Κυριακή 26 Φεβρουαρίου 2017

Σκέψεις πάνω στις Θέσεις της ΚΕ του ΚΚΕ, για το 20ό Συνέδριο

Κοντόπουλος Σωτήρης
Βόλος

Ως συνταξιούχος, πρώην τραπεζοϋπάλληλος, δηλαδή μέλος της εργατικής τάξης με το θλιβερό «προνόμιο» της πρώην εργατικής αριστοκρατίας, δηλώνω ότι συμφωνώ εν γένει με τις Θέσεις της ΚΕ του Κόμματός μας για το 20ό Συνέδριο. Ιδιαίτερη σημασία έχει η ειλικρινής και βαθιά αυτοκριτική της ΚΕ, βασικό και σοβαρό στοιχείο της οικοδομούμενης συλλογικότητας του πρωτοπόρου τμήματος της εργατικής τάξης στην πατρίδα μας. Νομίζω ότι πιάνει το σύνολο των ζητημάτων σε βάθος.
Με τη σειρά μου, ευχαριστώ την πρωτοπόρα εργατιά που δίνει και σε μένα το βήμα να εκφραστώ και ζητώ ταπεινά συγγνώμη που υποχρεώνω τον αναγνώστη να μπει στον κόπο για να διαβάσει χιλιοειπωμένες και, από άγνοιά μου, ίσως άστοχες κουβέντες μου. Ελπίζω οι ευγενείς μου προθέσεις να μετριάζουν το κακό και καμιά φορά μπορεί να συμβάλουν στις συλλογικές αποφάσεις.

Νομίζω ότι οι αστικές τάξεις των ισχυρότερων καπιταλιστικών μητροπόλεων συγκεντρώνουν τον έλεγχο της παραγωγής και πηγών πρώτων υλών διαρκώς, όχι μόνο για ανταγωνιστικούς λόγους, αλλά και με σκοπό να καταστήσουν ανήμπορες τις όποιες εργατικές εξουσίες, ώστε αυτές να αλωθούν άμα τη γενέσει τους. Δεν είναι μόνο η εργατική πυξίδα που απαιτείται για την οικοδόμηση της νέας κοινωνίας. Ας θυμηθούμε τη ΝΕΠ των μπολσεβίκων στη νεαρή τότε ΕΣΣΔ. Η κάθε ανάλογη «ΝΕΠ» μπορεί να είναι αναγκαία αλλά αφήνει το αποτύπωμά της και σήμερα μπορεί ν' αποτελεί τον ενταφιασμό του νεογέννητου και όχι μόνο. Ας δούμε σήμερα, πέρα από τις ανατροπές του σοσιαλισμού και τις εξελίξεις στην ΛΔ της Κούβας και στο Βιετνάμ. Δεν αρκεί να δίνουμε απαντήσεις μόνο στο τι, ότι δηλαδή οι επιλογές των Κομμουνιστικών Κομμάτων πρέπει να έχουν ως στρατηγική το βάθεμα των νέων παραγωγικών σχέσεων αλλά με γνώση να δίνουμε απαντήσεις και στο πώς, δηλαδή με ποιον τρόπο. Κρίνω ότι ίσως είναι αναγκαίο να έχουμε έτοιμους τέτοιους σχεδιασμούς.
Τα παραπάνω πρέπει να αποτελούν στοιχείο της ιδεολογικής παρέμβασης του Κόμματος, να δίνουμε βαθύτερες απαντήσεις, πέρα από τις μέχρι τώρα επεξεργασίες μας για τις ανατροπές του σοσιαλισμού, τόσο για την καθολική εξέλιξη των ανατροπών που συντελέστηκαν και βαθμιαία συνεχίζουν να συντελούνται (Κούβα, Βιετνάμ). Ιδιαίτερη σημασία έχει να χαρακτηρίσουμε τη ΛΔ της Β. Κορέας με ταξικά κριτήρια, πώς αυτή εξελίσσεται στην πορεία και αν πρόκειται για κοινωνία με πρώιμα κομμουνιστικά χαρακτηριστικά, γιατί εκεί δεν συντελέστηκαν ανατροπές. Μήπως οι εμπορευματικές σχέσεις μεταξύ σοσιαλιστικών και καπιταλιστικών χωρών, αφού αυτές οι σχέσεις δεν έχουν σοσιαλιστικά χαρακτηριστικά, μεταφέρουν ταξικούς ιούς στη νέα κοινωνία;
Για την κομματική δουλειά στους χώρους εργασίας αλλά και κατοικίας:
Νομίζω ότι πρέπει να είναι μόνιμη και διαρκής, όχι συμπτωματική (καμπανιακή) και οπωσδήποτε με βάση σχέδιο που θα εκπονείται συλλογικά στα όργανα και θα επανεξετάζεται τακτικά, στο πλαίσιο της γενικότερης στρατηγικής. Είναι αναγκαίο να αισθανθεί η κάθε εργατική κ.τ.λ. οικογένεια την ανάσα του πρωτοπόρου τμήματός της.
Η διοργάνωση τακτικών και προγραμματισμένων συναντήσεων για τη διαφώτιση της εργατικής τάξης κ.τ.λ. με ιδεολογικά ζητήματα τόσο στρατηγικής και Ιστορίας όσο και τακτικής, νομίζω ότι θα συμβάλει στην ιδεολογική παρέμβαση του Κόμματός μας.
Ας επαγρυπνούμε. Ο κίνδυνος ενός γενικευμένου ιμπεριαλιστικού πολέμου είναι αντικειμενικός και προ των πυλών.
Καλή επιτυχία στο 20ό Συνέδριο του ΚΚΕ.
Με συντροφική θέρμη
Ενας επιστήθιος φίλος του Κόμματός μας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου