Κυριακή 5 Μαρτίου 2017

Τα καθήκοντα που επιβάλλει στους κομμουνιστές η άσκηση της εργατικής - λαϊκής αντιπολίτευσης στο πλαίσιο των Δήμων

Κατερίνα Γεροπαναγιώτη
Μέλος της ΕΠ Δυτικής Ελλάδας

Τα καθήκοντα που επιβάλλει στους κομμουνιστές η άσκηση της εργατικής - λαϊκής αντιπολίτευσης στο πλαίσιο των Δήμων
Το βασικό περιεχόμενο του Συνεδρίου είναι η ολόπλευρη ισχυροποίηση του Κόμματος. Αυτό το κύριο καθήκον αφορά και τους εκλεγμένους κομμουνιστές στους δήμους, σε κομμάτι δηλαδή του αστικού κράτους.
Μ' αυτό το κριτήριο πρέπει να εξετάζεται η δράση μας, αυτή πρέπει να είναι η έγνοια μας. Η πείρα που συγκεντρώνεται από την ευθύνη που έχουμε στο Δήμο Πατρέων επιβεβαιώνει την ορθότητα των θέσεών μας.
Κατ' αρχάς, να δούμε τον κύριο παράγοντα που συνέβαλε ώστε να έχουμε αυτήν την εξέλιξη σε έναν από τους μεγαλύτερους Δήμους της χώρας.

Ο κύριος παράγοντας αφορούσε τις δυσκολίες της αστικής τάξης να ομονοήσει. Αυτό εκφράστηκε με τον κατακερματισμό της σε 10 συνδυασμούς, οι οποίοι πήραν μέρος στις δημοτικές εκλογές, εκ των οποίων εξέλεξαν δημοτικούς συμβούλους οι εννέα. Βεβαίως, αυτός ο κύριος παράγοντας, από μόνος του, δεν θα μπορούσε να δώσει αυτό το αποτέλεσμα, χωρίς τη σταθερή δουλειά του ΚΚΕ, η οποία ενίσχυε την πίστη στη λαϊκή οικογένεια, ότι μπορεί να μας εμπιστευτεί γιατί γνωρίζει τη δράση μας. Το αποτέλεσμα των δημοτικών εκλογών δεν σημαίνει ότι έχουν αλλάξει οι αρνητικοί συσχετισμοί δύναμης, όπως αποτυπώνονται συνολικά, ή ότι το ΚΚΕ στην Πάτρα τα έκανε καλύτερα από ό,τι σε άλλους δήμους.
Σωστά αναφέρουμε ότι οι Δήμοι, οι Περιφέρειες είναι τμήμα του αστικού κράτους. Η εκλογή των κομμουνιστών σε αυτούς φαίνεται σαν αντίφαση και χρειάζεται προσοχή. Το γεγονός ότι γίνεται προσπάθεια για να παίρνει ανάσες η λαϊκή οικογένεια, εμπεριέχει τον κίνδυνο να ερμηνεύεται σαν δυνατότητα ότι το σύστημα με «αριστερή» πολιτική μπορεί να δώσει λύσεις.
Για να μη δημιουργούνται αυταπάτες στα λαϊκά στρώματα για «λύσεις εντός των τειχών», απαιτείται ταυτόχρονα να κρατιούνται στην πρώτη γραμμή της συνολικής μας δράσης οι σύγχρονες ανάγκες της εργατικής τάξης, να διαμορφώνονται αντίστοιχα αιτήματα, να αποδεικνύουμε, αξιοποιώντας την ίδια τη διοίκηση του Δήμου, το αντιδραστικό - αντιλαϊκό χαρακτήρα του αστικού κράτους. Ενα παράδειγμα για τα όρια που έχει η «διαχείριση» στους Δήμους, είναι η ακύρωση απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου που αφορούσε αυξημένη δημοτική φορολογία σε μεγάλες επιχειρήσεις. Ακυρώθηκε από το Συμβούλιο της Επικρατείας, που αξιοποίησε βασιλικό διάταγμα του 1958!!
Καμία παρέμβαση, καμία ελάφρυνση δημοτικών τελών, κανένα έργο στις γειτονιές δεν μπορεί να αντιστρέψει τη συνολική κατάσταση που βιώνει σήμερα ο λαός μας. Τη φτώχεια, την ανεργία, την εξαθλίωση που γεννά το καπιταλιστικό σύστημα.
Παραμένει η ευθύνη για τους κομμουνιστές να δουλεύουν ακάματα, να εκμεταλλεύονται προς όφελος του λαού κάθε χαραμάδα που αφήνει το σημερινό αντιλαϊκό πλαίσιο, ώστε να δίνουν ανάσες στη λαϊκή οικογένεια. Ταυτόχρονα, να είναι καθαρό ότι και αυτό έχει όρια. Οι σχεδιασμοί της άρχουσας τάξης για την τοπική και περιφερειακή διοίκηση δεν έχουν ολοκληρωθεί. Μπροστά είναι νέες αντιλαϊκές ρυθμίσεις που ετοιμάζονται με τον «Καλλικράτη νο 2».
Αποτέλεσμα της άσκησης της γραμμής της εργατικής - λαϊκής αντιπολίτευσης είναι τα σοβαρά έργα όπως η δημιουργία του Νότιου Πάρκου, των παιδικών κατασκηνώσεων στην Πλαζ που είναι ανάσα πράσινου και αναψυχής για τις λαϊκές οικογένειες. Οι περιοχές αυτές ήταν στο σχεδιασμό από επιχειρηματικούς ομίλους, το κεφάλαιο για «αξιοποίηση», όπως είναι συνολικά η δημόσια περιουσία και η περιουσία των Δήμων με το 3ο μνημόνιο. Χώροι οι οποίοι είχαν ανοίξει την όρεξη του κεφαλαίου έχουν σήμερα αποδοθεί στον πατραϊκό λαό για την κάλυψη των αναγκών του στον πολιτισμό, στον αθλητισμό, στην αναψυχή. Δεν ήταν αποτέλεσμα μιας απλής απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου, προϋπέθετε την κινητοποίηση του λαού της Πάτρας, το γκρέμισμα από τους εκλεγμένους κομμουνιστές περιφραγμάτων μαζί με τους εργαζόμενους στο Δήμο και τα σωματεία τους κ.λπ., πρωτοβουλίες εκτός του πνεύματος της αστικής νομιμότητας και αστικής διαχείρισης. Αποδεικνύεται, για άλλη μια φορά, ως καθοριστικός ο λαϊκός παράγοντας.
Κρίσιμο ζήτημα είναι η σχέση μιας κομμουνιστικής Δημοτικής Αρχής με το κίνημα. Η μεγάλη πορεία αγώνα Πάτρα - Αθήνα για την ανεργία, που διοργανώθηκε με ευθύνη του Δήμου, αποτελεί παράδειγμα που μπορεί να γενικευτεί σαν τρόπος δουλειάς. Αυτό αφορά, κυρίως, τη δυνατότητα που έδωσε αυτή η κινητοποίηση στο ίδιο το κίνημα να δουλέψει με τους ανέργους και τις οικογένειές τους. Η ίδια η πρωτοβουλία και το περιεχόμενό της, που αποτυπωνόταν στο κεντρικό σύνθημα «Δουλειά για όλους - Δουλειά με Δικαιώματα», έφερε στο προσκήνιο τα ζητήματα της ανάπτυξης προς όφελος της εργατικής τάξης. Οχι τυχαία, είναι από τις ελάχιστες δραστηριότητες του Δήμου απέναντι στην οποία ενιαιοποιήθηκε ο αντίπαλος και το βασικό δίπολο ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ . Η αστική τάξη αξιοποίησε όλα τα μέσα για να υπερασπιστεί τη στρατηγική της, την επιχειρηματική δράση, την καπιταλιστική ανάπτυξη, που σύμφωνα με αυτήν, είναι η μοναδική λύση για το πρόβλημα της ανεργίας. Σε αυτήν τη δουλειά πρωτοστάτησαν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, που εγκαλούσαν τη Δημοτική Αρχή, λέγοντας πως «δεν είναι δουλειά του Δήμου να οργανώνει κινητοποιήσεις, αλλά να διεκδικεί ευρωπαϊκά προγράμματα που μπορούν να εξασφαλίσουν θέσεις». Αυτήν τη συμμαχία και θέση την κράτησαν ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ και στις κινητοποιήσεις για την παραχώρηση του παραλιακού μετώπου, όπως και στην κινητοποίηση που διοργάνωσε ο Δήμος μαζί με τους μαζικούς φορείς της πόλης για τα οξυμένα προβλήματα της υποχρηματοδότησής, που αφορούν υποδομές για την κάλυψη των λαϊκών αναγκών.
Συμπερασματικά, το βασικό καθήκον των κομμουνιστών όταν εκλεγούν σε θέσεις στην Τοπική Διοίκηση, είναι να τις αξιοποιούν με γνώμονα το λαϊκό συμφέρον για να δώσουν ανάσες στη λαϊκή οικογένεια. Η δράση τους πρέπει να αναδεικνύει στο λαό τα αδιέξοδα της αστικής πολιτικής, να αποκαλύπτει τα όρια της αστικής διαχείρισης, να έχει συμβολή στην ενίσχυση του εργατικού - λαϊκού κινήματος, στην ανάδειξη της πρότασης διεξόδου του ΚΚΕ. Με λίγα λόγια, να συγκρούονται οι εκλεγμένοι κομμουνιστές με τους αστικούς μηχανισμούς, με το ίδιο το πλαίσιο λειτουργίας της Τοπικής Διοίκησης. Ενας τέτοιος τρόπος δουλειάς υπηρετεί το κύριο καθήκον της ολόπλευρης ισχυροποίησης του Κόμματος.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου