Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2017

ΚΚΕ και πατριωτισμός

Νίκος Παπαναστάσης
Αντισυνταγματάρχης ε.α.

Ενόψει του 20ού Συνεδρίου του ΚΚΕ και με την ευκαιρία της διεξαγωγής του προσυνεδριακού διαλόγου, με κύριο γνώμονα την προώθηση των στόχων που συνδέονται ιδιαίτερα με τον πατριωτικό χαρακτήρα του Κόμματος, επιτρέψτε μου να καταθέσω μερικές σκέψεις σχετικές μ' αυτό.
Η Ιστορία του ΚΚΕ, απ' την πρώτη ημέρα της ίδρυσής του ίσαμε σήμερα, μαρτυρά ότι αυτή αποτελεί την καταγραφή μιας συνεχούς πάλης ανάμεσα στους εκμεταλλευτές και τους εκμεταλλευόμενους, στην εργατική και την αστική τάξη, μια ματωμένη ιστορία με λαμπρές σελίδες, γραμμένη απ' τις στρατιές των ηρώων του λαϊκού κινήματος της χώρας μας.
Αναφέρομαι σ' ένα σύνολο γεγονότων που συνθέτουν στιγμή - στιγμή μια φωτεινή πορεία 100 χρόνων απ' την ίδρυση του ΚΚΕ, διάστημα που κανένα κόμμα δεν θα μπορούσε να υπάρξει, μόνο και μόνο γιατί αυτό θέλησαν τα στελέχη και τα μέλη του. Τα κύρια στοιχεία που καθόρισαν αυτήν την μακροβιότητά του ήταν και παραμένουν, η αμετακίνητη στήριξη του δίκιου των εκμεταλλευόμενων και η αντοχή του σφυρηλατήθηκε με δεσμούς αίματος με την εργατική τάξη και το λαό.

Η Ιστορία αυτή έχει την υπογραφή των χιλιάδων κομμουνιστών των μεγάλων προπολεμικών αγώνων, των αγωνιστών του ΕΑΜ, του ΕΛΑΣ, της ΕΠΟΝ, του ηρωικού αγώνα του ΔΣΕ, των γενιών που γέμισαν τα ξερονήσια και τις φυλακές.
Αυτοί οι χιλιάδες ήρωες, όλοι τους παιδιά αυτού του τόπου, ήρωες λαϊκοί, άφησαν παρακαταθήκη για το αύριο το αίμα τους και τη ζωή τους. Αυτοί μάς άνοιξαν το δρόμο που όλοι εμείς περπατάμε σήμερα. Το δρόμο που νομοτελειακά οδηγεί στο Σοσιαλισμό.
Αυτή η αταλάντευτη και παλικαρίσια στάση των κομμουνιστών έγινε πηγή έμπνευσης για όλο το λαό και παραμένει μέχρι σήμερα σφραγίδα ανεξίτηλη στη συλλογική του μνήμη. Ανέδειξε τη δυνατότητα να στέκεται αλύγιστος κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες όταν εμπνέεται από την πιο όμορφη και πανανθρώπινη ιδεολογία που γνώρισε ποτέ η ανθρωπότητα, το μαρξισμό - λενινισμό, όταν γνωρίζει πως ο κόσμος μπορεί να αλλάξει και θα αλλάξει.
Μόνο το ΚΚΕ μπόρεσε να γεννήσει, να διαμορφώσει και να οργανώσει τέτοιες και τόσες προσωπικότητες, έτοιμες να αφιερωθούν στον δίκαιο αγώνα για τη λευτεριά, την πρόοδο, το Σοσιαλισμό. Μόνο η θεωρία του, που πάνω της εδράζεται η πρακτική των αγώνων του, δέχεται τον άνθρωπο ως πρωταγωνιστή της Ιστορίας, με τα υψηλά ιδανικά του να εμπνέουν και να φλογίζουν τις καρδιές από αισιοδοξία.
Η εποχή μας είναι εποχή που ωριμάζουν οι συνθήκες περάσματος από τον καπιταλισμό στο σοσιαλισμό. Το παγκόσμιο πισωγύρισμα είναι προσωρινό. Ο σοσιαλισμός παραμένει τόσο αναγκαίος όσο και επίκαιρος. Αυτή είναι η πραγματική ανανέωση, η επαναστατική ανανέωση. Είναι ευνόητο πως η άρχουσα τάξη θα συνεχίσει να παρεμβαίνει με το κύρος των επιστημόνων, των πανεπιστημίων και των άλλων ερευνητικών επιστημονικών ιδρυμάτων της, με τη δύναμη των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης που διαθέτει και θα παρουσιάζει τη δική της εκδοχή για το μέλλον, «ξαναγράφοντας» το παρελθόν. Αυτό έκανε πάντοτε κι αυτό κάνει και τώρα.
Οι νεότερες γενιές είναι αναγκαίο να γνωρίσουν την αλήθεια. Να μάθουν το αγωνιστικό οδοιπορικό του ΚΚΕ. Ενα οδοιπορικό, που η αστική τάξη, τα κόμματά της αλλά και ο οπορτουνισμός, εμποδίζουν λυσσαλέα τη διδασκαλία του στα σχολεία, επιδιώκοντας τη μεθοδευμένη αλλοίωσή του ή και τη λήθη. Η γνώση αποτελεί για τις νέες γενιές τον πιο λαμπρό φάρο στα σκοτεινά νερά της παραπληροφόρησης και της μεθοδευόμενης εκτροπής κυρίως της νεανικής ριζοσπαστικότητας και αγωνιστικότητας, σε δρόμους ανώδυνους και προσοδοφόρους για τα συμφέροντα της αστικής τάξης.
Η πολύτιμη μέχρι τώρα παρακαταθήκη του ΚΚΕ, δεν θα μπορούσε παρά να είναι δεμένη στενά με την αντίστοιχη του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος, αποτελώντας την πιο αποστομωτική απάντηση σε όσους επιχειρούν να ταυτίσουν το καπιταλιστικό δημιούργημα, τον Χίτλερ, με τον Στάλιν, τον χιτλερισμό, με τον μπολσεβικισμό, που αποτέλεσε το άνθος, σε ό,τι πιο πρωτοποριακό έχει δημιουργήσει η ανθρώπινη σκέψη και δράση στους αιώνες.
Η Ιστορία του Κόμματος αποτελεί μοναδικό μέτρο σύγκρισής του με όλα τα άλλα κόμματα. Είναι χρέος όλων να γνωρίζουν και να συγκρίνουν, τι έκαναν τα αστικά κόμματα και τι το ΚΚΕ στους αγώνες της πατρίδας μας, του λαού μας. Τι έχουν άραγε να αντιπαραθέσουν στην ιστορική προσφορά του ΚΚΕ, ως δική τους προσφορά στο λαό οι αντίπαλοί του, για να είναι σε θέση να συγκριθούν μαζί του;
Το 20ό Συνέδριο είναι μια καλή ευκαιρία για ανασύνταξη δυνάμεων, ρεαλιστικές, δυναμικές, επιθετικές αποφάσεις και επικαιροποίηση της τακτικής του Κόμματος.
Εύχομαι καλή επιτυχία.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου