Τετάρτη, 22 Φεβρουαρίου 2017

Με αισιοδοξία, μπροστά

Νίκος Σαλπιστής
ΤΕ Πιερίας του ΚΚΕ

Θα ήθελα να κάνω κάποιες σκέψεις, όσο είναι δυνατόν πιο συνοπτικά, που κατά τη γνώμη μου θα συνέβαλαν στη βελτίωση της δράσης και της λειτουργίας του Κόμματός μας και την αύξηση της πολιτικής επιρροής του στα λαϊκά στρώματα .
1. Δεν πρέπει να αφήσουμε αναξιοποίητο το κοινωνικό περιεχόμενο του χριστιανισμού.
Να τον αντιμετωπίσουμε ως ιστορικό κοινωνικό φαινόμενο, αξιοποιώντας τις πηγές μας και τη σχετική βιβλιογραφία, απομονώνοντας και κριτικάροντας το μεταφυσικό του περιεχόμενο. Να αποκαλύψουμε την υποκριτική διαχρονικά στάση της κάθε φορά ηγετικής εκκλησιαστικής ομάδας που αξιοποιεί το μεταφυσικό του περιεχόμενο στην κατεύθυνση στήριξης των εκμεταλλευτικών συστημάτων.
2. Χρειάζεται να αντιμετωπίσουμε το φαινόμενο της εξάρτησης, ειδικά στη νεολαία, με μεγαλύτερη προσοχή και σοβαρότητα.

Η ηλεκτρονική εξάρτηση (διαδίκτυο, κινητά, τηλεόραση κ.λπ.) προκαλεί μεγαλύτερη ζημιά από ό,τι υπολογίζουμε σε βάθος χρόνου και σε όλα τα επίπεδα (τρόπου σκέψης, γνώσης, απώλεια δημιουργικού χρόνου, ατομισμού, ψυχολογικά προβλήματα). Υπάρχουν οι σχετικές έρευνες.
Η επίδραση ξεκινά από πολύ μικρή ηλικία και διαμορφώνει συνειδήσεις που είναι δύσκολο να τις αλλάξεις, στην πορεία, σε επαναστατική κατεύθυνση και να τις μπολιάσεις με τις αξίες της συλλογικότητας, της δημιουργίας, της αγωνιστικότητας.
Το πρόβλημα πρέπει να αντιμετωπιστεί με όρους κινήματος, με την παράλληλη πρόταση ενός άλλου τρόπου ζωής. Εχουμε κάνει αρκετά βήματα τελευταία στην κατεύθυνση αυτή. Για παράδειγμα να προτείνουμε μία μέρα απαλλαγμένη από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αντικαθιστώντας τον χρόνο αυτό με μία άλλη δημιουργική δραστηριότητα.
3. Να απευθυνθούμε στους γονείς, πρώτα στον περίγυρό μας, ως προς τον τρόπο ανατροφής των παιδιών (σεμινάρια ειδικών, ανταλλαγή εμπειριών), ώστε να διαμορφώσουμε, όσο είναι δυνατόν, ψυχικά υγιείς χαρακτήρες, συγκροτημένα άτομα. Να δουλέψουμε σε βάθος χρόνου.
4. Να επιμένουμε στη συλλογική λήψη των αποφάσεων και την ουσιαστική δημοκρατική λειτουργία των Οργανώσεων. Θα μας κάνει πιο αποτελεσματικούς.
5. Να αξιοποιηθούν περισσότερο οι όποιες δυνάμεις έχουμε στην περιφέρεια, τόσο στον πολιτιστικό όσο και στον επιστημονικό και κοινωνικό τομέα.
6. Να βελτιώσουμε τη γλώσσα μας στα κομματικά έντυπα και στις ομιλίες, ειδικά στον «Ριζοσπάστη», ώστε να γίνει πιο κατανοητή από έναν κόσμο που μας εκτιμά αλλά, ορισμένες φορές, δεν μας καταλαβαίνει.
7. Να δώσουμε το πραγματικό νόημα στον πατριωτισμό.
Πατριωτισμός χωρίς λαϊκή πλειοψηφία χειραφετημένη από τους κεφαλαιοκράτες δεν μπορεί να υπάρξει. Οι εργαζόμενοι μέσω της δουλειάς είναι δεμένοι με τα εργοστάσια, τη γη κ.λπ.
Εξαπατά το λαό όποιος επικαλείται τον πατριωτισμό που εμπεριέχει και τους κεφαλαιοκράτες.
8. Το Κόμμα χρειάζεται να δημιουργήσει ένα επιτελείο ιστορικών που θα είναι πιο στενά δεμένο με την καθοδήγηση, θα αντλεί, θα επεξεργάζεται και θα τροφοδοτεί με «ιστορικά » επιχειρήματα την κομματική ηγεσία που θα απαντά καίρια στα επιχειρήματα των πολιτικών και ιδεολογικών αντιπάλων.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου