Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2017

Σκέψεις για τη νεολαία

Γιώργος Σμυρνιούδης
Αρτεμις Αττικής

Θα συμφωνήσω με τις Θέσεις της ΚΕ. Ιδιαίτερα με τη Θέση 71. Πολύ σωστά τονίζεται ότι το βάρος πρέπει να πέσει στην προσέλκυση της νεολαίας των εργατικών και λαϊκών στρωμάτων.
Στις μεγαλύτερες ηλικίες (άνω των 35 ετών) η καπιταλιστική κρίση, πέρα της οικονομικής εξαθλίωσης, έφερε την απογοήτευση, την αβεβαιότητα, το χάσιμο της εμπιστοσύνης σε αξίες, θεσμούς, πολιτικά κόμματα, συνδικάτα κ.λπ. Δυστυχώς γενιές ολόκληρες μετά τη μεταπολίτευση είχαν «εκπαιδευτεί» από το δικομματισμό στην αναζήτηση εύκολων και έτοιμων λύσεων και στην παραίτηση από κάθε σκέψη διεκδίκησης και αγώνα. Είναι πολύ δύσκολο τώρα για αυτούς τους ανθρώπους να σηκωθούν, να απαιτήσουν, να διεκδικήσουν, να αγωνιστούν. Είναι μια από τις πιο σοβαρές αιτίες που το εργατικό - λαϊκό κίνημα έχει οπισθοχωρήσει.

Συνεπώς, πολύ σωστά πρέπει να στοχεύσουμε και να απευθυνθούμε περισσότερο στη νεολαία. Πρέπει όμως να εκτιμηθεί και να ληφθεί σοβαρά υπόψιν ότι το μεγαλύτερο τμήμα της νεολαίας απουσιάζει λόγω ανεργίας από τους χώρους δουλειάς. Επομένως, το έργο της προσέγγισης δυσκολεύει. Δυστυχώς για τα άνεργα παιδιά η μόνη ενημέρωση και πληροφόρηση που αντλούν από τον «έξω κόσμο» είναι τα διαδικτυακά μέσα. Ολοι κατανοούμε ότι πέρα της όποιας χρησιμότητας έχει το internet, δεν παύει να είναι ένας «σκουπιδοτενεκές» που ο κάθε ένας ρίχνει ό,τι θέλει μέσα, επομένως και άπειρα ιδεολογικά σκουπίδια. Να ένας λόγος που πρέπει να κάνουμε ακόμη περισσότερο αισθητή τη διαδικτυακή παρουσία μας και παρέμβαση στο χώρο του διαδικτύου.
Στα πλαίσια πάντα του οικονομικά εφικτού, θα μπορούσαμε να οργανώνουμε πιο συχνά σε όσες περισσότερες γειτονιές μπορούμε νεανικές πολιτιστικές και μουσικές εκδηλώσεις, με σκοπό την προσέλκυση και τη γνωριμία με τη νεολαία εκείνη που δεν έχει καμία σχέση με το Κόμμα. Η κορυφαία δε εκδήλωση της ΚΝΕ, το Φεστιβάλ, πρέπει να διαφημιστεί εκτεταμένα και μέσα από το διαδίκτυο.
Παρά τις οικονομικές δυσκολίες, πρέπει να γίνει κάθε δυνατή προσπάθεια να δημιουργήσουμε «Στέκια Πολιτισμού και Νεανικής Δημιουργίας» σε κάθε μεγάλη πόλη της χώρας. Τέλος, νομίζω ότι θα βοηθούσε αν τα μέλη της ΚΝΕ μετά την ανάγνωση του «Οδηγητή», τον επέστρεφαν προκειμένου τα φύλλα αυτά να μοιραστούν δωρεάν (έστω και λίγο ετεροχρονισμένα) στα πλαίσια εξόρμησης σε κάποια Λύκεια, ΙΕΚ, σχολές μαθητείας κ.λπ., ή σε άλλη περίπτωση επίσης θα βοηθούσε η τακτική δωρεάν διακίνηση λιγοσέλιδων φυλλαδίων αντίστοιχης θεματολογίας και νεανικής δομής όπως του «Οδηγητή» σε χώρους σχολείων.
Η νεολαία είναι το παρόν και το μέλλον της χώρας. Πρέπει να δουλέψουμε πιο πολύ για να την προσεγγίσουμε ώστε να γεννηθεί, να σφυρηλατηθεί μία νέα γενιά κομμουνιστών, προκειμένου να αναταθεί και να δυναμώσει το εργατικό - λαϊκό κίνημα. Καλές εργασίες και επιτυχία στο 20ό Συνέδριο.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου