Τετάρτη 8 Μαρτίου 2017

Η αφομοίωση των επεξεργασιών του Κόμματος

Τζένη Σκέμπρη
Μέλος ΤΕ Κέρκυρας

Οι επεξεργασίες που έχει παρουσιάσει το ΚΚΕ τα τελευταία χρόνια είναι πολύ σημαντικές για την ιδεολογική και πολιτική ωρίμανση του Κόμματός μας, για την κατάκτηση της επαναστατικής του φυσιογνωμίας. Εχουμε τέτοιες επεξεργασίες σχετικές με τη στάση των κομμουνιστών απέναντι:
  • στο φασισμό
  • στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο
  • στο Προσφυγικό - Μεταναστευτικό
  • στην αστική διακυβέρνηση
  • στις ιμπεριαλιστικές οικονομικές και στρατιωτικές συμμαχίες
  • στις αιτίες της αντεπανάστασης
  • στη συμμαχία της εργατικής τάξης με τη φτωχή αγροτιά και τους αυτοαπασχολούμενους
  • στην αντιμετώπιση του οπορτουνισμού
  • στο χαρακτήρα της εποχής μας, ως εποχής σοσιαλιστικών επαναστάσεων κ.τ.λ.

Επεξεργασίες σύγχρονες διεθνούς σημασίας

Αυτές και άλλες επεξεργασίες είναι σύγχρονες, παίρνουν υπόψη τα νέα δεδομένα, τον νέο παγκόσμιο συσχετισμό δυνάμεων, την κατάσταση της εργατικής τάξης και ταυτόχρονα πατάνε γερά στην επιστημονική μαρξιστική - λενινιστική ανάλυση.
Εχουν ευρύτερη σημασία για το διεθνές κομμουνιστικό κίνημα που βρίσκεται σε βαθιά κρίση μετά τη νίκη της αντεπανάστασης και τις ανατροπές. Θα αποτελέσουν αντικείμενο διαπάλης τα επόμενα χρόνια στο ελληνικό, αλλά και στο διεθνές εργατικό και επαναστατικό κίνημα. Ελπιδοφόρο είναι το γεγονός ότι το κόμμα μας συνεισφέρει αποφασιστικά στην Ευρωπαϊκή και Διεθνή ανασύνταξη του κομμουνιστικού κινήματος με συνεχείς πρωτοβουλίες και δράσεις.
Η αφομοίωση των επεξεργασιών του Κόμματος
Παρά τη μεγάλη σημασία που έχουν οι σύγχρονες επεξεργασίες για την κατάκτηση του επαναστατικού ρόλου του Κόμματος, καθυστερεί σε μεγάλο βαθμό η αφομοίωσή τους από το σύνολο των κομματικών δυνάμεων και του περίγυρου που παλεύει μαχητικά στο πλάι μας. Ετσι παρατηρείται να μην έχουν αφομοιώσει στον ίδιο βαθμό όλα τα μέλη του Κόμματος σημαντικά ζητήματα. Η συμφωνία με τη γραμμή μας έτσι δεν αποκτά το απαιτούμενο βάθος, με αποτέλεσμα να μη νιώθουν αυτοί οι σύντροφοι την αυτοπεποίθηση να κάνουν πολιτική - ιδεολογική συζήτηση, να πάρουν πρωτοβουλίες, ή να αντιμετωπίσουν σύνθετα ζητήματα που προκύπτουν στην πορεία της ταξικής πάλης. Με αυτόν τον τρόπο πολλές φορές μένουμε στην πρακτική δουλειά μόνο.
Ο σύντροφος πρέπει να είναι το Κόμμα στο χώρο του
Κάθε κομματικό μέλος οφείλει να λειτουργεί πρωτοπόρα και με κομματικότητα στο χώρο που ζει και εργάζεται, στο χώρο που δραστηριοποιείται. Για να γίνει αυτό χρειάζεται να έχει εκτός από πρωτοπόρα επαναστατική δράση και την ανάλογη αφομοίωση των θέσεών μας. Να μπορεί εύκολα να κάνει συζητήσεις και συσκέψεις, να γράφει ανακοινώσεις, να μπορεί να δίνει συνεντεύξεις, να αρθρογραφεί, εξειδικεύοντας στο χώρο του τις θέσεις και την προοπτική του Κόμματος. Πρέπει να έχει μαρξιστική μόρφωση και συνεχή ενημέρωση για τις νέες επεξεργασίες. Πρέπει το σύνολο των σύγχρονων επεξεργασιών του Κόμματός μας να είναι κτήμα του κάθε συντρόφου. Ευθύνη της ΚΕ, των Επιτροπών Περιοχών και των Τομεακών Επιτροπών είναι να διαχυθεί η γνώση αυτή σε όλα τα κομματικά μέλη, με κομματικές σχολές, σεμινάρια, άνοδο της ιδεολογικής συζήτησης στις συνεδριάσεις των ΚΟΒ. Συμφωνώ με την εκτίμηση των Θέσεων «Είναι πρωταρχικά ευθύνη της ΚΕ, του ΠΓ και της Γραμματείας το γεγονός ότι δε συζητιούνται συστηματικά επεξεργασίες της ΚΕ και των Τμημάτων της» και είναι στο χέρι το δικό μας, όλων των στελεχών όλου του οργανωτικού ιστού του Κόμματος αυτό να αλλάξει.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου