Κυριακή 26 Φεβρουαρίου 2017

Οι γυναίκες των Λαϊκών Στρωμάτων στην Κοινωνική Συμμαχία

Μυρσίνη Κορωναίου
ΚΟΒ 3ου - 4ου διαμερίσματος Πειραιά

Συμφωνώ με τις Θέσεις της ΚΕ για το 20ό Συνέδριο του Κόμματος. Ενα Κόμμα που προχωράει προς τη συμπλήρωση των 100 χρόνων αγώνων. Ιδιαίτερα για εμένα είναι μεγάλη μου χαρά και τιμή να με βρίσκει το 20ό Συνέδριο μέλος του Κόμματος.
Θα ήθελα να σταθώ σε κάποια σημεία όπως:
Για τις γυναίκες των Λαϊκών Στρωμάτων στην Κοινωνική Συμμαχία
Ολη η ιστορία του 20ού αιώνα και τα πρώτα χρόνια του 21ου αιώνα επιβεβαιώνει την ανάγκη της ιδιαίτερης και εξειδικευμένης ιδεολογικής - πολιτικής και μαζικής δράσης όλων των κομμουνιστριών προς τις γυναίκες της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων. Επιβεβαιώνει την ανάγκη της διπλής αφύπνισης των γυναικών της πολιτικής ταξικής τους συνειδητοποίησης, αλλά και της συνειδητοποίησης ότι η πολιτική αφύπνιση των γυναικών έχει πρόσθετη δυσκολία, πρέπει να υπερβεί αντικειμενικά εμπόδια, άρα χρειάζεται πρόσθετη εξειδικευμένη δουλειά, όχι μόνο μέσα στο κίνημα αλλά και στην ίδια την πρωτοπορία του Κομμουνιστικού Κόμματος.

Στην Ελλάδα υπάρχει πλούσια πείρα πως το ΚΚΕ άνοιξε το δρόμο στη συμμετοχή της γυναίκας στην κοινωνική, πολιτική πάλη μέσα στο συνδικαλιστικό κίνημα, το ριζοσπαστικό γυναικείο κίνημα, στην πάλη των γυναικών μέσα στις γραμμές του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ, στη συμμετοχή των γυναικών στο ΔΣΕ. Γυναίκες που πολέμησαν σαν λιοντάρια και κάτω από αντίξοες συνθήκες στάθηκαν όρθιες, μέσα στη φωτιά του πολέμου, στην πρώτη γραμμή της μάχης και στα μετόπισθεν.
Οι κομμουνίστριες που δουλεύουμε στο γυναικείο ριζοσπαστικό κίνημα, προσπαθούμε να κερδίζει έδαφος ο αντικαπιταλιστικός, αντιμονοπωλιακός προσανατολισμός της πάλης στη συνείδηση περισσότερων γυναικών από την εργατική τάξη και τα φτωχά λαϊκά στρώματα.
Οι Σύλλογοι και οι Ομάδες της ΟΓΕ έρχονται σε επαφή με τις γυναίκες της εργατικής τάξης συνήθως μέσα από την πολιτιστική τους δράση. Μέλημά μας καθημερινό να κερδίσουμε τις γυναίκες αυτές, να τις αφυπνίσουμε πολιτικά να συνειδητοποιήσουν τη δύναμη της τάξης μας. Να πιστέψουν στην αγωνιστική συλλογική και οργανωμένη δράση. Στα χρόνια που διανύουμε, είναι εξαιρετικά δύσκολη αυτή η δουλειά. Οι κομμουνίστριες, και μέσα από τους Συλλόγους της ΟΓΕ, απευθυνόμαστε σε γυναίκες που ενώ βάλλονται καθημερινά από την αντιλαϊκή πολιτική, ενώ χάνουν κεκτημένα δικαιώματα χρόνων, στέκουν απαθείς, ανήμπορες να αντιδράσουν γιατί δεν πιστεύουν στη δύναμη της οργανωμένης συλλογικής πάλης.
Το 12ο Συνέδριο της ΟΓΕ, η συζήτηση που προηγήθηκε με χιλιάδες γυναίκες σε Συλλόγους και Ομάδες, η πολύμορφη εμπειρία από κάθε γωνιά της Ελλάδας, ο προσανατολισμός στην καθημερινή δράση του ριζοσπαστικού γυναικείου κινήματος με βάση τις σύγχρονες ανάγκες της γυναίκας του λαού, διαμόρφωσε αγωνιστικό κλίμα. Στοιχείο απαραίτητο για να συνεχίσουμε να δίνουμε τη μάχη από το δύσκολο μετερίζι του γυναικείου ριζοσπαστικού κινήματος. Με αυτό τον τρόπο συμβάλλουμε και στην επιτακτική ανάγκη της ανασύνταξης του εργατικού κινήματος.
Ενα συνέδριο με εκατοντάδες αγωνίστριες δεν είχε καμιά προβολή από τα ΜΜΕ, τον αστικό Τύπο. Το αστικό πρότυπο της γυναίκας έρχεται σε αντιπαράθεση με το πρότυπο της γυναίκας αγωνίστριας. Τα life style περιοδικά θέλουν τις γυναίκες δέσμιες των αστικών κυβερνήσεων, να στηρίζουν τα συμφέροντα του καπιταλισμού.
Το Κόμμα μας σταθερά δίνει μεγάλη σημασία στη δράση των κομμουνιστριών στο γυναικείο ριζοσπαστικό κίνημα. Είναι χώρος της δράσης τους και της ευθύνης τους, όπου χρειάζεται να συμβάλουν με τις πράξεις τους και την καθημερινή δράση τους, ώστε οι γυναίκες που συσπειρώνονται στους συλλόγους να κατανοούν όλο και περισσότερο την ανάγκη να παλεύουν μαχητικά για την καλύτερη ζωή που μας αξίζει.
Στόχος για κατάκτηση τα επόμενα χρόνια η ενίσχυση των συλλόγων, όχι μόνο με αριθμητικά κριτήρια, αλλά και με αναβαθμισμένη ποιοτική δουλειά με τις γυναίκες που απευθυνόμαστε. Δουλειά ουσιαστική είναι η ανάπτυξη των δεσμών με τις γυναίκες της εργατικής τάξης και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων. Αξιοποιώντας όλες τις μορφές επικοινωνίας, χωρίς να περιορίζουμε τη δράση μας μπροστά σε σταθμούς, όπως μια απεργία ή μια επέτειο (π.χ. 8η Μάρτη). Για να έχει αποτέλεσμα η παρέμβασή μας μέσα από τους γυναικείους Συλλόγους της ΟΓΕ σε χώρους δουλειάς, στη γειτονιά, στο σχολειό, πρέπει να έχει διάρκεια και συνέχεια. Είναι σημαντικό οι Σύλλογοι και Ομάδες της ΟΓΕ να βρίσκονται σε εγρήγορση και να παίρνουν πρωτοβουλίες για κοινωνικά προβλήματα που ξεσπούν στο χώρο ευθύνης τους. Ολα τα προβλήματα που απασχολούν τις γυναίκες πρέπει να βρίσκονται στο βεληνεκές της δράσης μας (απολύσεις, μητρότητα, ναρκωτικά, παιδικοί σταθμοί, ανεργία, υγεία, μετανάστες, παιδεία κ.ά.). Βέβαια, δεν πρέπει να παραλείπουμε να συζητάμε και θέματα που απασχολούν τις γυναίκες, όπως ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος, που χορεύει γύρω - γύρω από την περιοχή μας και η ελληνική αστική κυβέρνηση δεν είναι αμέτοχη.
Για να είμαστε πάντα έτοιμες να ανταπεξέλθουμε σε όποιο πρόβλημα προκύψει, σε κάθε πρόκληση, για να αναδεικνύουμε θέματα πριν αυτά προκύψουν, πρέπει όλες οι γυναίκες κομματικά μέλη να αναπτύσσουν πρωτοπόρα δράση μέσα στους γυναικείους Συλλόγους της ΟΓΕ. Με αυταπάρνηση και μεθοδικότητα να δρουν. Να είναι η συλλογική δουλειά τους παράδειγμα για τις υπόλοιπες γυναίκες. Να είμαστε έτοιμες ώστε κάθε πρωτοβουλία που παίρνουμε, να μας φέρνει κοντά σε γυναίκες που δεν έχουν επαφή με το κίνημα.
Επίσης, η μεταλαμπάδευση της πείρας και της γνώσης των γυναικών κομματικών μελών, με δράση στο κίνημα πολλά χρόνια, είναι μεγάλο κεφάλαιο για τη συνέχεια της δουλειάς μας μέσα στην ΟΓΕ.
Να αναπτύξουμε σε μεγαλύτερο βαθμό την αυτοκριτική μας και την κριτική μας. Να κάνουμε έλεγχο της δουλειάς μας σε τακτά χρονικά διαστήματα, για να μπορέσουμε να περιορίσουμε λάθη και παραλείψεις.
Επίσης, οι κοπέλες της νεολαίας μας, της ΚΝΕ, βοηθά να αποκτούν ουσιαστική επαφή με τη συλλογική δράση των συλλόγων και να προσπαθήσουμε να δημιουργήσουμε Ομάδες της ΟΓΕ σε σχολές ΑΕΙ και ΤΕΙ, όπου συγκεντρώνονται κατά πλειοψηφία κορίτσια.
Επίσης, θα βοηθήσει να γίνει το ιδεολογικό μάθημα σε συντρόφους και οπαδούς σε κάθε ΚΟΒ, για το γυναικείο ζήτημα, για να κατανοηθεί η ανάγκη παρέμβασης μέσω του ριζοσπαστικού γυναικείου κινήματος, να αφομοιωθεί το περιεχόμενο της πάλης για τη γυναικεία ισοτιμία.
Καθένας και κάθε μια από εμάς με τη δράση μας και τη συμπεριφορά μας εκπροσωπούμε σαν στρατευμένοι πρωτοπόροι κομμουνιστές το τιμημένο Κόμμα μας.
Ας προσπαθήσουμε όλοι μαζί, με αυταπάρνηση, επιμονή και υπομονή, με όπλα μας το Πρόγραμμα και τις επεξεργασμένες Θέσεις του Κόμματός μας για το 20ό Συνέδριο να ισχυροποιήσουμε το ΚΚΕ ολόπλευρα.
Καλή δύναμη για τους αγώνες που έχουμε μπροστά μας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου