Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2017

Για την κυκλοφορία και την αξιοποίηση του «Ριζοσπάστη»

Νείλος Θ. Μούσχουρος
ΚΟΒ Μηχανικών - Τεχνικών της ΚΟ Αττικής

Ενα από τα σοβαρά καθήκοντα και ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε είναι και το θέμα της ουσιαστικής αξιοποίησης άρα και διάδοσης της εφημερίδας του Κόμματος, ώστε να ανταποκριθεί θετικά στο ρόλο που έχει να παίξει ως οργανωτής και πολιτικός - ιδεολογικός καθοδηγητής τόσο των μελών του Κόμματος σε καθημερινή βάση, όσο και ευρύτερα στις λαϊκές εργατικές μάζες στις οποίες απευθυνόμαστε.
Πολλές φορές και στα τελευταία κομματικά μας ντοκουμέντα αναφερόμαστε στη στροφή που πρέπει να υπάρξει στην ανάγκη πλατιάς ενίσχυσης της καθημερινής κυκλοφορίας του «Ρίζου» και για τους πρόδηλους πολιτικούς αλλά και για οικονομικούς λόγους. Η κυκλοφορία της εφημερίδας τα τελευταία αρκετά χρόνια έχει παρουσιάσει σημαντική μείωση τόσο στα καθημερινά όσο και στα κυριακάτικα φύλλα, και οι λόγοι είναι διάφοροι και όχι κατ' ανάγκη μόνο πολιτικοί. Πιστεύω ότι σοβαροί λόγοι αποτελούν τόσο η ραγδαία αύξηση της ηλεκτρονικής μορφής πληροφόρησης γενικά, όσο και η οικονομική στενότητα των τελευταίων ετών που δρουν αποτρεπτικά σε μία καθημερινή επαφή με το διάβασμα της έντυπης μορφής. Παράλληλα, δεν είναι μικρότερης σημασίας και η έλλειψη της κατανόησης της ανάγκης στήριξης και διάδοσης του «Ρίζου» από τα κομματικά και ΚΝίτικα μέλη μας.
Για τους παραπάνω λόγους προτείνω τα ακόλουθα:

Για να εξασφαλιστεί η απαραίτητη καθημερινή έκδοση της εφημερίδας (ακόμα και τη Δευτέρα με τον «Ρίζο της Δευτέρας», έχοντας πιο «ελεύθερη» ύλη) να μειωθεί δραστικά ο αριθμός των σελίδων της έκδοσης με 8 έως 12 σελίδες που θα επικεντρώνει στο πολιτικό και ιδεολογικό εξοπλισμό, τα ημερήσια οργανωτικά καθήκοντα και ένα άρθρο αιχμής. Οι ειδήσεις να είναι επιλεκτικές, σύντομες και οι πλέον απαραίτητες. (Αναλυτικά η ειδησεογραφία μπορεί να καταχωρείται πλέον στην ηλεκτρονική μορφή του «Ρίζου»). Ο κύριος τίτλος απλός, σύντομος και κατανοητός. Κατά περίπτωση ένθετα τετρασέλιδα για σοβαρούς λόγους.
Η εφημερίδα να αποκτήσει πιο μάχιμο - επαναστατικό ύφος, (να ξαναδούμε και να θυμηθούμε τι μορφή είχε η εφημερίδα σε παλιές δύσκολες εποχές με ύλη λίγων σελίδων), να γίνει ευκολοδιάβαστη με σύντομα σχόλια, λιγότερο «επαγγελματική» δημοσιογραφία, με συχνές ανταποκρίσεις απλών μελών και φίλων από τους τόπους δουλειάς, τα πανεπιστήμια και τους άλλους μαζικούς χώρους, που θα γίνεται αναφορά για τους αγώνες και τις προσπάθειες που γίνονται, τους στόχους μικρούς και μεγάλους που μπαίνουν (μόνιμοι τοπικοί ανταποκριτές).
Ταυτόχρονη μείωση της τιμής του ημερήσιου φύλλου στα 50 λεπτά. Αυτό θα βοηθήσει σημαντικά στην αύξηση της κυκλοφορίας θα κάνει πιο προσιτό και δυνατό να αγοραστεί από πλατύτερες μάζες και τα μέλη, να πολλαπλασιάσει την πολιτική επιρροή μας, θα επιτρέψει την απαίτηση για υποχρεωτική αγορά του από όλα τα μέλη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ.
Μόνιμοι και υποχρεωτικά συνδρομητές όλα τα μέλη, ώστε να μπαίνει ο «Ρίζος» σε όλες τις πολυκατοικίες και τα σπίτια κάθε μέρα, λειτουργώντας και ως μέσο μαζικής προπαγάνδας.
Να εξεταστεί η δυνατότητα έκδοσης με προσαρμοσμένη ύλη ανά γεωγραφική περιοχή για μεγαλύτερη αμεσότητα.
Να παραμείνει η πολυσέλιδη έκδοση της Κυριακής με έλεγχο της αγοράς του για όλα τα μέλη μας.
Ο «Ριζοσπάστης» να ξαναγίνει σύντροφος καθημερινός στη δουλειά, στο μετρό, στο λεωφορείο, στο δρόμο, να τον διαβάζουμε παντού, να τον δείχνουμε παντού, να κυκλοφορούμε με το «Ρίζο» στο χέρι, να δηλώνουμε την παρουσία του και ταυτόχρονα την παρουσία του Κόμματος.
Να εμπνευστούμε διαβάζοντας παλιά φύλλα του «Ριζοσπάστη», ανατρέχοντας στην ψηφιοποίηση της εφημερίδας που υπάρχει και είναι προσβάσιμη στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος για φύλλα από το 1917 έως το 1983.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου