Κυριακή 26 Φεβρουαρίου 2017

Κάθε όργανο κι ένα επιτελείο μάχης!

Νίκος Οικονόμου
ΤΟ Επισιτισμού - Τουρισμού Αττικής

Σύντροφοι, αναφέρεται στον πρόλογο των Θέσεων ότι ο βασικός στόχος της συζήτησης και των τελικών αποφάσεων του Συνεδρίου είναι το ιδεολογικοπολιτικό, οργανωτικό ατσάλωμα του Κόμματος και της Νεολαίας του. Ως Κόμματος της επαναστατικής ανατροπής.
Αυτός ο στόχος υπήρχε στο Κόμμα από την ίδρυσή του και θα υπάρχει μέχρι και την τελική νίκη αλλά και στη συνέχεια, εντός της εργατικής εξουσίας. Δε θα σταματήσει ποτέ. Ωστε η ευημερία, η ελευθερία του εργαζόμενου λαού να καλυτερεύει, να διευρύνεται όλο και περισσότερο.

Ατσάλωμα, σύντροφοι, σημαίνει ολόπλευρη ισχυροποίηση του ΚΚΕ, ανασύνταξη του εργατικού κινήματος, ανάπτυξη της κοινωνικής συμμαχίας σε αντικαπιταλιστική - αντιμονοπωλιακή κατεύθυνση στην πάλη κατά του ιμπεριαλιστικού πολέμου, για την εργατική εξουσία. Σήμερα, σε συνθήκες μη επαναστατικές, μπορούμε να πούμε πως πραγματικά μπορούμε να έχουμε επιτελεία μάχης, που να μπορούν να καθοδηγήσουν το εργατικό - λαϊκό κίνημα, τους αυτοαπασχολούμενους, τους φοιτητές, τις γυναίκες, τους συνταξιούχους. Εδώ ρίχνουμε όλο το βάρος της προετοιμασίας του προλεταριάτου της Ελλάδας. Ολα τα κομματικά όργανα να αντιστοιχίσουν τη δράση τους με τις ανάγκες της ταξικής πάλης. Η ιδεολογικοπολιτική οργανωτική δουλειά της ΚΟΒ να μη γίνεται κάθε τόσο, στα πλαίσια της ρουτίνας και να καταλήγει μια δουλειά του ποδαριού. Επιβάλλεται σήμερα να δουλεύουμε σχεδιασμένα. Σε όλους τους Τομείς να γίνονται εντατικές κομματικές παρεμβάσεις. Ανά κλάδο, σε χώρους δουλειάς, όλα τα κομματικά μέλη της ΚΟΒ να γίνουν ατομικά επιτελεία μάχης. Αφού πρώτα θωρακιστούν, μελετώντας την Ιστορία του Κόμματος, τη μαρξιστική - λενινιστική ιδεολογία καλύτερα. Να ανέβει το επίπεδο της κομμουνιστικής συνείδησης. Ετσι, πιο καλά θα μπορέσουμε να πλησιάσουμε τους εργαζόμενους σε κάθε χώρο, μικρό ή μεγάλο. Οι παρεμβάσεις μας σε πολιτικό ή συνδικαλιστικό επίπεδο θα έχουν θετικό αποτέλεσμα. Θα συσπειρώνουν φίλους, οπαδούς του Κόμματος.
Ενα αγκάθι στην ισχυροποίηση του Κόμματος, στο δυνάμωμα της ταξικής πάλης, παραμένει η ρεφορμιστική και οπορτουνιστική αντίληψη - θεωρία που προπαγανδίζουν τα διάφορα επιτελεία του συστήματος, με περιτύλιγμα. «Δημοκρατικό», «αριστερό», «σοσιαλιστικό» και «ευρωπαϊκού προσανατολισμού». Ούτως ώστε να προκαλέσουν αδράνεια και σύγχυση στην εργατική τάξη. Με αποτέλεσμα την αποστράτευση από τη συλλογική δράση και τον αγώνα για μια άλλη κοινωνία, χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο. Στις Θέσεις θα έπρεπε να υπάρχει κεφάλαιο με θέμα: Ρεφορμισμός - Οπορτουνισμός και η επίδρασή τους στην εργατική τάξη, στο συνδικαλιστικό κίνημα, στο δυνάμωμα του Κόμματος, στην Κοινωνική Συμμαχία. Είναι ένα από τα κύρια όπλα της άρχουσας τάξης που αξιοποιείται κατά του εργαζόμενου λαού της πατρίδας μας. Να, λοιπόν, που καλά εκτιμά το Κόμμα για το επιτελικό ατσάλωμα στις γραμμές μας. Ατσάλωμα για τις μάχες που έρχονται, ατσάλωμα για να γίνει πράξη η επαναστατική θεωρία μας.
Πολύ σωστά εκτιμάται στις Θέσεις ο ρόλος της νέας γενιάς της εργατικής τάξης. Αυτή είναι σε θέση να ενισχύσει το Κόμμα, μέσα από την ΚΝΕ, να αναζωογονήσει τον κορμό του και να συνεχίσει με νέο αίμα στις γραμμές του.
Είναι, σύντροφοι, πολύμορφη η δουλειά των ΚΟΒ σήμερα. Η σύνθεση των εργατών ανά κλάδο είναι διαφορετική από προηγούμενα χρόνια. Για παράδειγμα, στον επισιτισμό, το μεγαλύτερο ποσοστό των εργαζομένων πανελλαδικά, δουλεύει σε επιχειρήσεις από 1 έως 15 άτομα. Χρεώσεις με σχέδιο πρέπει να υπάρχουν παντού, σε μικρή και μεγάλη επιχείρηση. Συναντάμε νέους εργαζόμενους, με πτυχία, με γνώσεις στις ξένες γλώσσες, ηλικίας 19 - 25 ετών. Εδώ, ο κάθε νέος πρέπει να ακούσει τη φωνή του Κόμματος, να μπει στον αγώνα για δικαιώματα, για μια καλύτερη ζωή. Εδώ, πρέπει να μπαίνει ο «Ριζοσπάστης», να ανοίγεται κουβέντα για το αύριο, για τη διέξοδο που προτείνει το Κόμμα μας. Ολα τα κομματικά όργανα, Γραφείο Περιοχής, Τομεακή Επιτροπή, ΚΟΒ, ΟΒ, να γνωρίζουν άριστα το πεδίο δράσης τους, εκεί που είναι χρεωμένα. Δεν επιτρέπεται στέλεχος του Κόμματος, καθοδηγητής των λαϊκών μαζών, κομμουνιστής, να μην μπορεί να αρθρογραφεί, να διστάζει να αναλύει τις αιτίες στα οξυμένα εργασιακά και κοινωνικά προβλήματα της εργατικής τάξης, να εκλαϊκεύει τις Θέσεις του Κόμματος. Πράγμα που συνδέεται με το βασικό στόχο που αναφέρω εξαρχής.
Ζήτημα, σύντροφοι, παραμένει η καθυστέρηση ισχυροποίησης του Κόμματος στους μεγάλους βιομηχανικούς χώρους, στην Ενέργεια, στις Τηλεπικοινωνίες. Η φωνή του Κόμματος με Οργανώσεις βάσης είναι ο παράγοντας που θα αφυπνίσει τους εργαζόμενους στους χώρους αυτούς. Εχουμε τα εφόδια, τα όπλα (ιδεολογικά - πολιτικά), τα ντοκουμέντα του Κόμματος, την Ιστορία μας, τα επιτεύγματα των πρώην σοσιαλιστικών χωρών. Μπορούμε και θα τα καταφέρουμε.
Είναι κρυστάλλινη η θέση του Κόμματος στην περίπτωση εμπόλεμων συγκρούσεων στην περιοχή μας, απέναντι στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο. Ατσάλωμα, λοιπόν, του Κόμματος ώστε να μπορέσει να καθοδηγήσει το λαό για το δρόμο που παλεύει σήμερα. Ολοι είμαστε χρήσιμοι στον τιτάνιο αγώνα για τη ριζική αλλαγή της πολιτικοοικονομικής κατάστασης της χώρας μας. Είναι αγώνας που ξεκίνησε σχεδόν 100 χρόνια πριν, από την ίδρυση του ΚΚΕ. Είναι αγώνας νεανικός, με ορμή και τόλμη, γιατί απελευθερώνει τον άνθρωπο από τα δεσμά της εκμετάλλευσης και της φτώχειας. Είναι αγώνας ταξικός, στοχοπροσηλωμένος στις σύγχρονες ανάγκες της εργατικής τάξης.
Πολύ καλά τονίζεται η διαφορά μελέτης για γνώση, έναντι πληροφορίας και ενημέρωσης. Η γνώση και η μελέτη της Ιστορίας μας και της ιδεολογίας μας είναι βασική μας δύναμη. Η μελέτη από τα μέλη, αλλά και τους φίλους και τους οπαδούς, αποτελεί άμεση ανάγκη να βελτιωθεί. Στοχεύουμε στην όξυνση της ιδεολογικής και πολιτικής αντιπαράθεσης με την κυρίαρχη τάξη και τους συνοδοιπόρους της. Αλλο πληροφορία και ενημέρωση, άλλο μελέτη, δημιουργία κριτικής σκέψης και συμπερασμάτων. Μην επαναπαυόμαστε με την ενημέρωση μέσω διαδικτύου. Χρειάζεται μελέτη κάθε κομματικού εντύπου, μαρξιστικού βιβλίου, αλλά ακόμα και έργων λογοτεχνικών, Ελλήνων και ξένων συγγραφέων (Βάρναλη, Χικμέτ, Μπρεχτ κ.ά.). Να έρχονται όλα τα μέλη του Κόμματος αλλά και η Νεολαία σε επαφή με την Τέχνη και τον Πολιτισμό.
Συμφωνώ με τις Θέσεις και είμαι πεπεισμένος ότι το Κόμμα θα βγει πιο δυνατό, ισχυροποιημένο από όλη την προσυνεδριακή διαδικασία μέχρι και το τέλος των εργασιών του Συνεδρίου.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου