Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2017

Για την οικοδόμηση σε εργοστάσια και κλάδους

Νίκος Σίμος
ΤΟ Πειραιά

Καταρχήν σύντροφοι, συμφωνώ με τις Θέσεις καθώς και με τους όρους διεξαγωγής του προσυνεδριακού διαλόγου.
Στις σημερινές συνθήκες, η πολιτική μας δράση και παρέμβαση εξυπηρετεί το σκοπό της συγκέντρωσης επαναστατικών δυνάμεων - από την εργατική τάξη - την συγκρότηση επαναστατικού στρατού με σκοπό την επανάσταση και εγκαθίδρυση της δικτατορίας του προλεταριάτου. Ηγέτιδα δύναμη η εργατική τάξη μαζί με τα σύμμαχα στρώματα που έχουν συμφέρον από τη νέα κοινωνία.
Τονίζεται, στις Θέσεις, όπως και στην απόφαση για την ανασύνταξη του εργατικού κινήματος, η αναγκαιότητα για ύπαρξη γερών Κομματικών Οργανώσεων στους κρίσιμους κλάδους παραγωγής, στα εργοστάσια, στην Ενέργεια, στις μεταφορές. Συγκεκριμένα, αναφέρονται αυτοί οι χώροι στη Θέση 70.
Δεν είναι τυχαίος αυτός ο προσανατολισμός, γιατί σε επαναστατικές συνθήκες χρειάζονται δυνάμεις εκεί που γίνεται η παραγωγή, που θα παίξουν ρόλο στην έκβαση της επανάστασης.

Το ζήτημα είναι πώς οικοδομείς σε εργοστάσια, κλάδους, μεγάλους χώρους της καπιταλιστικής οικονομίας.
Αυτό το ζήτημα πρέπει να απασχολήσει το ΣΥΝΕΔΡΙΟ, να απασχολεί όλες τις ΚΟΒ εδαφικές και κλαδικές. Ηδη τα προηγούμενα χρόνια, τόσο η αναδιάταξη αλλά και η χρέωση συντρόφων έδωσε κάποια πείρα θετική και ανέδειξε φυσικά και αδυναμίες που προέκυπταν. Οπως τονίζεται και στη Θέση 74:έγινε πιο συγκεκριμένο το σχέδιο παρέμβασης και οικοδόμησης σε μεγάλους εργασιακούς χώρους, και βιομηχανικές ζώνες, καθώς και οι χρεώσεις σε κλαδικές και εδαφικές ΚΟΒ.
Κατά τη γνώμη μου, το σχέδιο της πολιτικής μας παρέμβασης για οικοδόμηση πρέπει να έχει κάποια χαρακτηριστικά, και χρειάζεται:
Συγκρότηση κομματικών ομάδων οικοδόμησης με χρεωμένους συντρόφους, στους κλάδους και στις βιομηχανικές ζώνες που ιεραρχούμε, είτε έχουμε συντρόφους είτε όχι. Να μη συγχέεται η ομάδα με τις ήδη υπάρχουσες κομματικές ομάδες που υπάρχουν. Ομάδα οικοδόμησης σημαίνει: χρέωση συντρόφων από μια και παραπάνω ΚΟΒ, μιας και παραπάνω ΤΟ, με σκοπό τη δημιουργία κομματικών πυρήνων σε ένα και παραπάνω χώρους και την οικοδόμηση σε έναν κλάδο.
Αξιοποίηση των γνωριμιών από τις εδαφικές. Οι εδαφικές ξέρουν κόσμο που δουλεύουν σε μεγάλους χώρους παραγωγής, λόγω της δράσης στη γειτονιά και είναι μια αρχή η γνωριμία αυτών με την ομάδα, ή τις κλαδικές. Πολλές φορές, μάλιστα, μπορεί και στο φιλικό και οικογενειακό περιβάλλον να υπάρχουν τέτοιοι εργαζόμενοι. Η απόκτηση επαφής θέλει καθημερινή φροντίδα και καθοδήγηση από την ομάδα, ενίσχυση των πολιτικών δεσμών. Συνήθως μιλάμε για κόσμο άπειρο, που όμως τους απασχολούν πράγματα, είναι μέλη του σωματείου αν υπάρχει στο χώρο, έχουν εκτίμηση στο ΠΑΜΕ. Η συμβολή αυτών των εργατών είναι να μας φέρουν σε επαφή και με άλλους εργαζόμενους, να κάνουμε συσκέψεις, να οργανώσουμε πυρήνα.
Κρίκος τα προβλήματα του χώρου. Αυτό που απασχολεί τους εργαζόμενους είναι η άμεση λύση στα προβλήματά τους, και ειδικά σε συνθήκες παρατεταμένης κρίσης. Πολλές φορές υπάρχουν σωματεία, εργαζόμενοι που απευθύνονται στο ΠΑΜΕ για συμπαράσταση και βοήθεια, ακόμη και να βγει μπροστά αυτό. Σε πολλές περιπτώσεις κέρδισαν κάποια κεκτημένα, η γενικευμένη επίθεση όμως απαιτεί την ένταση στη δουλειά μας. Είναι γεγονός ότι λείπει η ταξική συνείδηση σε μεγάλο βαθμό, άρα και η ομάδα στις επαφές της κάνει και τέτοια δουλειά. Να μην συγχέεται η συνδικαλιστική με την κομματική δουλειά. Σίγουρα τα ταξικά σωματεία και το ΠΑΜΕ έχουν σχεδιασμό, οι κομμουνιστές συμμετέχουν σε αυτό, είναι όμως κρίκος για τη συγκρότηση πυρήνα τα προβλήματα σε ένα χώρο.
Ο πυρήνας να δουλεύεται με τη στρατηγική μας, δηλαδή την ανάδειξη της πρότασής μας για το σοσιαλισμό - κομμουνισμό, την αξιοποίηση των παραγωγικών δυνατοτήτων της χώρας, το ρόλο του κλάδου στη σοσιαλιστική οικοδόμηση. Χρειάζεται γνώση του χώρου, του κλάδου, με στοιχεία για την παραγωγή, τα οικονομικά στοιχεία του κλάδου, πόσοι εργαζόμενοι και με τι συνθήκες δουλεύουν. Κάποιος από την ομάδα πρέπει να χρεωθεί να συλλέξει αυτά τα στοιχεία ειδικά πριν τη συγκρότησή της. Να μπαίνει σχέδιο «Ριζοσπάστη», οικονομικών, χρέωση δουλειάς, οργάνωσης συσκέψεων, το βασικό: προετοιμασία των πιο πρωτοπόρων για στρατολογία.
Εκεί που υπάρχουν σύντροφοι στην παραγωγή, σημαντικό ρόλο παίζει η πρωτοπορία τους, η αγωνιστικότητα, το ήθος τους, ο χαρακτήρας τους, η ικανότητα εκλαΐκευσης της στρατηγικής μας, η κοινωνικότητά τους, το ενδιαφέρον για τα προβλήματα του συναδέλφου. Ολα αυτά είναι συνυφασμένα με την κομματική ιδιότητα, και η ομάδα δεν ξεκινά από το μηδέν την παρέμβασή της.
Επίσης, σύντροφοι, ένα άλλο θέμα που πρέπει να απασχολήσει το ΣΥΝΕΔΡΙΟ είναι η παρέμβαση στη νέα βάρδια της εργατικής τάξης, ναι μεν σε κάποια ΑΕΙ και στις περισσότερες ειδικότητες των ΤΕΙ, αλλά κύρια η οικοδόμηση σε ΕΠΑΣ του ΟΑΕΔ, ΝΥΧΤΕΡΙΝΑ, ΑΕΝ, ΙΕΚ. Οι Θέσεις βάζουν κάποιες κατευθύνσεις, αλλά κατά τη γνώμη μου δεν αρκούν, συγκεκριμένα στη Θέση 71.
Χρειάζεται επικέντρωση σε συγκεκριμένες ειδικότητες όπως σιδεράδες, υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι, μηχανικοί, ηλεκτρονικοί, σπουδαστές με ειδικότητα στο φυσικό αέριο, νοσηλευτές. Πρέπει να μπει ειδικό σχέδιο οικοδόμησης μαζί με την ΚΝΕ. Ειδικά στις ΕΠΑΣ του ΟΑΕΔ, που κάποιοι διευθυντές - καθηγητές παίζουν βρώμικο ρόλο σε αρκετές περιπτώσεις, που έχουν δράση χρυσαυγίτες, που τα ναρκωτικά θερίζουν, είναι απαραίτητη και εδώ η δημιουργία ομάδας οικοδόμησης του Κόμματος, με νέους ηλικιακά συντρόφους και αντίστοιχη λειτουργία, όπως η κομματική ομάδα οικοδόμησης στους κλάδους που ανέφερα παραπάνω και θα φέρει καλύτερα αποτελέσματα.
Σύντροφοι πιστεύω ότι το ΚΟΜΜΑ, με τις επεξεργασίες που έχει κάνει τα τελευταία χρόνια, είναι σε σωστό προσανατολισμό, είναι η πρωτοπορία της εργατικής τάξης, και είμαι περήφανος που είμαι μέλος του.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου