Τετάρτη 8 Μαρτίου 2017

ΚΚΕ - πατρίδα - πατριωτισμός

Ηλίας Μπράβος
ΚΟΒ Κιάτου Κορινθίας

Πατρίδα: σύμφωνα με τη μαρξιστική - λενινιστική θεωρία είναι μια ιστορικο-πολιτική έννοια που σε κάθε ιστορική περίοδο αποκτά και διαφορετικό περιεχόμενο. Γεωγραφικά και πολιτικά αλλιώς εννοούσαν την πατρίδα οι αρχαίοι Ελληνες, αλλιώς οι Βυζαντινοί, αλλιώς σήμερα την εποχή του ιμπεριαλισμού.
Πατριωτισμός είναι η αγάπη της πατρίδας, η αφοσίωση σ' αυτήν, η εξυπηρέτηση των συμφερόντων της με συγκεκριμένες πράξεις. Πατριωτισμός, γράφει ο Λένιν, είναι ένα από τα πιο βαθιά αισθήματα ριζωμένα λόγω της ύπαρξης επί αιώνες και χιλιετίες ξεχωριστών πατρίδων. Σήμερα πιστεύω ότι όποιος αγαπάει την πατρίδα του αγαπάει και τις πατρίδες των άλλων ανθρώπων.
Το κεφάλαιο δεν έχει πατρίδα. Οι έννοιες πατρίδα και έθνος για τους κεφαλαιοκράτες υπάρχουν εφόσον τους διευκολύνουν να λειτουργούν σαν τάξη εκμεταλλευτών.

Στην ταξική κοινωνία ο πατριωτισμός έχει ταξικό χαρακτήρα και περιεχόμενο, γιατί κάθε τάξη εκφράζει τη στάση της απέναντι στην πατρίδα από τα ειδικά της συμφέροντα. Σε περίπτωση πολέμου και κατοχής οι καπιταλιστές δεν δυσκολεύονται να συνεργαστούν με τους ξένους κατακτητές όταν έχουν να κερδίσουν. Ο πατριωτισμός της αστικής τάξης και των πολιτικών της εκφραστών συμμαχεί με τον εθνικισμό και το σωβινισμό και περιορίζεται στα συμφέροντα των εκμεταλλευτών ενάντια στους εργαζόμενους πάνω από τα συμφέροντα της πατρίδας και του λαού. Δεκάδες ιστορικά παραδείγματα από την ελληνική και την παγκόσμια ιστορία χρειάζεται να προβάλλονται από το ΚΚΕ και τις ΚΟΒ ώστε οι εργαζόμενοι, τα σύμμαχα λαϊκά στρώματα και ιδιαίτερα η νεολαία να μην παρασύρονται από τη ΧΑ και τα άλλα κρυφοφασιστικά μορφώματα. Να ξεσκεπάζεται και να αποκαλύπτεται πειστικά ο ρόλος των κάθε λογής οπορτουνιστών που ψαρεύουν σε θολά νερά. Να διδαχτούμε από τον ιστορικό λόγο του Αρη στη Λαμία, να βελτιώσουμε την προπαγάνδα και τον ιστορικό και πολιτικό μας λόγο. Τα νέα στελέχη που με βιασύνη αναλαμβάνουν την ευθύνη της καθοδήγησης, να δοκιμαστούν στην πράξη, να βοηθηθούν από πιο έμπειρα και κεντρικά να βγουν στο λαό, στα χωριά και στις συνοικίες να αναδειχτούν τοπικοί ηγέτες. Να εμπιστευτούμε και εξωκομματικούς που έχουν καλύτερα προσόντα σε γνώσεις και κύρος. Να προετοιμάσουμε έγκαιρα την εργατική τάξη και τη νεολαία, ώστε σε γενικευμένο πόλεμο να ακολουθήσει το ΚΚΕ και να νικήσει! Οι εκδηλώσεις για τα 70 χρόνια του ΔΣΕ πρόσφεραν σημαντικά, όμως ιδιαίτερα σε εκδηλώσεις που αναφέρονται στον ΕΛΑΣ πρέπει να ακούγεται ο Εθνικός Υμνος και όχι μόνο η «Διεθνής». Εγραφε ο Λένιν «είναι άραγε ξένο για τους μεγαλορώσους συνειδητούς προλεταρίους το αίσθημα της εθνικής περηφάνιας; Οχι βέβαια! Εμείς αγαπάμε τη γλώσσα μας και την πατρίδα μας. Εμείς πονάμε περισσότερο από κάθε άλλον όταν βλέπουμε τη βία, την καταπίεση, τον εξευτελισμό που υποβάλλουν την όμορφη πατρίδα μας. Είμαστε γεμάτοι υπερηφάνεια γιατί και το έθνος μας δημιούργησε επαναστατική τάξη, γιατί κι αυτό απέδειξε ότι είναι ικανό να δώσει στην ανθρωπότητα μεγάλα πρότυπα αγώνα για την ελευθερία και το σοσιαλισμό».
Τα λόγια αυτά ισχύουν ατόφια για τη δική μας πατρίδα, το λαό μας και το ΚΚΕ! Τα 100 χρόνια ζωής να τα γιορτάσουμε σαν κομμουνιστές!
Καλή επιτυχία στο Συνέδριο, μπορούμε περισσότερα και καλύτερα!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου