Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2017

Για το ολόπλευρο ατσάλωμα του Κόμματος και της ΚΝΕ

Κόκκαλη Λήδα
ΤΕ Εμπορίου - Υπηρεσιών, Κ. Μακεδονία

Συμφωνώ με τις Θέσεις της ΚΕ του ΚΚΕ για το 20ό Συνέδριο.
Θα κριθούμε στο πώς θα καταφέρουμε μέσα από την Προσυνεδριακή Διαδικασία και μετά το Συνέδριο να δυναμώσουν οι ΚΟΒ και ΟΒ στους χώρους ευθύνης - μέσα στις σύνθετες συνθήκες που περιγράφονται - και συνολικά να ενισχυθεί το ΚΚΕ για δυνατό εργατικό κίνημα και κοινωνική συμμαχία, για την εξουσία. Πρόκειται για συνέχεια της προσπάθειας να αφομοιωθεί το νέο Πρόγραμμα στις γραμμές μας και στον περίγυρο, να μπουν στη ζωή οι σύγχρονες επεξεργασίες και αποφάσεις, να διαδοθεί πλατιά η στρατηγική μας για το Σοσιαλισμό - Κομμουνισμό στην εργατική τάξη, μέσα από τη δράση και την ανάπτυξη της επαναστατικής θεωρίας.
Προϋπόθεση, λοιπόν, για να φέρουμε σε πέρας τα καθήκοντα της ανασύνταξης του εργατικού κινήματος, της πάλης κατά του ιμπεριαλιστικού πολέμου, της οικοδόμησης και της κοινωνικής συμμαχίας σε αντικαπιταλιστική - αντιμονοπωλιακή κατεύθυνση με στόχο την εργατική εξουσία, είναι το ολόπλευρο ατσάλωμα του Κόμματος και της Νεολαίας του. Από τις δικές μας δυνάμεις εξαρτάται η ικανότητα να διεισδύουμε σε μάζες που μας ενδιαφέρουν από ταξική σκοπιά και που αγανακτούν από την όξυνση της εκμετάλλευσης και βγαίνουν στην πάλη και να τους προετοιμάσουμε για τα παραπάνω καθήκοντα. Σ' αυτές τις συνθήκες χρειάζεται να ανεβάσουμε την απαίτηση από τους εαυτούς μας και από τους πρωτοπόρους που στέκονται δίπλα μας για ανέβασμα του πολιτικού - ιδεολογικού επιπέδου με όπλο τις αποφάσεις αυτού αλλά και των προηγούμενων Συνεδρίων.

Οπότε έχει σημασία πώς θα καταφέρουμε να συνδέσουμε κάθε αγώνα με την πάλη για την εξουσία, πώς θα δίνουμε καθημερινά στους χώρους τη μάχη με τον οπορτουνισμό, τις θεωρίες διαχείρισης, τις κοινοβουλευτικές αυταπάτες, την απογοήτευση που έφερε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, πώς θα αξιοποιούμε τις εξελίξεις. Για παράδειγμα, στο χώρο των μισθωτών λογιστών η σύνθεση των εργαζομένων ποικίλει, συναντάς απόφοιτους Οικονομικών Σχολών με μεταπτυχιακά κ.λπ. που μπορεί να δουλεύουν με καλύτερους μισθολογικούς όρους σε σχέση με άλλους εργαζόμενους σήμερα (χωρίς να σημαίνει ότι αλλάζουν τάξη ή ότι καλύπτουν τις σύγχρονες ανάγκες) και η συνείδησή τους έχει διαποτιστεί με αντιδραστικές θεωρίες μέσα από το Πανεπιστήμιο για την κρίση, την αιωνιότητα του καπιταλισμού αλλά και πρακτικάριους των ΤΕΙ και ΙΕΚ που δουλεύουν με τους χειρότερους όρους. Αρα, στην πρώτη περίπτωση η παρέμβαση της ΚΟΒ απαιτεί καλύτερη ερμηνεία των τρεχουσών οικονομικών και πολιτικών εξελίξεων, βαθύτερη κατανόηση των νομοτελειών του καπιταλισμού, αποκάλυψη των αντιδραστικών θεωριών και προβολή του σοσιαλιστικού χαρακτήρα της παραγωγής. Πώς μπορεί για παράδειγμα να αξιοποιηθεί η παρέμβαση του ΚΚΕ για το νομοσχέδιο για τις ελεγκτικές εταιρείες που είναι χώρος που μας ενδιαφέρει.
Εμείς, οι νέοι κομμουνιστές πρέπει να είμαστε υπερήφανοι για την αντοχή και τη συνέπεια του ΚΚΕ, για τις επεξεργασίες του που μπορούν να μας βγάλουν πιο δυνατούς, ώστε να αντιστοιχήσουμε τη δράση μας με τις ανάγκες της ταξικής πάλης σήμερα, να συσπειρώνουμε δυνάμεις σε οποιεσδήποτε συνθήκες, να δημιουργήσουμε έναν κομματικό περίγυρο που θ' ανεβάζει την πολιτική του συνείδηση με την καθημερινή πάλη και την ιδεολογικοπολιτική καθοδήγηση από το ΚΚΕ.
Το καθοδηγητικό όργανο έχει ευθύνη για τη βελτίωση της μελέτης από το σύνολο του δυναμικού μας και της ικανότητας προβολής της στρατηγικής μας. Οι διαλέξεις στις ΚΟΒ βοηθάνε, αλλά χρειάζεται να επαναφέρουμε πλευρές στην καθημερινή δραστηριότητα ώστε να μην αποσπάται ο καθημερινός αγώνας από το κύριο επαναστατικό καθήκον. Με καλύτερους όρους οι δυνάμεις μας μελετάνε τις Θέσεις εκεί που αξιοποιήθηκε, για παράδειγμα, η αρθρογραφία για τον πόλεμο. Εχει σημασία να κατανοήσουμε και να διαπεράσει την καθοδηγητική μας δουλειά ότι η ωριμότητα του υποκειμενικού παράγοντα σε επαναστατικές συνθήκες κρίνεται από τη δουλειά στο σήμερα. Η αντοχή που πρέπει να καλλιεργηθεί αφορά το δυναμικό μας και τον περίγυρο και έχουμε θετικά παραδείγματα: μέλη της ΚΝΕ που τους στηρίξαμε στην πρώτη τους δουλειά, σε δύσκολες καμπές της ζωής και δεν έκαναν πίσω και έγιναν μέλη του ΚΚΕ, συντρόφισσες μωρομάνες που ανέλαβαν καθήκοντα και ανταπεξήλθαν παρά τις δυσκολίες. Στα παραπάνω έπαιξε ρόλο η θωράκιση που είχαν από πριν και τους βοήθησε να συνδέσουν το προσωπικό πρόβλημα με το σύστημα που ζούμε και θέλουμε να ανατρέψουμε. Αρα καθοριστικό ρόλο παίζει η προετοιμασία των νέων πριν βγουν στον εργασιακό χώρο και γι' αυτό είναι αναγκαίο να εξασφαλίσουμε την αυτοτελή παρέμβαση της ΚΟΒ στις αντίστοιχες σχολές.
Επειδή δρούμε σε συνθήκες μη επαναστατικές, θα πρέπει να ανέβει η προσπάθεια να μη χάνουμε το κύριο: την κομματική οικοδόμηση, την ολόπλευρη παρέμβαση για να ισχυροποιηθεί το ρεύμα των κομμουνιστικών ιδεών στους χώρους. Η οικονομική πάλη δεν θα οδηγήσει αυτόματα σε επαναστατική. Εξάλλου και στην Απόφαση για την εργατική τάξη συζητήσαμε για την παρέμβαση των κομμουνιστών στο κίνημα και την ανάγκη ύπαρξης γερών ΚΟΒ στους κλάδους στρατηγικής σημασίας.
Οσον αφορά το εργατικό κίνημα, η κατάσταση είναι αυτή που περιγράφεται (μικρή συμμετοχή εργαζομένων, άπειρες δυνάμεις κ.λπ.), αλλά δεν μπορούμε να υποτιμήσουμε και τις δικές μας αδυναμίες. Οι κομμουνιστές πρέπει να πρωτοστατήσουν στη μαζικοποίηση και λειτουργία - πρότυπο των σωματείων, στη δημιουργία και διατήρηση αγωνιστικών δεσμών με τους πρωτοπόρους, στον προσανατολισμό της πάλης. Εχουμε πολλά βήματα να μετρήσουμε στα παραπάνω, που, όμως, πρέπει να γίνουν γρήγορα, αξιολογώντας την κατάσταση στον κλάδο, το συσχετισμό, ποιες δυνάμεις επηρεάζουν τους εργαζόμενους, π.χ. Επιμελητήριο, τις διαθέσεις, ιεραρχώντας χώρους. Για να ανταπεξέλθουμε χρειάζεται προετοιμασία των δυνάμεών μας να αντιπαρατεθούν π.χ. με το μύθο του καλού αφεντικού που δεν θα μοιραστεί τα κέρδη με τους εργαζόμενους, με την ελπίδα ότι η επαναφορά της κλαδικής σύμβασης θα λύσει τα προβλήματα, άρα χρειάζεται να προβάλουμε τις σύγχρονες ανάγκες και ότι η ολόπλευρη ικανοποίησή τους δεν χωρά στον καπιταλισμό. Απαιτείται προσανατολισμός και ειδική δουλειά στις γυναίκες, γιατί από τη μια συναντάς εργαζόμενες που μετά τη δουλειά τρέχουν στο σπίτι για να ανταπεξέλθουν στις οικογενειακές υποχρεώσεις και από την άλλη πρότυπα γυναίκας καριέρας. Αρα αποκτά μεγάλη σημασία η λειτουργία του ΔΣ και η καθιέρωση της ΓΣ που θα μελετά την κατάσταση στους χώρους, θα σχεδιάζει την πάλη, θα αποσαφηνίζει το ρόλο του ΠΑΜΕ και τη σημασία συσπείρωσης σ' αυτό, καθώς και οι δεσμοί που θα αναπτύσσει ο κομμουνιστής με τους συναδέλφους ώστε να βοηθάει την εξέλιξη της συνείδησής τους και την ένταξή τους στην οργανωμένη ζωή.
Να βάλουμε στόχο να δυναμώσουμε το πιο νέο και πραγματικά αναγκαίο Κόμμα, το ΚΚΕ, στην πορεία του για τα 100 χρόνια.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου