Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2017

Για τις Θέσεις

Πάνος Αλεπλιώτης, Σβεγκ, Σουηδία

«Ολόπλευρη ισχυροποίηση του ΚΚΕ μπροστά στο καθήκον της ανασύνταξης του εργατικού κινήματος και της ανάπτυξης της κοινωνικής συμμαχίας σε αντικαπιταλιστική - αντιμονοπωλιακή κατεύθυνση, στην πάλη κατά του ιμπεριαλιστικού πολέμου, για την εργατική εξουσία». Είναι πράγματι η ουσία του συμπυκνωμένου μηνύματος του 20ου Συνεδρίου.
Ομως η δομή και παρουσίαση των Θέσεων δεν είναι συμπυκνωμένη. Από την ενότητα 49 έως 55 για την ανασύνταξη, αλλά και από 56 έως και 67 για την Κοινωνική Συμμαχία, εκτός των εξαιρετικά σημαντικής σημασίας 64 και 65, πάρα πολλά σημεία είναι επαναλήψεις σωστών και καλογραμμένων κατά τα άλλα διαπιστώσεων και κατευθύνσεων που ήδη έχουν επαναληφθεί και σε πολλά σημεία και στην 43 μέχρι 49. Δίνουν την εντύπωση ανάλυσης ενός «ιδεολογικού μαθήματος» με τις απαραίτητες για αφομοίωση πάρα πολλές επαναλήψεις. Και ενώ υπάρχουν επαναλήψεις δεν γίνεται λόγος για τα καθήκοντα των κομμουνιστών στην ΤΑ, ιδιαίτερα μετά τα δείγματα γραφής των κομμουνιστών δημάρχων, στην 35 αναφέρει μόνο για «καλύτερη παρακολούθηση» αλλά ούτε και των μεταναστών εκτός Ελλάδας ιδιαίτερα μετά και το πρόσφατο κύμα κοντά 500 χιλιάδων νέας μετανάστευσης, π.χ. για το δικαίωμα ή μη της ψήφου τους, τη σύνδεση με το τοπικό λαϊκό κίνημα ή όχι και άλλα. Το Προσφυγικό στην 16 θέλει μεγαλύτερη ανάλυση. Παίρνεται σαν δεδομένο η μετεγκατάσταση των προσφύγων σε άλλες χώρες. Πρέπει να αναλυθεί η περίπτωση να παραμείνουν για πάντα και τις σοβαρές επιπτώσεις που θα έχει αυτό στο εργατικό κίνημα. Θα πρέπει κατά τη γνώμη μου να προστεθεί στα της εκπαίδευσης ο σημαντικός ρόλος των γονιών κομμουνιστών στους συλλόγους Γ- Κ, μαζί με τους εκπαιδευτικούς αλλά και το εργατικό κίνημα. Το περιεχόμενο και οι μορφές δουλειάς των λαϊκών επιτροπών στην 63 θέλει περισσότερη σαφήνεια.
Δεν γίνεται μνεία για την διεθνιστική αλληλεγγύη, ενώ πολύ σωστά αναφέρονται διεξοδικά οι σοβαρές προσπάθειες του ΚΚΕ για ανασύνταξη του υποχωρημένου διεθνούς κινήματος.
Η ενότητα 36 αναλύεται σωστά με την έννοια των τεχνασμάτων και των επιδιώξεων του καπιταλισμού. Παρ' όλα αυτά, υπάρχουν και θα συνεχίσουν να υπάρχουν ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ με εργαζόμενους είτε απολυμένους άνεργους είτε εργαζόμενους που έχουν προσληφθεί σ' αυτές. Τι στάση πρέπει να κρατήσει το Κόμμα όταν απολυμένοι, κάτω από τις καθημερινές πιεστικές ανάγκες, καταφεύγουν σε παρόμοιες λύσεις; Φτάνει μόνο η καταγγελία για τους λόγους ίδρυσής τους και των σκοπών που εξυπηρετούν; Πώς θα εξακολουθήσουν να συμμετέχουν οι εργαζόμενοι σ' αυτές στην κοινή δράση και στους στόχους που βάζουν οι Θέσεις;
Αλλά, πέρα από την καταγγελία τους, στις περιπτώσεις που αναλαμβάνει ένας κομμουνιστής δήμαρχος και τις βρίσκει «κληρονομιά» δεν θα ασχοληθεί με την ποιοτική τους αναβάθμιση και αποτελεσματικότητα για το κοινό κάλο αν δεν υπάρχουν οι δυνατότητες άμεσης απορρόφησης των εργαζόμενων σ' αυτές στη μόνιμη δράση του Δήμου;
Τελευταία ζητήματα είναι α. ότι υπάρχουν φίλοι ή και ενδεχόμενα μέλη μετά από χρόνια θητείας σε κρατικές ή ιδιωτικές θέσεις, καθηγητές ή γιατροί και άλλοι που είναι σε σχέση υψηλόμισθη, ενδεχόμενα διευθυντική, αλλά εξαρτημένης εργασίας. Ποια καθήκοντα απορρέουν από τις Θέσεις για το στρώμα αυτό, μικρό μεν αλλά ιδιαίτερης σημαντικής ευθύνης και ιδεολογικής ευαισθησίας; και β. Συμφωνώ με την διαπίστωση στην 81 ότι «η παρέμβαση στο διαδίκτυο υστερεί» και στην 82 ότι θέλει αναβάθμιση αυτή η παρέμβαση. Το γεγονός ότι αρκετοί φίλοι του Κόμματος διατηρούν σελίδες στο fase book και συνήθως αναπαράγουν τις ειδήσεις του 902.gr δεν φτάνει. Ζούμε σε μια εποχή βομβαρδισμού χιλιάδων ειδήσεων (αναφέρεται και στην 48) που αποπροσανατολίζουν και επηρεάζουν σημαντικά ανθρώπους σκεπτόμενους κατά τα άλλα. Το facebook δεν μπορεί να παλευτεί από μόνο του ούτε να αφεθεί στα χέρια φίλων ή «φίλων» που ασχολούνται με τον κοσμοπολιτισμό, το κουτσομπολιό και προβάλλουν και προσωπικές προτιμήσεις για τα στελέχη του κόμματος. Φεύγει το κιτρινισμένο και αντικαθίσταται με το παρακάτω σε κόκκινο. Εχει γεμίσει το fase book, «ερμηνείες» για την πολιτική του Κόμματος. Υπάρχουν πολλές σελίδες, που ναι μεν ενισχύουν και υπερασπίζονται το ΚΚΕ, με τον δικό τους τρόπο, ή έτσι νομίζουμε τουλάχιστον, αλλά δεν είναι το ΚΚΕ. H νέα γενιά είναι κρεμασμένη στο facebook και όσο και να το δαιμονοποιούμε είναι για πολλούς, όχι μόνο νέους, η μόνη ενημέρωση - ασχολία του ελάχιστου ελεύθερου χρόνου που διαθέτουν. Το facebook είναι αυτή τη στιγμή εργαλείο προπαγάνδισης για καλό και για κακό. Γνώμη μου ότι κάποιο κομματικό όργανο πρέπει να αποκτήσει σελίδα. Θέλει μελέτη που εγώ δεν διαθέτω τις απαραίτητες γνώσεις. Καταγράφω μια ανάγκη, κατά την γνώμη μου. Υπάρχουν τεχνολογίες καλής εφαρμογής και φυσικά και περιορισμοί. Το περιεχόμενο δεν είναι δική μου δουλειά, αλλά πρέπει να απαντάει κυρίως στο «γιατί» πίσω από την είδηση, αλλά και να παραπέμπει την συνέχεια και στα άλλα όργανα του Κόμματος!
Ελπίζω να έχω συμβάλει στον προβληματισμό, ευχόμενος ολόψυχα, επιτυχία στο 20όΣυνέδριο για το ιδεολογικό ατσάλωμα του Κόμματος παντός καιρού που έχει ανάγκη η εργατική τάξη και η υπόλοιπη ελληνική εργαζόμενη κοινωνία που δεν δημιουργεί αποθέματα, προϊόντα εκμετάλλευσης.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου