Κυριακή 12 Μαρτίου 2017

Ο ρόλος των δυνάμεών μας στο εξωτερικό και τα νέα ζευγάρια

Ευαγγελία Μητσιάκου
ΚΟΒ Ιδ. Υπαλλήλων, ΤΟ Βρετανίας

Επέλεξα να αναφερθώ στους Ελληνες μετανάστες στο εξωτερικό - τη δράση που αναπτύσσουμε - και στα νέα ζευγάρια, μιας και τα δύο θέματα αναφέρονται ακροθιγώς στις Θέσεις (Θ. 20 & 23).
Ως κομμουνιστές οφείλουμε να μελετάμε την εξέλιξη στην κινητικότητα του εργατικού δυναμικού. Θέλει βαθύτερη μελέτη και όχι απαξίωση, ειδικά όταν η μετανάστευση ως φαινόμενο παίρνει μαζικά χαρακτηριστικά και αποτελεί σκέψη «διεξόδου» στα μυαλά των νέων στην Ελλάδα.
Η μετανάστευση, κυρίως σε εποχή καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης, δεν είναι μόνο ατομική επιλογή. Δεν είναι τυχαία η έξαρση του φαινομένου από την έναρξη της κρίσης. Το ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα σε ωθεί σε αυτή, διευκολύνοντας τόσο την ντόπια κυβέρνηση να εμφανίσει μείωση της ανεργίας (1/2 εκατομμύριο περίπου νέων έχουν μεταναστεύσει την τελευταία 5ετία), να κατευνάσει πιθανές κοινωνικές εντάσεις, όσο και τους έξω καπιταλιστές να έχουν πιο φτηνό εργατικό δυναμικό, που πιέζει το εκεί ντόπιο και τις όποιες κατακτήσεις του.

Ακόμα κι όσοι θεωρούν αποκλειστικά επιλογή τους τη μετανάστευση, αυτή πηγάζει από ανάγκες που δεν ικανοποιούνται στη χώρα τους. Σύντομα αποδεικνύεται βέβαια ότι η «Γη της Επαγγελίας» είναι μια αυταπάτη, αφού βιώνουν ανάλογα προβλήματα και αδιέξοδα (υψηλός βαθμός εκμετάλλευσης, την εντατικοποίηση της εργασίας, την κατάργηση κοινωνικών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων). Γι' αυτό μεγάλη ευθύνη έχουν τα κόμματα του ευρωμονόδρομου που σκόπιμα την καλλιεργούν.
Ο μετανάστης, όπου βρεθεί κι όπου σταθεί, πρέπει να γίνει οργανωτής της πάλης για την ανατροπή της καπιταλιστικής βαρβαρότητας που αυτή τον ξεσπίτωσε. Αυτό χρειάζεται προετοιμασία των δυνάμεών μας και από την Ελλάδα, με συνεργασίες για το ρόλο μας στο εξωτερικό και τις δυνατότητες δράσης. Οτι ένας κομμουνιστής δεν χάνει την ιδιότητά του μόλις βγει από τα σύνορα.
Συγκεκριμένα, το Ηνωμένο Βασίλειο αποτελεί τη 2η χώρα προορισμού στην Ευρώπη. Εδώ την τελευταία 5ετία η μετανάστευση έχει πάρει νέα χαρακτηριστικά. Δεν έρχονται πλέον μόνο για σπουδές, αλλά και αποκλειστικά για δουλειά (κυρίως 18-45 χρόνων).
Από τη μια, έρχονται ανειδίκευτοι εργάτες που συμπληρώνουν πολύ φτηνότερα το ντόπιο εργατικό δυναμικό. Σ' αυτό συμβάλλουν αρκετά τα δουλεμπορικά γραφεία στην Ελλάδα που στέλνουν μαζικά κόσμο σε δουλειές με άθλιες συνθήκες (χωρίς ωράριο κ αργίες, ανασφάλιστοι κ.ά.), τάζοντάς τους όμως λαγούς με πετραχήλια.
Από την άλλη, μεταναστεύει ειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό που καλύπτει την έλλειψη σε ντόπιο, αφού η πρόσβαση στη Γ/βαθμια Εκπαίδευση έχει αποβεί απαγορευτική οικονομικά για τον ντόπιο πληθυσμό.
Ο ρόλος των Οργανώσεων του ΚΚΕ στο εξωτερικό είναι σύνθετος, έχει διπλό χαρακτήρα. Πρώτον, συμβολή στην έκφραση αλληλεγγύης από το λαϊκό κίνημα στη Βρετανία (ντόπιους και μετανάστες) στην ταξική πάλη στην Ελλάδα.
Δεύτερον, επεξεργασία θέσεων και τρόπου παρέμβασης στο ντόπιο κίνημα της κάθε χώρας με βάση την επαναστατική στρατηγική του Κόμματος. Τι μεγαλύτερη συμβολή από αυτή για τα ντόπια ΚΚ και τη διαπάλη που γίνεται διεθνώς; Ετσι θα καταρρίψουμε στην πράξη επιχειρήματα του τύπου «το ΠΑΜΕ πάει καλά στην Ελλάδα γιατί άλλο η κατάσταση εκεί και άλλο εδώ». Βέβαια, αυτό θέλει πολύ μελέτη και ιδεολογικοπολιτική προετοιμασία από μέρους μας για να ανταπεξέλθουμε στις απαιτήσεις.
Μερικές σκέψεις για ζητήματα που μπορούμε να σηκώσουμε άμεσα είναι:
Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας για μόνιμη και σταθερή δουλειά (ΣΣΕ έχουν καταργηθεί από τις αρχές του 1990)
Καμία επιχειρηματική δράση στο σύστημα Υγείας: στη Βρετανία διαχωρίζουν τις υπηρεσίες ως ανταποδοτικές ή μη και ξεπουλάνε τμήματα που είναι κερδοφόρα για επιχειρήσεις παρόλο το δημόσιο χαρακτήρα Υγείας.
Βrexit: τα πρώτα θύματα των μεταρρυθμίσεων θα είναι οι μετανάστες, αφού στο όνομά τους θα χτυπηθούν εργασιακά δικαιώματα, κοινωνικές παροχές κ.ά. Να αναδειχτεί η αναγκαιότητα του συγχρονισμού της δράσης, ως απάντηση σε ρατσιστικές επιθέσεις.
Αποκάλυψη του ρόλου του εργοδοτικού συνδικαλισμού, έχοντας ως παράδειγμα το ξεπούλημα του αγώνα των ειδικευόμενων γιατρών το περασμένο καλοκαίρι.
Ιδιαίτερα ζητήματα Ελλήνων μεταναστών όπως η ανάγκη να υπάρχουν Ελληνες εκπαιδευτικοί για την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας στα σχολεία.
Ταυτόχρονα, η δικιά μας δράση να μην εξαντλείται σε δράσεις αλληλεγγύης ή συμπαράστασης στη μία ή την άλλη κινητοποίηση στην Ελλάδα - ή και σε ντόπιες -, με ανακοινώσεις και εξορμήσεις της Επιτροπής Αγώνα Νέων Μεταναστών (ΕΑΝΜ). Αυτό αυτόματα μας βγάζει στην απ' έξω, είτε από τα τεκταινόμενα στην Ελλάδα που από ένα σημείο και μετά φαντάζουν μακρινά για πολλούς («τι μας νοιάζει στην Ελλάδα; Γι' αυτό φύγαμε, με το μπάχαλο που γίνεται» - ακούστηκε σε εξόρμηση για απεργία στην Ελλάδα /αγρότες πέρυσι), είτε από τα τεκταινόμενα εδώ (π.χ. μας ευχαριστούσαν οι ειδικευόμενοι γιατροί στις κινητοποιήσεις τους πέρυσι που «δείχναμε ενδιαφέρον» για το «αγγλικό» σύστημα Υγείας, λες και εμείς θα πάμε Ελλάδα για να γιατρευτούμε).
Οι ΕΑΝΜ πρέπει άμεσα να παίξουν πιο αποφασιστικό ρόλο στη δημιουργία επιτροπών σε χώρους δουλειάς. Αυτό θα δώσει πνοή στον αγώνα μας στη Βρετανία και θα δράσει ανασχετικά στην τάση για παραίτηση και απομάκρυνση από τον αγώνα.
Τέλος, να μου επιτραπεί η εξής επισήμανση: είναι σημαντική η έλλειψη αναφοράς στα νέα ζευγάρια (προτεινόμενη αναφορά σε Θ. 59 ή 60-61).
Θέσεις έχουμε - έχουν αναδειχθεί με εκδηλώσεις. Η μετανάστευση φαντάζει ως «διέξοδος» στα νέα ζευγάρια για δημιουργία οικογένειας. Πληθαίνουν τα παραδείγματα νέων ζευγαριών από Ελλάδα που έρχονται στη Βρετανία. Είναι χαρακτηριστικό ότι στα σχολεία τα παιδιά από την Ελλάδα αυξάνονται κάθε χρόνο.
Να αναδείξουμε ότι σήμερα δεν αρκούν οι προσωπικές θυσίες που κάνουμε για να προσφέρουμε όσο περισσότερα γίνεται στο παιδί, στην οικογένεια. Μερικά ζητήματα που απασχολούν τα νέα ζευγάρια είναι:
Η Βρετανία είναι το παράδειγμα καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων στην Παιδεία: π.χ. το απαγορευτικό ύψος των διδάκτρων αποκλείει τα παιδιά των λαϊκών στρωμάτων.
Πανάκριβοι παιδικοί σταθμοί - ένας μισθός συνήθως δεν αρκεί.
Καλό σχολείο σημαίνει περιοχή με καλά - άρα ακριβά - σπίτια.
Αναχρονιστικός τρόπος τοκετού με μαία ή και στο σπίτι - με ό,τι κινδύνους αυτό συνεπάγεται.
Πρωτοβουλίες που αναπτύσσονται στα πλαίσια των ΕΑΝΜ για τα νέα ζευγάρια είναι θετικές και πρέπει να ενισχυθούν, αξιοποιώντας αντίστοιχη πείρα από Ελλάδα. Στην προσπάθεια αυτή θα πρέπει να δείξουμε περισσότερη εμπιστοσύνη στο αίσθημα πρωτοβουλίας των συντρόφων.
Συμφωνώντας με τις Θέσεις, εύχομαι καλή επιτυχία στις εργασίες του Συνεδρίου.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου