουργική δύναμη εξουσίας και οργάνωσης για την εμβάθυνση των αγώνων που θα λύσουν την κοινωνική, πολιτική και οικονομική σύγκρουση προς όφελος της πλειοψηφίας. Θα χρειαστούμε την αλληλεγγύη σας, αυτή που δεχόμαστε εδώ και δεκαετίες χάρη στη διεθνιστική πρακτική που χαρακτηρίζει το ΚΚΕ, στη σταθερή επιδίωξή του να ενώσει τους εργάτες όλου του κόσμου και στα υψηλά ταξικά χαρακτηριστικά των μελών του

Κόμμα Λαϊκής Πρωτοπορίας (Κόστα Ρίκα)
Με χαρά και επαναστατική ικανοποίηση σας στέλνουμε τους θερμούς συντροφικούς μας χαιρετισμούς στο 20ό Συνέδριο του Κόμματός σας. Είμαστε βέβαιοι ότι οι επιτυχίες, το αποτέλεσμα από ένα τόσο σημαντικό, κορυφαίο γεγονός θα συμβάλουν ώστε να δοθούν οι κύριες κατευθύνσεις της λαϊκής και ταξικής πάλης του αδερφού λαού της Ελλάδας, υπό την καθοδήγηση της ηγεσίας του.
Βεβαίως, στην παρούσα συγκυρία αναγνωρίζουμε ότι το ΚΚΕ είχε και έπαιξε καθοριστικό ρόλο και, φυσικά, ότι συνέβαλε και στον προσανατολισμό για την αντιμετώπιση της σοβαρής οικονομικής και πολιτικής κρίσης στην οποία έχει περιέλθει η Ελληνική Δημοκρατία.
Ελπίζουμε ότι τα επιτεύγματα του 20ού Συνεδρίου θα συνεχίσουν να δυναμώνουν τη διεθνιστική αλληλεγγύη και ότι οι αποφάσεις του θα συμβάλουν αποφασιστικά στην περαιτέρω διεύρυνση της λαϊκής και συμμετοχικής δημοκρατίας.

Κομμουνιστικό Κόμμα Κούβας
«Με την ευκαιρία της πραγματοποίησης του 20ού Συνεδρίου του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας δεχτείτε τους αλληλέγγυους χαιρετισμούς της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος Κούβας. Ευχόμαστε οι συζητήσεις και οι αναλύσεις που θα γίνουν σε αυτό το σημαντικό γεγονός να έχουν ως αποτέλεσμα το δυνάμωμα της δράσης του ΚΚΕ στο σύνθετο εθνικό, περιφερειακό και διεθνές σκηνικό που υπάρχει σήμερα».

Κομμουνιστικό Κόμμα Μεξικού
«Παρακολουθούμε στενά την εξέλιξη του ΚΚΕ στο 18ο, 19ο και τώρα στο 20ό Συνέδριο, από τα συμπεράσματα για την οικοδόμηση του σοσιαλισμού στον 20ό αιώνα, την κριτική στη συνύπαρξη εμπορευματικών σχέσεων στο σοσιαλισμό ως αντικειμενική βάση της αντεπανάστασης, την κριτική στους εθνικούς δρόμους, τη διαμόρφωση του νέου Προγράμματος και τη σαφή στρατηγική προς την εργατική εξουσία, την κοινωνικοποίηση των συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής, το σχεδιασμό της οικονομίας και πώς αυτό γίνεται πυξίδα για την πάλη των εργαζομένων στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο.
Εκτιμάμε ιδιαίτερα τη συνεπή πάλη του ΚΚΕ ενάντια στο καπιταλιστικό σύστημα σε οποιαδήποτε έκφανσή του: Συντηρητική, φιλελεύθερη, σοσιαλδημοκρατική ή με το νέο μανδύα που παίρνει, με σχήματα όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, τα οποία επιδιώκουν να λειτουργήσουν υποβοηθητικά στην κρίση υπερπαραγωγής και υπερσυσσώρευσης της οικονομίας για να διατηρηθεί η ταξική δικτατορία των καπιταλιστών, ενάντια στην εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα. Η στάση αρχών του ΚΚΕ απέναντι στην κυβέρνηση Τσίπρα, που τόσες συγχύσεις προκαλεί διεθνώς, εμπλουτίζει την πάλη των κομμουνιστών σε όλο τον κόσμο, θέτοντας το δίλημμα της ένταξής τους στην προοδευτική ή "αριστερή" διαχείριση, ή της διατήρησης της πολιτικής τους ανεξαρτησίας, ένα δίλημμα που τίθεται ιστορικά μπροστά στο εργατικό κίνημα ανάμεσα στη μεταρρύθμιση και την επανάσταση.
Επίσης, το ΚΚΕ εκπληρώνει, χωρίς υπεκφυγές, τα καθήκοντα που απορρέουν από τη συνέπειά του στη μαρξιστική - λενινιστική αρχή του προλεταριακού διεθνισμού και της διεθνιστικής αλληλεγγύης, συμβάλλοντας στη διαφύλαξη των κομμουνιστικών χαρακτηριστικών των ΔΣΚΕΚ, παλεύοντας αδιάκοπα για την ιδεολογική και οργανωτική ανασυγκρότηση του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος».

Λαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα Μεξικού
Δεχτείτε τους συντροφικούς επαναστατικούς χαιρετισμούς του Λαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος Μεξικού για το 20ό Συνέδριό σας.
Εδώ και δεκαετίες, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο Μεξικό, είμαστε αντιμέτωποι με τα ζοφερά νεοφιλελεύθερα μέτρα που πλήττουν βαθιά τους λαούς μας.
Παρά τις ιδιαιτερότητές μας, αντιμετωπίζουμε παρόμοια προβλήματα στους αγώνες μας. Ξέρουμε όμως ότι αν δεν πετύχουμε την ενότητα όλων των προοδευτικών τμημάτων που παλεύουν ξεχωριστά για κοινούς σκοπούς, η λαϊκή νίκη δεν είναι εφικτή.

Παραγουάνικο Κομμουνιστικό Κόμμα
Εκ μέρους των μελών και της ηγεσίας του Παραγουάνικου Κομμουνιστικού Κόμματος εκφράζουμε τη χαρά μας για το 20ό Συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας και αποστέλλουμε θερμούς χαιρετισμούς σε όλους τους αντιπροσώπους και στην καθοδήγηση του ΚΚΕ.
Πριν από 100 χρόνια η Επανάσταση των Μπολσεβίκων, με επικεφαλής το σύντροφο Λένιν, άνοιξε ένα δρόμο χωρίς επιστροφή για τον κόσμο, κυρίως για όσους αφιερώνουμε τη ζωή μας για να τον αλλάξουμε. Μας κληροδότησαν μια οργανωτική δομή, το λενινιστικό κόμμα, που θα επιτρέψει στους λαούς του κόσμου να ενωθούν για να πάρουν την εξουσία. Για αυτό είναι αναγκαίο, περισσότερο από ποτέ, οι κομμουνιστές και οι κομμουνίστριες σε όλο τον κόσμο να εφαρμόσουμε στην πράξη το κεντρικό θέμα του 20ού Συνεδρίου του ΚΚΕ: "Ισχυροποιούμε το Κόμμα για δυνατό εργατικό κίνημα και κοινωνική συμμαχία για την εξουσία, το σοσιαλισμό". Γιατί χωρίς δυνατό κόμμα είναι αδύνατο να προχωρήσουμε στην υλοποίηση της σοσιαλιστικής επανάστασης που θα οδηγήσει στον κομμουνισμό.

Περουβιάνικο Κομμουνιστικό Κόμμα
Το κόμμα μας εύχεται επιτυχία στα συμπεράσματα και τις αποφάσεις του κορυφαίου αυτού γεγονότος που θα συγκεντρώσει εκατοντάδες αντιπροσώπους από όλη την Ελλάδα και το οποίο θα έχει το σημαντικό καθήκον να σχεδιάσει την απαραίτητη πολιτική στρατηγική για να αντιμετωπίσει τις επιθέσεις του παρακμάζοντος καπιταλιστικού συστήματος, σε μια περίοδο όπου οι οργανωμένοι εργαζόμενοι και ο λαός φορτώνονται τις επιπτώσεις της κρίσης

Κομμουνιστικό Κόμμα Πουέρτο Ρίκο
«Ως μέρος της στρατηγικής τους για να ενισχύσουν το ιμπεριαλιστικό μπλοκ στην ήπειρο, την Ευρωπαϊκή Ενωση, οι οικονομικές ολιγαρχίες της ηπείρου έσπευσαν να ολοκληρώσουν τη λεηλασία όλων των κατακτήσεων που απέσπασε η εργατική τάξη από την αστική τάξη, όπως τα συνταξιοδοτικά ταμεία, την Κοινωνική Ασφάλιση, τις υπηρεσίες Υγείας, την προστασία του περιβάλλοντος.
Εκ μέρους του ΚΚ Πουέρτο Ρίκο ευχόμαστε επιτυχία στις εργασίες σας για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε να εδραιώνουμε τις κατακτήσεις που πέτυχαν οι λαοί μας, που όσο ταπεινές κι αν είναι, θα μας φέρνουν πιο κοντά στην πραγματική χειραφέτησή μας».

Κομμουνιστικό Κόμμα Χιλής
«Θεωρούμε ότι είναι πολύ έγκυρη η εκτίμηση που υπάρχει στις Θέσεις σας για τις εξελίξεις, τόσο όσον αφορά την οικονομία, όσο και την κατάσταση στην οποία βρίσκονται η εργατική τάξη και τα υπόλοιπα λαϊκά στρώματα, καθώς επίσης και την αναδιαμόρφωση του αστικού πολιτικού σκηνικού που βρίσκεται σε εξέλιξη τα τελευταία χρόνια».ΑΦΡΙΚΗ


Αιγυπτιακό Κομμουνιστικό Κόμμα
Το Αιγυπτιακό Κομμουνιστικό Κόμμα εκφράζει τους ειλικρινείς χαιρετισμούς και την εκτίμησή του, προς όλα τα μέλη του ΚΚΕ με την ευκαιρία της διεξαγωγής του 20ού Συνεδρίου του, το διάστημα 30/3 έως 2/4/2017, για το οποίο ευχόμαστε κάθε επιτυχία στην επίτευξη των ιδεολογικών, πολιτικών και οργανωτικών στόχων.
Σύντροφοι, στο Αιγυπτιακό ΚΚ εκτιμάμε ιδιαίτερα το ρόλο σας στη δράση για ύψωση του συνθήματος "Προλετάριοι όλων των χωρών ενωθείτε", και στην κοινή δράση όλων των κομμουνιστικών και εργατικών κομμάτων για την ειρήνη και την ήττα της τρομοκρατίας, του σιωνισμού και του ιμπεριαλισμού.

Αλγερινό Κόμμα για τη Δημοκρατία και το Σοσιαλισμό
Οι αλγερινοί κομμουνιστές παρακολουθούν εδώ και πολύ καιρό τους αγώνες που διεξάγετε για την κατάργηση του καπιταλισμού, την ιδεολογική μάχη ενάντια στον οπορτουνισμό, ο οποίος αφήνει την εργατική τάξη έρμαιο της αστικής τάξης ώστε να διαιωνίζει την εκμετάλλευσή της, τις προσπάθειές σας για συγκέντρωση των κομμουνιστικών κομμάτων για την προετοιμασία της αντεπίθεσης ενάντια στον καπιταλισμό, για τη μάχη σε παγκόσμιο επίπεδο για το σοσιαλισμό. Η επαναστατική κομμουνιστική πρωτοπορία της Αλγερίας βρίσκεται σε διαδικασία ανασυγκρότησης λαμβάνοντας πολύ σοβαρά υπόψη τις αναλύσεις μαρξιστικών - λενινιστικών Κομμουνιστικών Κομμάτων, ιδιαίτερα τις δικές σας. Αντλεί διδάγματα από την κριτική και αυτοκριτική ανάλυση των προηγούμενων και σημερινών αγώνων τους, καθώς και των δικών του αγώνων, που του επιτρέπουν να ακονίσει τα όπλα του στη μάχη που υπαγορεύεται από το βασικό χαρακτήρα της σημερινής ιστορικής εποχής: το επαναστατικό πέρασμα στο σοσιαλισμό, την κατάργηση του καπιταλισμού.

Κόμμα Κογκρέσου Ανεξαρτησίας της Μαδαγασκάρης
Είμαστε σίγουροι ότι περισσότερο από πριν, το 20ό σας Συνέδριο θα δυναμώσει τις σχέσεις, την αλληλεγγύη και τη συνεργασία μεταξύ των κομμάτων μας. Ευχόμαστε να λάβουμε τις Αποφάσεις που θα ληφθούν

Νοτιοαφρικάνικο Κομμουνιστικό Κόμμα
Το 20ό Συνέδριο θα παρέχει στο Κόμμα σας την πλατφόρμα και τη βάση πάνω στην οποία θα επεξεργαστείτε τη μέθοδο, τις ιδέες και τις επαναστατικές σας πράξεις που απαιτούνται για να αντιπαλέψετε τα συνεχιζόμενα μέτρα λιτότητας που φέρνει σε πέρας η τρόικα με τη βοήθεια των συνεργατών της. Ο λαός της Ελλάδας, ιδιαίτερα η εργατική τάξη και τα άλλα περιθωριοποιημένα από το σύστημα στρώματα της κοινωνίας, κοιτούν με προσδοκία το 20ό Συνέδριο, οι επεξεργασίες του οποίου θα δώσουν τη βάση για να βγει η χώρα από την καπιταλιστική κρίση και να προχωρήσει προς το σοσιαλισμό-κομμουνισμό.
Οι Θέσεις του ΚΚΕ για το 20ό Συνέδριο, με σύνθημα "Ισχυροποιούμε το ΚΚΕ, για δυνατό εργατικό κίνημα και κοινωνική συμμαχία, για την εξουσία - το σοσιαλισμό", είναι όντως οι αρμόζουσες για την εποχή μας παίρνοντας υπόψιν το διεθνή συσχετισμό δυνάμεων. Συμφωνούμε πλήρως με την εκτίμησή σας που λέει "Βασικός στόχος των Θέσεων της ΚΕ...είναι το ολόπλευρο ιδεολογικό-πολιτικό-οργανωτικό ατσάλωμα του Κόμματος και της νεολαίας του σαν κόμμα για την επαναστατική ανατροπή". Αυτό το ατσάλωμα αποτελεί απαράβατο όρο έτσι ώστε να μπορέσουμε να φέρουμε σε πέρας τα σύνθετα καθήκοντα της ανασύνταξης του εργατικού κινήματος, της πάλης ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, της οικοδόμησης της κοινωνικής συμμαχίας σε αντικαπιταλιστική και αντιμονοπωλιακή κατεύθυνση με στόχο την εργατική εξουσία.
Περιμένουμε με προσδοκία τις αποφάσεις του Συνεδρίου σας και ευχόμαστε στο 20ό Συνέδριο του ΚΚΕ να έχει την καλύτερη επαναστατική επιτυχία.

Κομμουνιστικό Κόμμα Ρεουνιόν
Το ΚΚ Ρεουνιόν χαιρετίζει το 20ό Συνέδριο του ΚΚΕ και σας εύχεται κάθε επιτυχία στις εργασίες σας. Χαιρετίζει του παρόντες αντιπροσώπους και επιθυμεί να εκφράσετε εξ ονόματός του τους ειλικρινείς φιλικούς χαιρετισμούς του στο λαό της Ελλάδας, από όπου προέρχεται ένας από τους αρχαιότερους πολιτισμούς.
Όπως έχετε τονίσει, το Συνέδριό σας σηματοδοτείται από μια διπλή επέτειο εκατό χρόνων: αυτή της Οκτωβριανής επανάστασης του 1917 στη Ρωσία και της ίδρυσης του ΚΚΕ, το προσεχές έτος, το 2018. Όσον αφορά το PCR, πρόσφατα διεξήγαγε το 9ο Συνέδριό του, την 5η Φλεβάρη 2017, 58ο έτος της ύπαρξής του. Έτσι, όποιες και να είναι οι ειδικές εμπειρίες μας, το κομμουνιστικό κίνημα είναι δυναμικό. Είναι επίσης σύγχρονο, καθώς είναι το μόνο που μπορεί να προσφέρει μια ιστορική προοπτική σε ολόκληρη την ανθρωπότητα.

Κομμουνιστικό Κόμμα της Σουαζιλάνδης
«Το Κομμουνιστικό Κόμμα Σουαζιλάνδης είναι μια μικρή οργάνωση, που ιδρύθηκε το 2011, αλλά έχει καταφέρει να εργαστεί με συνέπεια και μεθοδικότητα μεταξύ των εργατών και των φτωχών. Είμαστε εν μέρει σε εξορία στη Νότια Αφρική και το Λεσότο, καθώς οι ηγέτες μας απειλούνται με σύλληψη και κράτηση εάν εισέλθουν στη Σουαζιλάνδη».

Σουδανικό Κομμουνιστικό Κόμμα
Το Συνέδριό σας έρχεται σε μια στιγμή που εντείνεται ο αγώνας ενάντια στον ιμπεριαλισμό και την αντίδραση σε όλες γωνιές του κόσμου, στην Ευρώπη καθώς και στην Αφρική, την Ασία και τη Λατινική Αμερική.
Στην Ελλάδα το ΚΚΕ έχει παίξει βασικό ρόλο στο ξεσκέπασμα της αντιδραστικής φύσης της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και στο να ενώσει τους Έλληνες εργαζόμενους και τα άλλα προοδευτικά τμήματα του πληθυσμού στον αγώνα για να νικήσει τη σημερινή κυβερνητική πολιτική και να δημιουργήσει την επαναστατική εναλλακτική λύση ενάντια στη συμμαχία ΕΕ, ΔΝΤ και ΣΥΡΙΖΑ.ΩΚΕΑΝΙΑ


Κομμουνιστικό Κόμμα Αυστραλίας
Εκ μέρους του Κομμουνιστικού Κόμματος Αυστραλίας, παρακαλούμε να λάβετε τους θερμότερους αδελφικούς χαιρετισμούς μας ενόψει του 20ού Συνεδρίου σας. Οι Θέσεις που προετοιμάστηκαν από το ΚΚΕ για το Συνέδριό του παρουσιάζουν τη βαθιά ανάλυση των τελευταίων ετών και τις συνθήκες που επικρατούν σε εθνικό και διεθνές επίπεδο. Μας παρέχουν μια έγκαιρη πηγή από την οποία μπορούμε να μάθουμε και ταυτόχρονα μια ισχυρή βάση για το Συνέδριό σας κατά την οποία θα χαραχθεί ο δρόμος. Σας ευχόμαστε κάθε επιτυχία σε αυτή την προσπάθεια.