Παρασκευή 3 Μαρτίου 2017

Σχετικά με την παρέμβασή μας στο διαδίκτυο

Σπύρος Μερκούρης
Ουαλία

Συμφωνώ με τις Θέσεις του 20ού Συνεδρίου του ΚΚΕ. Σχετικά με τη Θέση 82 και την τελευταία υποπαράγραφο που αφορά στην προπαγάνδα και στις μορφές της, θα ήθελα να σταθώ στην αξιοποίηση των μέσων μαζικής δικτύωσης, αλλά και του ίντερνετ γενικότερα, για τη διάδοση των απόψεων του ΚΚΕ. Μεγάλη μερίδα του πληθυσμού, κυρίως νέοι, δεν εμπιστεύονται όπως παλιότερα την τηλεόραση, το ραδιόφωνο και τις εφημερίδες και έχουν στραφεί σε εναλλακτικά μέσα ενημέρωσης. Τα τελευταία χρόνια η συντριπτική πλειοψηφία της νεολαίας ιδιαίτερα, δηλαδή ηλικίες από 16 μέχρι 30 χρονών, χρησιμοποιούν το facebook και το twitter σαν την κύρια πηγή ενημέρωσής τους για την επικαιρότητα. Για πολλούς νέους αυτά τα δύο μέσα έχουν γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς τους, και η διαδικτυακή τους παρουσία αποτελεί για αυτούς στοιχείο της προσωπικότητάς τους. Στο facebook και στο twitter κυριαρχεί η ιδεολογία της υποταγής, του συμβιβασμού και της απάθειας που καλλιεργείται από όλα τα αστικά κόμματα, και απουσιάζει η πρόταση του ΚΚΕ για την οργάνωση της λαϊκής
συμμαχίας στην κατεύθυνση της λαϊκής εξουσίας με έξοδο από την ΕΕ και μονομερή διαγραφή του χρέους. Στην παρούσα φάση η εκπροσώπηση του Κόμματος πέφτει στις πλάτες φίλων και οπαδών που διατηρούν λογαριασμούς σε αυτά τα Μέσα, με αποτέλεσμα να μην φωτίζονται όλες οι πτυχές των θέσεων του ΚΚΕ. Στις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις, αλλά και σε καθημερινή βάση, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ χρησιμοποιούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είτε επίσημα, είτε με λογαριασμούς που χειρίζονται μέλη τους, ώστε να διαμορφώσουν συνειδήσεις και να διασπείρουν ψευδείς ειδήσεις. Η θέση μας, που αποτελεί και τον μοναδικό πραγματικό αντίλογο, δεν φτάνει σε εκατοντάδες χιλιάδες νέους αλλά και μεγαλύτερους, στους οποίους δεν φτάνουν πολλές φορές τα φυλλάδια του ΚΚΕ ή ο «Ριζοσπάστης». Αν μάλιστα λάβουμε υπόψη τους μακροχρόνια ανέργους που δεν έρχονται σε επαφή με κομμουνιστές συνδικαλιστές, αλλά έρχονται σε επαφή με την αστική προπαγάνδα σε καθημερινή βάση, γίνεται νομίζω ευκολότερα αντιληπτό το κενό παρουσίας μας σε αυτήν την κατηγορία. Η δημιουργία του πόρταλ του 902.gr κατέστησε ευκολότερη την ενημέρωση σε πραγματικό χρόνο για τις πολιτικές εξελίξεις από τη δική μας σκοπιά. Ωστόσο η επισκεψιμότητά του παραμένει σε χαμηλότερα επίπεδα από αυτά που θα αναμέναμε. Η προσωπική μου άποψη είναι πως η δημιουργία επίσημων λογαριασμών του Γραφείου Τύπου του Κόμματος στα προαναφερθέντα Μέσα θα συμβάλει στη βελτίωση της προπαγάνδισης των θέσεών μας. Λογαριασμοί και σελίδες του ΚΚΕ θα καταστήσουν άρθρα και συνεντεύξεις στελεχών μας διαθέσιμες σε ένα ευρύτερο ακροατήριο. Eνδεχομένως η δημιουργία ιστολογίων και σελίδων ακόμα και τοπικών οργανώσεων να φέρει το Κόμμα κοντά σε μεγαλύτερο κομμάτι της νεολαίας. Ακόμα, μέλη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ με γνώση και διάθεση να προσφέρουν σε αυτό το κομμάτι θα μπορούσαν να προσεγγίσουν αυτό το πληθυσμιακό τμήμα, που προς το παρόν δεν το φτάνουμε.
Eύχομαι το 20ό Συνέδριο του ΚΚΕ να αποτελέσει σταθμό στην πάλη του ΚΚΕ στον αγώνα ενάντια στην κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου